Ενημέρωση με ένα κλικ

Εξοικονομώ κατ’ Oίκον: Έρχεται αυξημένη επιδότηση – Κριτήρια & Δικαιούχοι

Το νέο Εξοικονομώ κατ’ Οίκον που θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, πρόκειται για ένα μοντέρνο και αρκετά πιο φιλικό πλαίσιο για την ενίσχυση της ενεργειακής αναβάθμισης 60.000 κατοικιών ετησίως προϋπολογισμού περίπου 8 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.

Όπως παρουσίασε και πρόσφατα ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε συνέδριο με θέμα «Ξεπερνώντας την πανδημία: ενέργεια, οικονομία, επενδύσεις, υγεία», στον προγραμματισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πειρλαμβάνονται  στο νέο νομοσχέδιο για τη χωροταξία και σειρά δράσεων όπως η προκήρυξη του νέου «Εξοικονομώ», τα κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών κ.α.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς ενημέρωσε τα μέλη των συναρμόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών σχετικά με την Πρόταση Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Όπως τόνισε ο κ, Θωμάς κατά την πρωτολογία του, «Η νέα πιο φιλόδοξη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης αυξάνει τους διαθέσιμους πόρους από τα 7,5 δις ευρώ στα 40 δις ευρώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Ελληνική Κυβέρνηση διαπραγματεύεται μεθοδικά και καταφέρνει να διεκδικήσει αυξημένα κεφάλαια που φτάνουν το 1,7 δις ευρώ σε επιχορηγήσεις από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (9η θέση μεταξύ των Κρατών Μελών).

Το ποσοστό κατανομής των πόρων για την Ελλάδα ανέρχεται περίπου σε 4,3% επί του συνόλου και με το δεδομένο αυτό υπολογίζουμε ότι η κινητοποίηση επενδύσεων από το συνολικό Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης, δηλαδή σωρευτικά και από τους άλλους δύο πυλώνες (InvestEU και μηχανισμός δανειακής διευκόλυνσης του δημόσιου τομέα) θα ανέλθει σε περίπου 6,2 δις ευρώ.

Το πρόγραμμα θα ενσωματώνει στην αναβάθμιση των κατοικιών τεχνολογίες όπως είναι τα έξυπνα συστήματα διαχείρισης φωτισμού, θέρμανσης και ψύξης, απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης ενώ θα επιδοτούνται η παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπως είναι τα φωτοβολταϊκά οι μπαταρίες καθώς και οι υποδομές φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα.

Θα επιδοτηθούν επίσης παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους για εξοικονόμηση ενέργειας όπως είναι η θέρμανση, ο φωτισμός και οι ανελκυστήρες. Εάν με τις παρεμβάσεις επιτευχθούν υψηλοί ενεργειακοί στόχοι, όπως αναβάθμιση κατά τέσσερις ενεργειακές κατηγορίες, θα προβλέπεται αύξηση της επιδότησης.

Στη δική του παρέμβαση, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης κ. Κωστής Μουσουρούλης τόνισε ότι «Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να ενημερώσουμε τη Βουλή των Ελλήνων για τον Μηχανισμό και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και να απαντήσουμε στις ερωτήσεις των βουλευτών.

Προχωρούμε γρηγορότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αποκτούμε κοινό βηματισμό με τις τοπικές κοινωνίες, ενώ υλοποιείται ο σχεδιασμός της μεταβατικής περιόδου, με στοχευμένα προγράμματα.

Για αυτό, άλλωστε έχουμε απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς φορείς του ιδιωτικού τομέα για τη την υποβολή μη δεσμευτικών επενδυτικών προτάσεων και αναπτυξιακών σχεδίων, ενώ σύντομα θα κάνουμε το ίδιο και για τους φορείς του δημοσίου τομέα. Η Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση είναι υπόθεση όλων μας, είναι εθνική υπόθεση»

Πηγή: dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com