Η εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος στην Ελλάδα
Δέσμη μέτρων επτά δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της προσιτής κατοικίας και την υποστήριξη των νέων παρουσιάστηκε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Στο επίκεντρο του 11ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο διεξήχθη από τις 22 έως τις 25 Απριλίου, βρέθηκε το κρίσιμο στεγαστικό ζήτημα και οι στρατηγικές που απαιτούνται για την ανάπτυξη της κοινωνικής κατοικίας. Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, ανακοίνωσε την επικείμενη έκδοση της Εθνικής Στρατηγικής για τη στεγαστική πολιτική, η οποία στοχεύει στην ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων σε θεσμικό και γεωγραφικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση υλοποιεί ένα πακέτο 43 δράσεων και βοηθημάτων, συνολικού ύψους επτά δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η υπουργός υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη νέα γενιά, σημειώνοντας πως τρεις στους δέκα Έλληνες δεν διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία. Με στόχο την άμεση ανακούφιση των πολιτών, στα τέλη Μαΐου πρόκειται να ανοίξει πλατφόρμα που θα επιτρέψει σε 30.000 δικαιούχους να λάβουν έως και 36.000 ευρώ για την ανακαίνιση κατοικιών. Παράλληλα, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό για την αξιοποίηση ανενεργών στρατοπέδων, με στόχο την παράδοση των πρώτων 700 κατοικιών έως το 2029, ενώ εντός του 2026 αναμένεται η δημοπράτηση ακινήτων για την κοινωνική αντιπαροχή.
Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης από το Υπερταμείο, ο οποίος εστίασε στην τεχνική ωριμότητα των ακινήτων, ο Ιωάννης Μπίτζης από την EY Parthenon, που πρότεινε τη δημιουργία ενιαίου Φορέα Εφαρμογής στεγαστικής πολιτικής, και η Άννα Ροκοφύλλου από το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, η οποία αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των φοιτητικών εστιών, όπως η πρόσφατη εφαρμογή συστήματος ελεγχόμενης εισόδου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στου Ζωγράφου. Ο συντονισμός της συζήτησης έγινε από τον Στέλιο Μορφίδη, οικονομικό συντάκτη του Πρώτο Θέμα και του Newmoney.gr.