Ισπανία: Με 160 χλμ./ώρα έτρεχε το τρένο πριν τη μοιραία σύγκρουση στο Τολέδο
Στους 69 οι νεκροί από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα – Κρίσιμα ερωτήματα για την εντολή που δόθηκε από το κέντρο ελέγχου στη Μαδρίτη.
Με την ταχύτητα των 160 χιλιομέτρων την ώρα κινούνταν το τρένο που ενεπλάκη στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ισπανία την περασμένη Τετάρτη, όπως προκύπτει από την προκαταρκτική έκθεση των αρχών. Η σφοδρή σύγκρουση με συρμό που βρισκόταν ακινητοποιημένος στις ράγες έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο τουλάχιστον 69 ανθρώπων, ενώ η ισπανική πολιτοφυλακή αναζητά ακόμη 64 αγνοούμενους.
Η κατάσταση παραμένει δραματική, καθώς οι αρχές έχουν ολοκληρώσει 49 νεκροψίες-νεκροτομές, έχοντας ταυτοποιήσει μέχρι στιγμής μόνο πέντε θύματα –τρεις γυναίκες και δύο άνδρες–, όπως ανέφερε η Εστέρ Παντίγια, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της περιφέρειας Καστίλης-Λα Μάντσα, μιλώντας στο δίκτυο TVE.
Η τραγωδία έχει ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση για την ασφάλεια και τη συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου της Ισπανίας. Σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Μεταφορών, Όσκαρ Πουέντε, η σύγκρουση επήλθε μετά από βλάβη στο σύστημα σηματοδότησης, η οποία ακινητοποίησε αυτόματα έξι τρένα. Όταν το κέντρο ελέγχου στη Μαδρίτη ανέλαβε τη διαχείριση, δόθηκε εντολή σε τρένο της κρατικής εταιρείας Renfe να συνεχίσει την πορεία του, ενώ στην ίδια γραμμή παρέμενε σταματημένο τρένο της ιδιωτικής εταιρείας Iryo.
Στοιχεία που δημοσίευσε η εφημερίδα El Pais από τις επικοινωνίες μεταξύ κέντρου ελέγχου και μηχανοδηγών δείχνουν ότι ο ελεγκτής έδωσε πράσινο φως για κανονική ταχύτητα, κατά παράβαση του πρωτοκόλλου. Το πρωτόκολλο ασφαλείας ορίζει ρητά ότι σε τέτοιες συνθήκες τα τρένα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τα 40 χιλιόμετρα την ώρα. Πρόκειται για το πιο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη χώρα από το 2013, ενώ υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο είχε σημειωθεί ανάλογο περιστατικό με τρένα των ίδιων εταιρειών στην ίδια γραμμή.