Καύσωνας: Σε ετοιμότητα οι Δήμοι Αθηναίων και Πειραιά με κλιματιζόμενους χώρους
Ποιες Λέσχες Φιλίας και κοινωνικές δομές παραμένουν ανοιχτές για την προστασία των πολιτών και των ευάλωτων ομάδων από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα τίθενται οι Δήμοι Αθηναίων και Πειραιά ενόψει του επικείμενου κύματος καύσωνα, εφαρμόζοντας ειδικά μέτρα προστασίας για τους πολίτες, τους εργαζόμενους και τα αδέσποτα ζώα. Η χρήση κλιματιζόμενων χώρων και η προσαρμογή των ωραρίων εργασίας αποτελούν τις βασικές γραμμές άμυνας απέναντι στις ακραίες συνθήκες.
Ο Δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο του σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, ανακοίνωσε ότι από την Κυριακή 23 Αυγούστου επτά Λέσχες Φιλίας θα υποδέχονται τους πολίτες καθημερινά από τις 09:00 έως τις 21:00. Οι χώροι αυτοί (Αγίου Παύλου, Νέου Κόσμου, Βοτανικού, Κολοκυνθούς, Αγίου Ελευθερίου, Κυψέλης και Αμπελοκήπων) θα είναι εφοδιασμένοι με νερό και ροφήματα. Παράλληλα, τα εξωτερικά συνεργεία του Δήμου αποσύρονται από τις 11:00 έως τις 17:00, ενώ η Δημοτική Αστυνομία πραγματοποιεί περιπολίες και εναέρια επιτήρηση με drones για την πρόληψη πυρκαγιών. Για την εξυπηρέτηση των δημοτών λειτουργεί η 24ωρη γραμμή 1595, καθώς και η «Γραμμή Καύσωνα» στο 210 3638049 για ιατρικές συμβουλές.
Αντίστοιχα, στον Δήμο Πειραιά, από την Κυριακή 23 Αυγούστου στις 12:00, το «Υπνωτήριο Πειραιάς Λιμάνι Αλληλεγγύης» στη Μυκάλης 51 θα παρέχει φιλοξενία σε 24ωρη βάση. Επιπλέον, από τη Δευτέρα 24 Αυγούστου, τα Κέντρα Αγάπης και Αλληλεγγύης θα είναι διαθέσιμα για το κοινό από τις 08:00 έως τις 15:00.
Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για τους αστέγους μέσω ομάδων Streetwork, καθώς και για τα αδέσποτα ζώα, με την ενίσχυση του δικτύου από 130 ποτίστρες σε ολόκληρη την πόλη. Οι Δήμοι απευθύνουν επίσης έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν την απόθεση απορριμμάτων στους κάδους κατά τις ώρες αιχμής της ζέστης, προκειμένου να διευκολυνθεί η λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας.