Γιάννης Στουρνάρας: «Αναγκαία και ωφέλιμη» η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια του Νόμου Κατσέλη
Πώς η νέα νομοθετική παρέμβαση μειώνει δραστικά τις δόσεις για 100.000 δανειολήπτες και περιορίζει την αβεβαιότητα στο τραπεζικό σύστημα.
Την ικανοποίησή της για τη νέα νομοθετική ρύθμιση που καθιστά υποχρεωτική την εφαρμογή της απόφασης του Αρείου Πάγου για τα δάνεια του Νόμου Κατσέλη, εκφράζει η Τράπεζα της Ελλάδος. Ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ως «αναγκαία», τονίζοντας ότι προσφέρει σαφείς απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, ενώ παράλληλα θωρακίζει τους δανειολήπτες και περιορίζει την αβεβαιότητα στην αγορά.
Η νομοθετική ρύθμιση, η οποία ψηφίστηκε πρόσφατα από την Ολομέλεια της Βουλής, αφορά περίπου 100.000 δανειολήπτες που έχουν υπαχθεί στον Νόμο Κατσέλη και παραμένουν ενήμεροι. Η ουσία της παρέμβασης έγκειται στη δραστική μείωση της μηνιαίας δόσης, καθώς οι τόκοι πρακτικά μηδενίζονται, ενώ εισάγεται αναδρομική ισχύς στον τρόπο υπολογισμού, επιτρέποντας τον συμψηφισμό των επιπλέον τόκων που είχαν καταβληθεί στο παρελθόν.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα δανειολήπτη με υπόλοιπο 144.500 ευρώ: με το νέο πλαίσιο, η μηνιαία δόση υποχωρεί από τα 731 ευρώ στα 483 ευρώ, εκ των οποίων μόλις το 1 ευρώ αφορά τόκους. Επιπλέον, το ποσό των 7.440 ευρώ που είχε καταβληθεί επιπλέον τα τελευταία 30 μήνες, αφαιρείται άμεσα από τη συνολική οφειλή, μειώνοντας τον χρόνο αποπληρωμής από τις 270 στις 255 δόσεις. Συνολικά, ο συγκεκριμένος δανειολήπτης θα πληρώσει σε τόκους μόλις 411 ευρώ, αντί για 74.852 ευρώ.
Αναφορικά με το πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ», το οποίο αφορά τις κρατικές εγγυήσεις για την τιτλοποίηση δανείων, εκτιμάται ότι η συνολική επίδραση ανέρχεται σε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος εικοσαετίας, συν επιπλέον 200 εκατομμύρια ευρώ από την αναδρομική εφαρμογή. Ωστόσο, ένα σημαντικό μέρος του κόστους των αναδρομικών θα καλυφθεί από τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα. Παράλληλα, προβλέπεται δίκαιος επιμερισμός του βάρους μεταξύ τραπεζών και Δημοσίου, προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ κοινωνικής προστασίας και δημοσιονομικής υπευθυνότητας.
Διευκρινίζεται ότι η ρύθμιση δεν αφορά δάνεια που έχουν ενταχθεί στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, τα οποία συνεχίζουν να διέπονται από το προγενέστερο θεσμικό πλαίσιο.