Δερμιτζάκης: Lockdown όπως Μαρτίου για τρεις βδομάδες
Την εκτίμηση ότι εάν μπορούσε να ακολουθηθεί ένα σκληρό lockdown διάρκειας δύο – τριών εβδομάδων, τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα θα έπεφταν σε σημαντικό βαθμό, καθώς ευνοούν και οι καιρικές συνθήκες, εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.
Ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε ότι “ο κόσμος στο lockdown που θεσπίστηκε τον Νοέμβριο εκμεταλλεύτηκε σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα των μετακινήσεων, ενώ αντίστοιχα σε αυτό του Μαρτίου δεν το έπραξε, καθώς υπήρχε ένας φόβος”.
Και πρόσθεσε ότι “από τη στιγμή που η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει τα σχολεία, που νομίζω ότι είναι μια καλή απόφαση, αυτό το μέτρο είναι ότι καλύτερο μπορεί να κάνει η κυβέρνηση πριν τελικά ανοίξουν. Νομίζω ότι θα βοηθούσε. Τα σχολεία είναι από τις ασφαλέστερες δραστηριότητες που έχουμε επομένως αν πρέπει να αποφασίσουμε να τα ανοίξουμε το νέο lockdown είναι σημαντικό τόσο για λόγους ασφάλειας όσο και για τις συνέπειες που θα υπάρχουν αν δεν ανοίξουν”.
Σε ερώτηση για το αν μπορεί να ανατραπεί η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων με βάση νέα δεδομένα, ο κ. Δερμιτζάκης συμπλήρωσε πως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη αλλαγή στον αριθμό των κρουσμάτων και εκτίμησε ότι τέτοια αλλαγή δύσκολα θα την δούμε άμεσα.
Στη συνέχεια, τόνισε ότι οι κινήσεις ανοίγματος και κλεισίματος θα κρατήσουν για αρκετό καιρό καθώς οι επιλογές είναι μόνο δύο: “Ή θα πάμε σε ένα πάρα πολύ αυστηρό lockdown, τύπου Μαρτίου ή θα λειτουργούμε με αυτή τη λογική. Είναι δύσκολο για την κυβέρνηση να διεχειριστεί αυτό το ζήτημα καθώς δεν το αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα, αλλά όλες οι χώρες”. Οπότε…”είτε θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε είτε θα πάμε σε σκληρό lockdown, μέχρι να αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα του εμβολιασμού”.
Σ’ ότι αφορά τα εμβόλια, ο καθηγητής Γενετικής υπογράμμισε ότι αναμένεται αδειοδότηση του ΕΜΑ για το εμβόλιο της Moderna, καθώς επίσης και της Astrazeneca στην οποία έχει γίνει μια μεγάλη παραγγελία από την ΕΕ και πρόσθεσε πως μέχρι να δοθεί η αδειοδότηση δεν μπορούν να έρθουν τα εμβόλια.
Για το νέο στέλεχος του κορονοϊού ανέφερε ότι οι ανακοινώσεις των εταιρειών είναι προσεκτικές αναφορικά με το αν επηρεάζει τα εμβόλια. “Δεν λένε ότι δεν τα επηρεάζει, αλλά ότι μάλλον δεν τα επηρεάζει και αυτό είναι κάπως δύσκολο να ελεγχθεί εργαστηριακά, μόνο πληθυσμιακά”.
Τέλος υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν έχει πειστεί για την αυξημένη μεταδοτικότητα του συγκεκριμένου στελέχους, συμπληρώνοντας ότι παρόλα αυτά πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς υπάρχει μια δυναμική.