Ενημέρωση με ένα κλικ

Κολομβία: Ρεκόρ κρουσμάτων – Εγκρίθηκε η χρήση του εμβολίου

Κάθε προηγούμενο ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού κατέρριψε χθες η Κολομβία, η οποία ανακοίνωσε 16.835 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής ξεπέρασε το 1,7 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, άλλοι 241 ασθενείς υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει τους 44.426 νεκρούς.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, η κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε έχει παρατείνει την κατάστασης υγειονομικής έκτακτης ανάγκης που κήρυξε, μέχρι την 28η Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, τα περιοριστικά μέτρα έχουν γενικά χαλαρώσει, με εξαίρεση την πρωτεύουσα, αφού η Μπογκοτά, εστία της πανδημίας, επιβάλλει ξανά lockdown σε κάποιες συνοικίες της.

Εγκρίθηκε το εμβόλιο

Ο πρόεδρος Ντούκε ανακοίνωσε, όπως τονίζει το Reuters, ότι δόθηκε άδεια από τον αρμόδιο εποπτικό φορέα για την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου για τον νέο κορονοϊό που ανέπτυξε η συμμαχία Pfizer/BioNTech, ενόψει της εκστρατείας ανοσοποίησης που αναμένεται να αρχίσει τον Φεβρουάριο. Έκανε λόγο για «μείζον βήμα».

Τον Δεκέμβριο, ο συντηρητικός πρόεδρος είχε αναγγείλει την αγορά 10 εκατ. δόσεων του εμβολίου της Pfizer. Η πρώτη παρτίδα, 1,7 εκατ. δόσεις, αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο.

Ο Ντούκε είχε επίσης πει πως θα αγοραστούν 10 εκατ. δόσεις του εμβολίου των AstraZeneca/πανεπιστημίου της Οξφόρδης — η χορήγηση άδειας για την αξιοποίησή του εκκρεμεί — και 9 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Janssen (Johnson & Johnson) στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών. Ακόμη, η χώρα αναμένει να λάβει 20 εκατ. δόσεις εμβολίων από τον μηχανισμό COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Το σχέδιο της κυβέρνησης της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής προβλέπει πως ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, με τα στελέχη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού, τους πιο ηλικιωμένους και τους πολίτες με χρόνια νοσήματα να έχουν την προτεραιότητα στο αρχικό στάδιο.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει