Ενημέρωση με ένα κλικ

Φορολογικές δηλώσεις: Τελευταία ευκαιρία για διορθώσεις χωρίς πρόστιμο έως τις 15 Ιουλίου

Ρεκόρ υποβολών στην πλατφόρμα myAADE με 6 εκατομμύρια δηλώσεις – Τι ισχύει για τις εκπτώσεις φόρου και την εφάπαξ εξόφληση.

Μόλις δέκα ημέρες απομένουν πριν πέσει η «αυλαία» για την υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος φυσικών προσώπων, με τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων να έχει ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία μέσω της πλατφόρμας myAADE. Η φετινή περίοδος καταγράφει ιστορικό ρεκόρ, καθώς έχουν υποβληθεί ήδη 6 εκατομμύρια δηλώσεις, ξεπερνώντας κατά πολύ τις επιδόσεις των προηγούμενων ετών.

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Δημήτρης Μαρκόπουλος, χαρακτήρισε τη φετινή πορεία ως απόδειξη της άρτιας προετοιμασίας της φορολογικής διοίκησης, αλλά και της αλλαγής νοοτροπίας των πολιτών, οι οποίοι εξοικειώνονται ολοένα και περισσότερο με τις ψηφιακές καινοτομίες.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, όσοι σπεύδουν να υποβάλουν τη δήλωσή τους τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζουν συνήθως υψηλότερα εισοδήματα και, κατά συνέπεια, μεγαλύτερο φόρο προς πληρωμή. Αντίθετα, οι φορολογούμενοι με πιστωτικά ή μηδενικά εκκαθαριστικά προτιμούν να ολοκληρώνουν τη διαδικασία νωρίτερα.

Ειδικότερα:
* Περίπου 1 στους 3 φορολογουμένους καλείται να καταβάλει φόρο έως τις 31 Ιουλίου, έχοντας τη δυνατότητα να επωφεληθεί από έκπτωση 2% έως 4% μέσω εφάπαξ εξόφλησης.
* Ένα επιπλέον 35% των υποβληθέντων δηλώσεων αφορά μηδενικά εκκαθαριστικά.
* Για 1,75 εκατομμύρια δηλώσεις προκύπτει πιστωτικό εκκαθαριστικό, με τη μέση επιστροφή φόρου να ανέρχεται στα 176 ευρώ.

Σημαντική είναι η δυνατότητα για τροποποιητικές δηλώσεις: Έως τις 15 Ιουλίου, οι φορολογούμενοι μπορούν να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις στην αρχική τους δήλωση χωρίς την επιβολή προστίμου. Η διαδικασία αυτή κρίνεται απαραίτητη ακόμα και για όσους έλαβαν προσυμπληρωμένη δήλωση από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθότητα των στοιχείων, ειδικά σε περιπτώσεις αναδρομικών αποδοχών.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com