Ενημέρωση με ένα κλικ

Τα νέα δεδομένα απαιτούν νέες προσεγγίσεις

Γράφει ο Κώστας Βλάσης

Η πρωτοφανής κατάσταση, που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, δικαίως έχει δώσει το έναυσμα για πολλές συζητήσεις και τοποθετήσεις σ’ ό,τι αφορά τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις της επόμενης μέρας.

Δεν  είναι παράλογο αυτό, ιδιαίτερα σε μία χώρα όπως η δική μας, που μόλις είχε αρχίσει να ανακτά τις δυνάμεις της μετά από μια 10ετή οικονομική κρίση, η οποία σημάδεψε τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο τις ζωές μας.

Πριν όμως κάποιοι αρχίσουν να λειτουργούν αφοριστικά, να διασπείρουν πανικό κι απαισιοδοξία και να δομούν πρώιμα αντιπολιτευτικό λόγο, μη μπορώντας να «πατήσουν» κάπου αλλού για να το πράξουν, καλό είναι να αναλογιστούν την ιδιαιτερότητα της συγκυρίας.

Βιώνουμε κάτι πρωτόγνωρο και το σημαίνον είναι πως αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση τη βιώνουν μαζί με εμάς και όλα τα υπόλοιπα κράτη. Σ’ αυτή, λοιπόν, τη συλλογικότητα κρύβεται ίσως και το κλειδί για την διαχείριση της επόμενης μέρας. Γιατί μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να προχώρησε άμεσα στη λήψη μέτρων για την τόνωση των επιχειρήσεων, μπορεί να ακολουθήσουν ακόμη περισσότερες πρωτοβουλίες και ρηξικέλευθες παρεμβάσεις, όμως είναι τέτοια η έκταση του φαινομένου στο πλαίσιο μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, που απαιτείται συλλογική αντιμετώπιση. Η οικονομική ύφεση που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας στο επόμενο διάστημα δεν είναι εγχώρια, αλλά αποτελεί έναν κρίκο της ευρωπαϊκής αλυσίδας.

Ίσως, λοιπόν, η πανδημία του κορονοϊού λειτουργήσει καταλυτικά στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που τα τελευταία χρόνια αμφισβητήθηκε και αμφισβητείται έντονα.

Τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου κορυφής αποτελούν ένα σημαντικό βήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη σωστή κατεύθυνση. Μετά από ένα μήνα έντονων αντιπαραθέσεων, που έφτασε να απειλεί την ίδια την ύπαρξη της Ε.Ε., μπήκαμε σε τροχιά γόνιμου διαλόγου για την εξεύρεση κοινής λύσης.

Οι πιέσεις, που ασκήθηκαν και από τη χώρα μας, οδήγησαν στην απόφαση να δομηθεί μία ενιαία στρατηγική αντιμετώπισης. Σύντομα θα γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες του προτεινόμενου σχεδίου για ένα Recovery Fund, που θα υποστηρίξει την ανάπτυξη στην μετά-κορονοϊό εποχή, καθώς και για έναν αναθεωρημένο ΠΔΠ για τα έτη 2021-2027.

Η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί και πρέπει να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας και ανάπτυξης στη νέα συνθήκη που διαμορφώνεται. Για να γίνει αυτό απαιτούνται γενναίες αποφάσεις και καινοτόμες πρωτοβουλίες, που θα ενδυναμώσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Το καλό για την Ελλάδα είναι ότι οι επιδόσεις της κυβέρνησης, στην αντιμετώπιση τόσο της πανδημίας του κορονοϊού όσο και των πιέσεων στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την αντιμετώπιση της χώρας μας ως ένα ισότιμο ευρωπαϊκό μέλος, που θα έχει ισχυρή θέση στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα της επόμενης μέρας.

Ο Κώστας Βλάσης είναι υφυπουργός Εξωτερικών, βουλευτής Αρκαδίας με τη Νέα Δημοκρατία

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει