Ενημέρωση με ένα κλικ

Ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας

Στις 25/1

Ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδος και Τουρκίας στις 25/01, όπως ανακοίνωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, το βράδυ της Δευτέρας, ο 61ος πρώτος γύρος των διερευνητικών επαφών θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι “πριν από λίγη ώρα η Τουρκική πλευρά επικοινώνησε με την Ελληνική πλευρά και πρότεινε όπως η διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021. Η Ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την πρόσκληση”.

Το μεσημέρι της Δευτέρας ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου καλούσε μέσα από δηλώσεις του την Ελλάδα να συνεχίσουν αυτό το μήνα τις διερευνητικές επαφές, κάνοντας λόγο για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις επί όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν στους 60 γύρους συνομιλιών.

“Σήμερα είναι 11 Ιανουαρίου. Ως Τουρκία κάνουμε ανοιχτή πρόσκληση. Καλούμε την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές. Εμείς είμαστε οικοδεσπότες και την οριστική ημερομηνία θα την καθορίσουν οι επιτροπές που θα συναντηθούν μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα θέματα. Έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και μετά απο τη συνάντηση αυτή στην πρόσκληση του Έντι Ραμα είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα. Αυτή είναι μια πρόσκληση κι εύχομαι η Ελλάδα να μην την αρνηθεί” δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Εκτός πρωτοκόλλου πρόσκληση – διάλογος χωρίς προϋποθέσεις

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου καλούσε την Ελλάδα να συνεχίσουν αυτό το μήνα τις διερευνητικές επαφές, κάνοντας λόγο για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις επί όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν στους 60 γύρους συνομιλιών.

Στις χθεσινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Λισαβόνα, κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Τσαβούσογλου ανέφερε πως, “προσδοκούμε σε μια πλήρη και γόνιμη παραγωγική σχέση”.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι εκτίμησή του είναι πως “το 2021 θα είναι ένα καλύτερο έτος για τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις. Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης να αλλάξει στάση η Τουρκία. Περιμένουμε την επίσημη πρόσκληση για τις διερευνητικές επαφές για το ένα θέμα των καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών”.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές και μάλιστα ανέφερε με νόημα απευθυνόμενος προς την Τουρκική ηγεσία ότι «είναι καιρός να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να βρούμε μια ημερομηνία».

Η Ελλάδα θα προσέλθει για τις θαλάσσιες ζώνες

“Η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές, όταν οριστεί σχετική ημερομηνία, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις που έχει δώσει και το ευρωπαϊκό συμβούλιο, που δεν είναι άλλες από το να συνεχίσουμε ουσιαστικά από κει που σταματήσαμε τον Μάρτιο του 2016, να κάνουμε δηλαδή πρόοδο στο θέμα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

«Επειδή άκουσα τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, η διαδικασία είναι πολύ απλά εφόσον υπάρχει διάθεση. Η Γενικές Γραμματείες των υπουργείων Εξωτερικών έρχονται σε επικοινωνία, καθορίζουν την ημερομηνία και στη συνέχεια ανακοινώνεται από κοινού. Αυτό δεν έχει ακόμα γίνει, όταν γίνει θα μπορούμε και μεις να επιβιώσουμε ότι υπάρχει ημερομηνία”, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει