Επαφές Γεραπετρίτη-FIFA: Αγγλικό μοντέλο θέλει η κυβέρνηση στο ποδόσφαιρο
Ολοκληρώθηκαν οι επαφές του Γιώργου Γεραπετρίτη με υψηλόβαθμα στελέχη της FIFA, στη Ζυρίχη το βράδυ της Δευτέρας.
Ο υπουργός Επικρατείας συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της παγκόσμιας ομοσπονδίας και πρόεδρο της αγγλικής, Γκρεγκ Κλαρκ, τη διευθύντρια ευρωπαϊκών ομοσπονδιών, Έμιλυ Σο και με τεχνικά κλιμάκια της FIFA.
Ο κ. Γεραπετρίτης συνάντησε αξιωματούχους της UEFA, ενόψει της υπογραφής του «μνημονίου», που θα κωδικοποιήσει όλες τις επικείμενες αλλαγές στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε συνεννόηση μεταξύ τους και επιδιώκεται συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Γκρεγκ Κλαρκ και τον πρόεδρο της UEFA, Aλεξάντερ Σέφεριν για την υπογραφή της τελικής πρότασης που θα παρέχει τεχνική βοήθεια σε όλα τα θέματα: οργανωτικά ποδοσφαίρου, βία, χειραγώγηση, διαιτησία, κλπ, τα οποία η κυβέρνηση θα τα φέρει στη Βουλή ως νομοθετικές ρυθμίσεις.
Οι προτάσεις της UEFA θα τεθούν υπόψη των ΕΠΟ και Super League και εάν δεν γίνουν δεκτές, τότε εκτίθεται όποιος κρατήσει αρνητική στάση, ενώ η πολιτεία είναι αποφασισμένη να θεσμοθετήσει ότι δεν θα υπάρχει εκπροσώπηση ελληνικών ομάδων σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ποτέ κανείς στο παρελθόν δεν είχε τολμήσει τέτοια βαθιά τομή στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με αποβολή των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Όσον αφορά το θέμα της διαιτησίας, πρόθεση είναι να υπάρξει ανεξαρτητοποίηση της και πλήρης αυτονόμησή της από την ΕΠΟ, με επικεφαλής Ευρωπαίο, διακεκριμένο παράγοντα του ποδοσφαίρου. Η διαιτησία πρέπει να έχει λειτουργική και οργανική ανεξαρτησία. Μέρος του προβλήματος είναι και η ίδια η ΕΠΟ, η οποία όπως φάνηκε και στις συζητήσεις στην Ελβετία, δεν έχει καταφέρει να ανασχέσει τη διολίσθηση του ποδοσφαίρου. Προς την κατεύθυνση αυτή θα έλθουν προτάσεις που θα αφορούν τις αρμοδιότητες και τον τρόπο εκλογής των μελών της.
Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί η διαφορετικότητα στην εκλογή των οργάνων στο ποδόσφαιρο και να σταματήσει να υφίσταται ο έλεγχος των διοικήσεων των ομάδων, που δημιουργούσε το πρόβλημα. Άλλωστε οι πίνακες στατιστικής που παρουσίασε η UEFA, είναι εντυπωσιακοί: Τα περισσότερα πρωταθλήματα στην Ευρώπη, τόσο οικονομικά όσο και αθλητικά είναι σε ανοδική πορεία. Σχεδόν η μόνη που έχει πάρει την κατιούσα είναι η Ελλάδα.
Οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν πως έχει «κλειδώσει» ο οδικός χάρτης και απομένει η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων που θα προωθηθούν με τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης.
Το «Μνημόνιο Συναντίληψης» που θα ενεργοποιεί την κατάθεση προτάσεων από την UEFA, πρόκειται να υπογραφεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον κ. Σέφεριν παρουσία του Γκρεγκ Κλαρκ, οι οποίοι αναμένεται να βρεθούν για το λόγο αυτό στην Αθήνα στις 25 Φεβρουαρίου. Αμέσως μετά η πρόταση θα δοθεί στις ομάδες και θα έχει χαρακτήρα «do or die», καθώς εάν δεν γίνει δεκτή θα αποκλειστούν από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Από την πλευρά της η FIFA, σημείωσε αναφορικά με τις συναντήσεις: «Με την ενθάρρυνση των ελληνικών αρχών, ο Κλαρκ διαβεβαίωσε ότι η FIFA, σε συνεργασία με την UEFA και την ΕΠΟ, θα κάνουν τα πάντα για να δώσουν λύση στα ζητήματα που επηρεάζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο».