Ενημέρωση με ένα κλικ

Σαν σήμερα το 1453 «Η Πόλις εάλω»

Η πτώση της ”Βασιλεύουσας” το 1453, σήμανε και το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, παρηκμασμένης ήδη τόσο από την άλωση του 1204 από τους Φράγκους, όσο και από τις εσωτερικές έριδες οι οποίες καταρράκωναν την οικονομική και πολιτική ζωή της Αυτοκρατορίας.

Η Βυζαντινή πρωτεύουσα κατακτήθηκε από τα στρατεύματα του Μωάμεθ Β, έπειτα από 54 ημέρες πολιορκίας, με αυτή να ξεκινά στις 6 Απριλίου. Παρά την αριθμητική τους υπεροχή τόσο σε έμψυχο, όσο και άψυχο υλικό, ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος, θα αρνούνταν δις να παραδώσει την Πόλη.

Σε διάστημα 53 ημερών αν και αποδυναμωμένη, η Κωνσταντινούπολη άντεξε τις συνεχείς επιθέσεις των Οθωμανών, από στεριά και θάλασσα, με στόχο να πλήξουν τα τείχη της.

Τα ημερολόγια γράφουν 29 Μαϊού. Ο Μωάμεθ Β΄ σχεδιάζει επίθεση εναντίον της Κωνσταντινούπολης από 3 πλευρές ταυτοχρόνως. Τα στρατεύματα αλλά και οι κάτοικοι της Πόλης, καταφέρνουν να αποκρούσουν τα 2 πρώτα κύματα της επίθεσης, όμως το τρίτο κύμα έμελλε ν’αποβεί μοιραίο για την έκβαση της πολιορκίας.

Ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος, σκοτώθηκε κατά την διάρκεια των μαχών, ως απλός στρατιώτης, με την πόλη τελικώς να κατακτάται.

Οι τελευταίες στιγμές της Κωνσταντινούπολης, ως Βυζαντινή πρωτεύουσα παραμένουν άγνωστες, με τις λαϊκές παραδόσεις, να αναφέρουν προδοσία εκ των έσω, με το άνοιγμα της Κερκόπορτας, να βοηθά σε εισβολή Γενίτσαρων.

Η άλωση της Κωνσταντινούπολης δεν σήμανε μόνο το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αλλά και το τέλος του Μεσαίωνα, αποτελώντας ουσιαστικά πρελούδιο της Αναγέννησης.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει