Ενημέρωση με ένα κλικ

Δήμοι ανοίγουν τις σχολικές αυλές το καλοκαίρι για παιχνίδι και άθληση

Μια πρωτοβουλία που μετατρέπει τα σχολικά συγκροτήματα σε ασφαλείς χώρους κοινωνικής συνάντησης και δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά στις γειτονιές.

Οι ανοιχτές σχολικές αυλές αποτελούν πλέον μια καθιερωμένη πρακτική για πολλούς δήμους της χώρας, οι οποίοι μετατρέπουν τις σχολικές εγκαταστάσεις σε χώρους παιχνιδιού και άθλησης κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Η δράση αυτή προσφέρει στα παιδιά μια δημιουργική διέξοδο μέσα στις γειτονιές τους, σε μια περίοδο όπου οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι παραμένουν περιορισμένοι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, ο οποίος υλοποιεί το πρόγραμμα «Ανοιχτές Αυλές» από τις 26 Ιουνίου έως τις 31 Ιουλίου, με καθημερινό ωράριο 17:30 έως 21:00. Αντίστοιχα, ο Δήμος Βύρωνα διατηρεί για το καλοκαίρι του 2026 συνολικά 17 φυλασσόμενες αυλές, ενώ ο Δήμος Αθηναίων συνεχίζει για τρίτη χρονιά το πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία», παρέχοντας οργανωμένη απασχόληση σε πάνω από 1.500 παιδιά.

Η τάση αυτή κερδίζει διαρκώς έδαφος:
* Ο Δήμος Ιωαννιτών επεκτείνει το πρόγραμμά του το καλοκαίρι του 2026, μετά την επιτυχημένη πιλοτική εφαρμογή του 2025.
* Ο Δήμος Αρταίων αξιοποιεί από το 2025 έξι σχολικά συγκροτήματα με διευρυμένο ωράριο και παρουσία φυλάκων.
* Δράσεις υλοποιούνται επίσης στη Νέα Σμύρνη, στην Αγία Παρασκευή και στη Γλυφάδα.

Η επιτυχία του θεσμού βασίζεται στην αξιοποίηση υφιστάμενων υποδομών, με τους δήμους να καλούνται να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της φύλαξης, της καθαριότητας και της συντήρησης, ενισχύοντας ουσιαστικά τους δεσμούς του σχολείου με την τοπική κοινωνία.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com