Ενημέρωση με ένα κλικ

Σύσφιξη σχέσεων Ελλάδας και Λιθουανίας με αιχμή την άμυνα και τα ευρωπαϊκά σύνορα

Ο Γκιτάνας Ναουσέντα από το Μέγαρο Μαξίμου ανέδειξε το κοινό στρατηγικό όραμα των δύο χωρών ενόψει των Προεδριών τους στο Συμβούλιο της Ε.Ε. το 2027.

Την πρόθεση της Λιθουανίας για μια στενή και πολυεπίπεδη συνεργασία με την Ελλάδα, με κύριο άξονα την άμυνα και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα. Οι δηλώσεις έγιναν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Ναουσέντα επισήμανε τη σημασία του 2027, χρονιά κατά την οποία οι δύο χώρες θα αναλάβουν διαδοχικά την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκινώντας από τη Λιθουανία τον Ιανουάριο. Παρά τη γεωγραφική τους απόσταση, ο Λιθουανός πρόεδρος τόνισε ότι τα δύο κράτη μοιράζονται κοινές αξίες, όπως η ευρωπαϊκή ενότητα και η προσήλωση στη διακρατική ασφάλεια.

«Η συνεργασία μας στην ασφάλεια και την άμυνα έχει ενταθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο κ. Ναουσέντα, προσθέτοντας ότι υπάρχει μεγάλο δυναμικό για την ανάπτυξη βαθύτερων οικονομικών και τεχνολογικών δεσμών. Αναφερόμενος στις προκλήσεις της επόμενης τριετίας, υπογράμμισε ότι η ατζέντα των δύο χωρών θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής θωράκισης, τη στήριξη της Ουκρανίας και την αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Λιθουανίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εμπλοκή της Ελλάδας στην ενίσχυση της αεράμυνας στη Βαλτική, στο πλαίσιο της εκ περιτροπής παρουσίας του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, έθεσε ως προτεραιότητα τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλώνοντας πως η Λιθουανία υποστηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας και των Δυτικών Βαλκανίων, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για ζήτημα υψηλής προτεραιότητας και για την ελληνική πλευρά.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com