Ενημέρωση με ένα κλικ

Μητσοτάκης: “Πάμε καλύτερα στον αγώνα κατά του κορονοϊού”

Για την κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση για το δεύτερο κύμα αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην επίθεση που δέχεται από την αντιπολίτευση, λέγοντας πως αυτό δεν είναι αντιπολίτευση, αλλά απογοήτευση.

Αρχικά είπε: “Σε καμία περίπτωση δεν αψηφήσαμε το δεύτερο κύμα και γι’ αυτό το λόγο το φθινόπωρο ενισχύσαμε τα νοσοκομεία με παραπάνω γιατρούς και κρεβάτια. Περιμέναμε πως θα ήταν πιο βίαιο και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Πάμε καλύτερα στη χώρα μας και την Παρασκευή περιμένουμε τους ειδικούς για το τι θα πράξουμε στη συνεχεία”.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι: “Η Ελλάδα τα έχει καταφέρει σχετικά καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες στο μέτωπο του κορονοϊού. Η πανδημία υποχωρεί τις τελευταίες ημέρες, υποχωρούν οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι”.

“Ουδέποτε η επιτροπή των ειδικών είχε εισηγηθεί έκτακτα μέτρα πριν από την 26η Οκτωβρίου”

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση, ο κ.Μητσοτάκης είπε: “Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, ουδέποτε η επιτροπή των ειδικών είχε εισηγηθεί έκτακτα μέτρα πριν από την 26η Οκτωβρίου.

Η καμπύλη της απότομης εκθετικής αύξησης ξεκίνησε από τις αρχές Νοεμβρίου, ήμασταν απόλυτα συνεπείς σε αυτά που γνωρίζαμε. Προτάσεις γίνονται στο δημόσιο διάλογο, αλλά όχι δεν υπήρξε εισήγηση. Εγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για την ενίσχυση των νοσοκομείων. Η εικόνα της χώρας απέχει από εκείνη της Ευρώπης, που είναι στο «κόκκινο».

Καλό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μην συγκρίνει το Μάτι με μία παγκόσμια πανδημία. Η σύγκριση είναι παντελώς άστοχη. Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση, είναι απογοήτευση. Γιατί να συζητήσουμε  με τους πολιτκούς αρχηγούς πίσω από κλειστές πόρτες ενώ μπορούμε να τα συζητήσουμε όλα στη Βουλή;”.

“Μεγάλη επιτυχία η προαγορά 25.000.000 εμβολίων”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε επιτυχία της Ευρώπης ότι αγοράσαμε όλοι μαζί τα εμβόλια. «Η Ελλάδα έχει προαγοράσει 25.000.000 εμβόλια. Έχουμε δηλαδή προαγοράσει το διπλάσιο αριθμό εμβολίων από ό, τι χρειαζόμαστε. Αν κάποιος πιστεύει ότι πρέπει να αγοράσουμε κι άλλα, θα είναι οι πρώτοι που θα μας κατηγορήσουν ότι το κάνουμε για άλλους λόγους. Ειδικά μετά τον Απρίλιο θα έχουμε υπέρ αρκετά εμβόλια για να κατανείμουμε με ένα λογικό τρόπο τα εμβόλια που έχουμε στην διάθεσή μας».

Για τις ανησυχίες του κλάδου του τουρισμού, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Θα έχουμε στο πρώτο τρίμηνο περί τα 4.000.000 δόσεις άρα θα έχουμε εμβολιάσει περίπου 2.000.000 συμπολίτες μας. Τον Μάρτιο θα είμαστε ήδη καλύτερα. Από εκεί και πέρα θα μπούμε στη διαδικασία του μαζικού εμβολιασμού με τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα για περίπου 20.000 εμβολιασμούς καθημερινά».

“Περισσότεροι τουρίστες από ό, τι πέρυσι”

Όσο για τον τουρισμό τόνισε πως «έστειλα σήμερα μια επιστολή στην κυρία φον ντερ Λάιεν με την οποία της ζήτησα να συζητήσουμε στη Σύνοδο Κορυφής το ζήτημα του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Θα είναι εφικτό να υποδεχθούμε πολλά εκατομμύρια τουριστών, περισσότερους από ό, τι πέρυσι.

