Ενημέρωση με ένα κλικ

Λευτέρης Χρυσοφάκης: Η Κυβέρνηση «σκοτώνει» το λιανεμπόριο

Σε απόλυτο φιάσκο εξελίσσεται η προσπάθεια της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, καθώς επιχειρήσεις και εργαζόμενοι βρίσκονται κυριολεκτικά «στα κάγκελα» μιας διαπιστώνουν μέρα με την ημέρα ότι η Νέα Δημοκρατία τους γυρίζει την πλάτη.

Υπάρχουν αρκετοί που θεωρούν, ότι οι επιχειρήσεις σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα είναι αυτές που αντιμετωπίζουν μεγάλο θέμα, εξαιτίας της απαγόρευσης να λειτουργήσουν τα καταστήματα τους. Όμως η αλήθεια είναι, ότι μετά από τόσους μήνες παρατεταμένου lockdown ποιος πραγματικά μπορεί να πει ότι νιώθει ασφαλής;

Με μια Κυβέρνηση που «ρίχνει στάχτη» στα μάτια του εργατικού κόσμου, ενώ προετοιμάζει το έδαφος για έναν εργατικό κυκεώνα αντεργατικών εξελίξεων, δεν μπορεί κανένας επιχειρηματίας και εργαζόμενος να νιώθει σιγουριά και ασφάλεια για την επόμενη ημέρα της πανδημίας.

Με τί μούτρα κύριοι του Μαξίμου θα αντικρύσετε τους καταστηματάρχες οι οποίοι πιστεύοντας τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, μετά από μήνες αναγκαστικού κλεισίματος, προχώρησαν στις απαιτούμενες ενέργειες για το άνοιγμα (καθαριότητες, απολυμάνσεις, τοποθετήσεις προϊόντων, παραγγελίες, προγράμματα εργαζομένων κ.α.), ξοδεύοντας χρήματα και πόρους πολύτιμους σε μια ήδη επιβαρυμένη περίοδο για αυτές;

Όλα για το τίποτα!

Για άλλη μια φορά, η Κυβέρνηση, ανακοίνωσε μέτρα με μοναδικό κριτήριο την επικοινωνιακή της επιβίωση, «επενδύοντας» σε περισσότερη φτώχια, δίχως να αναλαμβάνει έστω και το ελάχιστο μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί!

Τα πράγματα είναι απλά, η Κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει όλες τις επιχειρήσεις και δη τις μικρές και τις μικρομεσαίες που έχουν πληγεί, ελπίζω όχι ανεπανόρθωτα από την επέλαση του κορονοϊού στη χώρα μας.

Ειδικότερα, πρέπει άμεσα να υπάρξει αποζημίωση και συνέχιση στο μέλλον της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ, ως ελάχιστο μέτρο στήριξης της πραγματικής οικονομίας που βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Παράλληλα, οφείλει η Κυβέρνηση να προβεί σε μη επιστρεπτέα προκαταβολή για τον μήνα Απρίλιο και όσο θα συνεχίζεται το lockdown για το σύνολο των πληττόμενων επιχειρήσεων, ενώ τέλος θα πρέπει να υπάρξει μηδενική υποχρέωση καταβολής ενοικίου (με αντίστοιχη χρηματική επιδότηση από την πολιτεία) για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων, προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές, και να μπορέσει τουλάχιστον η επερχόμενη πασχαλινή εμπορική περίοδος, να αποτρέψει τα μαζικά λουκέτα στον εμπορικό κλάδο.

 

* Ο Λευτέρης Χρυσοφάκης είναι Μέλος στη Γραμματεία Τομέα Ναυτιλίας Κίνημα Αλλαγής, και Επιχειρηματίας στον κλάδο της Ναυτιλίας

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει