Επιστρέφει στο σπίτι της μετά από 70 χρόνια η 87χρονη Μαρικάρμεν στη Μαδρίτη
Συμφωνία με την ιδιοκτήτρια εταιρεία Urbagestión μετά το κύμα διαμαρτυριών για την έξωση που προκάλεσε οργή στην Ισπανία.
Η 87χρονη Μαρικάρμεν Αμπασκάλ, η οποία είχε εκδιωχθεί από το διαμέρισμά της στη Μαδρίτη προκαλώντας κύμα αντιδράσεων και μαζικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Ισπανία, ετοιμάζεται να επιστρέψει στην οικία της. Μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις, επετεύχθη συμφωνία με την εταιρεία Urbagestión, η οποία κατέχει το ακίνητο, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διαμονή της σε αυτό με νέα σύμβαση μίσθωσης.
Η δικηγόρος της ηλικιωμένης, Μπεατρίθ Ντούρο, επιβεβαίωσε την αίσια έκβαση της υπόθεσης, χαρακτηρίζοντάς την ως μια απόλυτα θετική εξέλιξη. Παράλληλα, τόνισε πως η υπόθεση της 87χρονης ενδέχεται να αποτελέσει σημείο καμπής για το μοντέλο στεγαστικής πολιτικής στη χώρα. Η οριστική συμφωνία ήρθε τη Δευτέρα, έπειτα από τετράωρες διαβουλεύσεις όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι της οικογένειας, η ιδιοκτήτρια εταιρεία και η δημοτική εταιρεία στέγασης EMVS Madrid, η οποία ενήργησε ως διαμεσολαβητής.
Η έξωση της γυναίκας, που είχε ζήσει στο εν λόγω ακίνητο στο προάστιο Ρετίρο για σχεδόν 70 χρόνια, είχε οδηγήσει σε κινητοποιήσεις με χιλιάδες πολίτες να στήνουν «καταυλισμό συμπαράστασης» στην Πουέρτα ντελ Σολ. Η κρίση κατοικίας στην Ισπανία αποτελεί πλέον κεντρικό κοινωνικό ζήτημα, με την Ένωση Ενοικιαστών να υπογραμμίζει πως ο αγώνας για το δικαίωμα στη στέγαση δεν σταματά στην περίπτωση της Μαρικάρμεν.
Πριν την τελική συμφωνία, είχε προηγηθεί μια ανεπιτυχής προσπάθεια ένταξης του ακινήτου στο πρόγραμμα Reviva του δήμου. Η εταιρεία Urbagestión είχε προτείνει τη μεταβίβασή του, ωστόσο η EMVS Madrid την απέρριψε, καθώς το διαμέρισμα φέρει στεγαστικό δάνειο, γεγονός που εμπόδιζε τη νομική του ένταξη στα κοινωνικά προγράμματα στέγασης.