Εγώ είμαι αισιόδοξος. Ο ιός είναι εποχικός κι αν προσθέσουμε σε αυτό τον εμβολιασμό και την καλύτερη ιχνηλάτηση, αυτό με κάνει αρκετά σίγουρο πως όχι απλά θα σώσουμε την τουριστική περίοδο, αλλά θα είναι και καλύτερη από την περσινή».

Επίσης, για ακόμη μια φορά σημείωσε πως δεν υπάρχει καμία συσχέτιση του ανοίγματος του τουρισμού με το δεύτερο κύμα του κορονοϊού.

Πότε θα έχουμε στοιχειώδες τοίχος ανοσίας: “Το πρώτο είναι να εμβολιάσουμε αυτούς που είναι πιο πιθανό να χρειασθούν νοσηλεία. Μετά από τα 85 έτη, θα πάμε στα 70 και σε εκείνους με υποκείμενα νοσήματα. Μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιασθεί σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού”.

Για την αγορά εμβολίων εκτός πλαισίου ΕΕ, όπως επιδιώκουν Γερμανία, Κύπρος: “Αυτό θα είχε νόημα αν δεν είχαμε εξασφαλίσει επαρκή αριθμό εμβολίων. Σε καμία περίπτωση δεν θα παραβιάσουμε την ευρωπαϊκή συμφωνία για τους εμβολιασμούς”.

“Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουμε αγοράσει πολλά περισσότερα εμβόλια”

Για τις καθυστερήσεις στον εμβολιασμό από την Ευρώπη: “Καθοριστικό βήμα η χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Έχουμε υποβάλει σχέδιο εδώ και δύο μήνες. Ήδη δαπάνες από το Ταμείο, όπως το Εξοικονομώ κατ’ οίκον, γίνονται. Έχουμε από τα καλύτερα σχέδια που υποβλήθηκαν στην ΕΕ. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουμε αγοράσει πολλά περισσότερα εμβόλια.

Θετικό ότι έκανε αίτηση για έγκριση και η Astrazeneca, ενδεχομένως να εγκριθεί και άλλο εμβόλιο μιας δόσης που διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου. Ο εμβολιασμός είναι η πιο σύνθετη επιχείριση που έχουμε αναλάβει ποτέ ως κράτος, ιδιαίτερα σε υγειονομικό επίπεδο. Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από πολλές ευρωπαϊκές χώρες”.

Παράλληλα πρόσθεσε: «Συνεργάζονται πολλά υπουργεία, υπάρχει καθημερινός συντονισμός και κάθε μέρα μπορούμε να βλέπουμε πόσα εμβόλια έχουν γίνει. Πρέπει να είμαστε όμως σίγουροι, επειδή η διαδικασία είναι σύνθετη, πως θα τα καταφέρουμε και κυρίως πρέπει να πείσουμε τον κόσμο για την ασφάλεια του εμβολίου. Εγώ έκανα την πρώτη δόση και δεν είχα την παραμικρή παρενέργεια».

Όσο για τις… ουρές κυβερνητικών αξιωματούχων για το εμβόλιο, ο πρωθυπουργός μίλησε για μικρό αριθμό και είπε πως πλέον όλοι θα εμβολιαστούν με την σειρά τους.

“Οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως: “Οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Η κυβέρνηση στηρίζει τις επιχειρήσεις και η επιστρεπτέα προκαταβολή θα συνεχιστεί για όσο χρειάζεται”, ενώ έριξε… ένα καρφί στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «κάποιοι μας έλεγαν να δώσουμε γρήγορα όλα τα χρήματα».

Εξάλλου ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως: «Δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά στην εκταμίευση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουμε από τα καλύτερα σχέδια μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ».

