Λα Πας: Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία για την παραίτηση του Ροδρίγο Πας
Σε κατάσταση παράλυσης η πρωτεύουσα της Βολιβίας λόγω της οξείας οικονομικής κρίσης και των συνεχιζόμενων οδοφραγμάτων.
Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στη Λα Πας, καθώς η πρωτεύουσα της Βολιβίας βιώνει μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας της. Διαδηλωτές, που ζητούν επίμονα την παραίτηση του κεντροδεξιού προέδρου της χώρας, Ροδρίγο Πας, συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, με το κέντρο της πόλης να μετατρέπεται σε πεδίο έντασης.
Εδώ και δύο εβδομάδες, η κυκλοφορία στη Λα Πας έχει παραλύσει εξαιτίας των οδοφραγμάτων που έχουν στηθεί σε κομβικά σημεία. Οι αποκλεισμοί αυτοί έχουν αποκόψει την πρωτεύουσα από την υπόλοιπη χώρα, προκαλώντας σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα και βασικά φάρμακα. Ο πρόεδρος Ροδρίγο Πας, μόλις έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, βρίσκεται αντιμέτωπος με κύμα αγανάκτησης από αγρότες, εργάτες, ανθρακωρύχους και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη χειρότερη οικονομική κρίση που πλήττει τη Βολιβία εδώ και τέσσερις δεκαετίες.
Η ένταση κορυφώθηκε όταν ομάδα ανθρακωρύχων επιχείρησε να προσεγγίσει την πλατεία Μουρίγιο, όπου στεγάζονται το προεδρικό μέγαρο και το κοινοβούλιο. Οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με χρήση δακρυγόνων, ενώ οι διαδηλωτές αντέδρασαν ρίχνοντας πέτρες και βόμβες μολότοφ. Προς το παρόν, οι αρχές δεν έχουν αναφέρει τραυματισμούς ή συλλήψεις.
Στην κινητοποίηση συμμετέχουν ενεργά υποστηρικτές του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Έβο Μοράλες, οι οποίοι κατέφθασαν στην πόλη έπειτα από πορεία επτά ημερών από την περιοχή Ορούρο. «Θέλουμε να παραιτηθεί γιατί είναι ανίκανος. Η Βολιβία είναι βυθισμένη στο χάος», δήλωσε χαρακτηριστικά στο AFP ο 60χρονος αγρότης Ιβάν Αλαρκόν.