Τρίμηνη άδεια μετ’ αποδοχών – Ποιους γονείς αφορά
Τρίμηνη άδεια μετ’ αποδοχών προβλέπεται για νέους γονείς που υιοθετούν ή γίνονται ανάδοχοι παιδιών.
Σύμφωνα με διάταξη του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Ενδυνάμωση ΑΣΕΠ, Ενίσχυση και Αναβάθμιση της Δημόσιας διοίκησης» προβλέπεται πως για δημοσίους υπαλλήλους που υιοθετούν τέκνο ή γίνονται ανάδοχοι γονείς χορηγείται άδεια τριών μηνών με πλήρεις αποδοχές εντός του πρώτου εξαμήνου μετά την περαίωση της διαδικασίας της υιοθεσίας ή της αναδοχής αντίστοιχα, εφόσον το υιοθετημένο ή το αναδεχόμενο τέκνο είναι ηλικίας έως 6 ετών.
Να σημειωθεί ότι, ένας μήνας από την άδεια αυτή καλύπτει την απουσία του υπαλλήλου το χρονικό διάστημα πριν την υιοθεσία ή της αναδοχής.
Τι γίνεται αν είναι και οι δύο γονείς υπάλληλοι
Αν και οι δύο γονείς είναι υπάλληλοι, με κοινή τους δήλωση που κατατίθεται στις υπηρεσίες τους, θα καθοριστεί ποιος από τους δύο θα πάρει την άδεια. Εκτός αν με τη δήλωση αυτή καθορίσουν διαδοχικά χρονικά διαστήματα που ο καθένας θα πάρει την άδεια, αλλά πάντοτε μέσα στα χρονικά όρια που προβλέπονται.
Τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, αυξήθηκε η άδεια πατρότητας από 2 σε 14 ημέρες. Επίσης, προβλέπεται γονικής άδειας για την ανατροφή του παιδιού και στους δύο γονείς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γονική άδεια ανατροφής του παιδιού αυξάνεται στους 6 μήνες και μπορούν να την πάρουν και οι δύο γονείς. Να σημειωθεί ότι, σήμερα έχει διάρκεια 4 μηνών, είναι άνευ αποδοχών και μπορεί να την πάρει μόνο η μητέρα.
Σύμφωνα με την ρύθμιση, κάθε εργαζόμενος γονέας έχει δικαίωμα στην άδεια, την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει συνεχόμενα ή τμηματικά μέχρι το παιδί να συμπληρώσει την ηλικία των 8 ετών (σήμερα είναι μέχρι 6 ετών).
Πως θα πληρωθεί
Οι δύο πρώτοι μήνες θα είναι πληρωμένοι από τον ΟΑΕΔ, ενώ οι υπόλοιποι θα είναι άνευ αποδοχών. Βασική προϋπόθεση ο εργαζόμενος γονέας να έχει συμπληρώσει έναν χρόνο συνεχόμενης ή διακεκομμένης εργασίας στον ίδιο εργοδότη.
Τη νέα γονική άδεια ανατροφής του παιδιού δικαιούνται στο διπλάσιο γονείς διδύμων, τριδύμων κ.λ.π για κάθε παιδί ξεχωριστά.