“Λειτούργησε το click away”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμη πως: “Το click away λειτούργησε κατά βάση καλά τις γιορτές και αναγνωρίζουμε πως ο τομέας της ένδυσης και της υπόδησης είχε προβλήματα και δείχνοντας πως πρόθεση μας είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο έστω με τη μέθοδο του ραντεβού. Θέλουμε να δώσουμε στους ειδικούς τα εφόδια για να πάρουν τις αποφάσεις με γνώμονα τη δημόσια υγεία, αλλά και την κατάσταση της πραγματικής οικονομία. Περιμένουμε τις εισηγήσεις των ειδικών”.

Ερωτηθείς για την ύφεση ο πρωθυπουργός είπε: “Έπρεπε να προσαρμοστούμε σε μια πρωτοφανή κρίση. Το κράτος είναι δίπλα στον επιχειρηματικό κόσμο και τους εργαζόμενους, έχουμε ρίξει πολλά χρήματα για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, θα συνεχισθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή όσο χρόνο χρειάζεται. θα εξετάσουμε τι θα γίνει όταν κληθούν να επιστρέψουν την προκαταβολή.

Ευτυχώς σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΜΗ δεν έχουμε λουκέτα. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις του δεύτερου κύματος της πανδημίας, Με ενδιαφέρει να επιστέψει η αγορά τουλάχιστον εκεί που ήμασταν πριν από τις γιορτές. Όταν έκανα κάτι εκτός εισήγησης της επιτροπής, έκανα κάτι πιο αυστηρό. Οι πολίτες συμμορφώθηκαν στα μέτρα στη μεγάλη τους πλειοψηφία”.

Για την αγορά είπε: “Η αγορά λειτούργησε άμεσα, θα υπάρξει και νέο πρόγραμμα «Γέφυρα»”

“Ξέρω πόσο δύσκολα περνούν οι άνθρωποι του πολιτισμού”

Για τα προβλήματα που υπήρξαν στους ανθρώπους του πολιτισμού τόνισε: “Γνωρίζουμε πόσο δύσκολα περνάνε οι άνθρωποι του πολιτισμού. Εξ ου και τοποθετήσαμε υφυπουργό για τον Σύγχρονο Πολιτισμό. Για αυτό και επέλεξα να κρατήσω ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία”.

Για τη νέα διαφημιστική καμπάνια για τον εμβολιασμό: “Έχω ζητήσει από τον υπουργό Υγείας να επικοινωνήσει με όλα τα κόμματα ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία πως τα κριτήρια θα είναι απολύτως αντικειμενικά ως προς την κατανομή της διαφήμισης”.

“Υπήρχε διαφωνία για τα Θεοφάνεια”

Για τη διαφωνία της Εκκλησίας για τα Θεοφάνεια είπε: «Υπήρχε διαφωνία για τα Θεοφάνεια. Δεν είχαμε την ίδια άποψη. Τρέφουμε τεράστιο σεβασμό στην Εκκλησία, αλλά μετά τη διαφωνία που είχαμε η Εκκλησία συμμορφώθηκε απόλυτα», απάντησε ο πρωθυπουργός.

“Θα συνεχίσουμε από κει που σταματήσαμε με την Τουρκία”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για διαπραγματεύσεις, αλλά για συνομιλίες. “Η κυβέρνησή μας επιδίωξε την επανέναρξη του διαλόγου, αλλά μέσα σε προδιαγεγραμμένο πλαίσιο- τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι προκλήσεις από την Τουρκία είναι μια διαρκής διαδικασία. Είναι καλύτερα να συζητάμε. Θα πάμε στην Κωνσταντινούπολη για να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε”.

Στο ερώτημα για το ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός τόνισε πως: “Η τωρινή κυβέρνηση δεν θα συζητήσει οτιδήποτε δεν συζήτησε και οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν.

Έχω την διάθεση και την ελπίδα ότι θα βρούμε ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο συνεννόησης με την Τουρκία”, συμπλήρωσε.

https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/videos/386997049266658/

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει