Ενημέρωση με ένα κλικ

Καλαμάτα: Η απόγνωση του Δημάρχου Αγίου Ευστρατίου για τα «πράσινα» νησιά

Ο Κώστας Σινάνης καταγγέλλει τη γραφειοκρατία και το ενεργειακό παράδοξο που οδηγεί σε ερήμωση τα μικρά νησιά.

Με μια ιδιαίτερα αιχμηρή παρέμβαση στο Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Καλαμάτα, ο Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Κώστας Σινάνης, ανέδειξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μικρά νησιά, καταγγέλλοντας τη γραφειοκρατία, τις δυσλειτουργίες του θεσμικού πλαισίου και τα παράδοξα της πράσινης ενέργειας. «Ο προηγούμενος συνάδελφος είπε ότι έχει αγχωθεί. Εγώ έχω απελπιστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά, δίνοντας το στίγμα της αγωνίας του για το μέλλον του τόπου του.

Ο κ. Σινάνης άσκησε δριμεία κριτική στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χαρακτηρίζοντάς το «τον μεγαλύτερο εχθρό των Δήμων» όσον αφορά την οργάνωση. Όπως ανέφερε, μια απλή προγραμματική σύμβαση για την επίβλεψη δασικών εκτάσεων μπορεί να καθυστερήσει έως και οκτώ μήνες, καθώς απαιτείται η υπογραφή του ίδιου του υπουργού. Παράλληλα, αμφισβήτησε την εγκυρότητα μελετών του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίες συχνά εκπονούνται από γραφεία που δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ τα νησιά, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στο ενεργειακό έργο του Αγίου Ευστρατίου, κόστους 13 εκατομμυρίων ευρώ. «Πουλάω ρεύμα στη ΔΕΗ 16 λεπτά την κιλοβατώρα και μου τη χρεώνει 23», εξήγησε, τονίζοντας ότι οι κάτοικοι δεν βλέπουν καμία έκπτωση στο τιμολόγιό τους. Επιπλέον, το σύστημα τηλεθέρμανσης αποδεικνύεται οικονομικά ασύμφορο, καθώς σε περιόδους άπνοιας ο Δήμος δαπανά 35.000 ευρώ για πετρέλαιο, εισπράττοντας μόλις 6.000 ευρώ από τους λογαριασμούς.

Συνδέοντας τα παραπάνω με το δημογραφικό πρόβλημα, ο Δήμαρχος προειδοποίησε ότι οι περιορισμοί και η έλλειψη στήριξης καθιστούν αδύνατη τη συγκράτηση του πληθυσμού. «Τα μικρά νησιά πρέπει να είναι πράσινα νησιά, για να μη γίνουν γκρίζα νησιά», κατέληξε, στέλνοντας μήνυμα πως η πράσινη μετάβαση δεν μπορεί να είναι μόνο θεωρητική, αλλά οφείλει να προσφέρει πραγματικά οφέλη στους πολίτες που κατοικούν στα ακριτικά νησιά.

Δείτε το βίντεο της παρέμβασης: https://www.youtube.com/watch?v=2ylznm9EilM

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com