Ενημέρωση με ένα κλικ

Όταν δεν έχεις τι να πεις είναι σοφότερο να σωπαίνεις

Γράφει η Κωνσταντίνα Κόλλια

H Κωνσταντίνα Κόλλια, διευθύντρια επικοινωνίας της ΟΝΝΕΔ

Τα γραπτά αυτών των δύο- τριών μηνών ξεκινούν με μια σύντομη, περιεκτική και συγκρατημένα αγχωτική περιγραφή του πως έχει η κατάσταση και πόσο κρίσιμο είναι να ακολουθήσουμε ευλαβικά τις οδηγίες των ειδικών για να βγούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα γίνεται από την υγειονομική κρίση που έφερε η εμφάνιση του Covid-19. 

Και ακριβώς επειδή συμβαίνει αυτό και οι ειδικοί μας κρούουν καθημερινά τον κώδωνα του κινδύνου, η Ελλάδα έχει σοβαρές πιθανότητες να αφήσει πίσω της την περιπέτειά της με τον κορονοϊό, πολύ νωρίτερα σε σχέση με άλλες μεγάλες ή μικρές χώρες.

Η Ελλάδα που ήταν πάντα το πρόβλημα και ο ουραγός των εξελίξεων είναι αυτή που όπως ανέφερε και ένα άρθρο του Bloomberg μπορεί να «περπατάει» με ψηλά το κεφάλι. 

Κι όμως ακόμα υπάρχει ένα μικρό γαλατικό χωριό που αντιστέκεται σθεναρά στη λογική, και φτιάχνει ακατάληπτα σενάρια για το βάθος και την αντιμετώπιση της υγειονομικής και της οικονομικής κρίσης που αναπόφευκτα θα τη συνοδεύσει. Είναι ξεκάθαρο. Η κυβέρνηση και οι θεσμοί της πολιτείας διαχειρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τον πιο αποτελεσματικό την κατάσταση, κρατώντας τον αριθμό των συμπολιτών μας που, δυστυχώς, έχασαν τη ζωή τους κάτω από 100 –την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές- και τα κρούσματα σε σημαντικά χαμηλά σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό και –ας μην κρυβόμαστε- την ιδιοσυγκρασία των πολιτών της χώρας μας. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ τους πρώτους μήνες που βρέθηκε ξανά στη θέση της αντιπολίτευσης, δεν άλλαξε ούτε λεπτό την τακτική του. Δεν ξέχασε τις παλιές του συνήθειες, εκείνες που οδήγησαν την Ελλάδα όχι μια αλλά πολλές φορές, στο χείλος του γκρεμού. Αναιτιολόγητα προγράμματα «Θεσσαλονίκης» και «Μένουμε όρθιοι», δύσπιστες κορώνες για τη διαχείριση της αντιμετώπισης του ιού, παιχνίδια συμπαράστασης χωρίς εναλλακτικές. 

Οι Πανελλήνιες που παίζουν με τα νεύρα των μαθητών, η τηλε-διδασκαλία που δεν κάνει δουλειά, οι γιατροί που εργαλιοποιούνται, η υποχρεωτικότητα στην κατάθεση του 50% των βουλευτικών αποζημιώσεων –σαν να μην είναι αρκετή η προτροπή του αρχηγού του κράτους-, η κυβέρνηση που δεν γιατρεύει απλά ανακουφίζει τον πόνο των ανθρώπων που πλήττονται από την επέλαση του κορονοϊού και μια πλήρης αποδιοργάνωση, μια ασυνεννοησία σε εκείνους που μεταδίδουν αυτά τα μηνύματα με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να τους αδειάζει σε κάθε ευκαιρία παλεύοντας να κρατήσει εκείνο το χρήσιμο- σκεπτόμενο κομμάτι της δεξαμενής του, κοντά του για να έχει ένα βασικό κεφάλαιο την «επόμενη μέρα».

Ένα κόμμα κομματαρχών και όχι ένα κόμμα που σέβεται τον κοινοβουλευτικό του ρόλο είναι το λιγότερο που χρειάζεται η χώρα σ’ αυτή την καμπή της ιστορίας της. 

Τα τρία πράγματα που ο καθένας μας- πολλώ δε μάλλον εκείνοι που εκπροσωπούν το λαό-πρέπει να κάνει αυτή την εποχή είναι να στηρίξει τον κοινό σκοπό όλων προσέχοντας την υγεία του και κατ’ επέκταση την υγεία των συνανθρώπων του, ακούγοντας  τις οδηγίες των ειδικών. Να κλείσουμε την πόρτα όχι μόνο στον κορονοϊό αλλά και στα fake news- σε όλη εκείνη την παραφιλολογία που θα δυσκολέψει περισσότερο την ήδη περίπλοκη κατάσταση που βιώνουμε και τέλος να μην τα μεταδίδουμε ούτε και να τα δημιουργούμε.

Όταν δεν έχεις τι να πεις, καλύτερα να μη μιλάς με κίνδυνο να φανείς ανόητος, παρά να ανοίγεις το στόμα σου διώχνοντας κάθε αμφιβολία. 

Η Κωνσταντίνα Κόλλια είναι δικηγόρος και Διευθύντρια Γραφείου Τύπου & Ενημέρωσης ΟΝΝΕΔ

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο της Κωνσταντίνας Κόλλια

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει