Η ανησυχία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ευρωπαϊκή στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο
Ο Τούρκος πρόεδρος ζητά την απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων από το νησί, συνδέοντας τις εξελίξεις με την κρίση στο Ιράν.
Η ανησυχία για την ευρωπαϊκή στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο βρέθηκε στο επίκεντρο των δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ημέρες μετά την έντονη κριτική της Άγκυρας προς την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Ο Τούρκος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια συνάντησής του στην Κωνσταντινούπολη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Τουφάν Ερχιουρμάν, υπογράμμισε ότι οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο νησί με αφορμή τον πόλεμο στο Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα.
Η στρατιωτική κινητοποίηση στην Κυπριακή Δημοκρατία ξεκίνησε ως απάντηση στις απειλές που προέκυψαν από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών στο Ιράν. Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα, αποστέλλοντας τέσσερα F-16 και δύο φρεγάτες για την ενίσχυση της άμυνας του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό, ακολούθησαν συνδρομές και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Βρετανία.
Η Άγκυρα, από την πρώτη στιγμή, αντέδρασε έντονα επικαλούμενη τις Συνθήκες Εγγύησης και κατηγορώντας την Κυπριακή Δημοκρατία ότι θέτει το νησί σε κίνδυνο μέσω των διεθνών συμμαχιών της. Παράλληλα, η τουρκική πλευρά εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τις πρόσφατες δηλώσεις του Νίκου Δένδια, ο οποίος τόνισε ότι η παρουσία ευρωπαϊκών δυνάμεων αποσκοπεί στην προάσπιση της ασφάλειας όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε πως η Τουρκία παραμένει έτοιμη να λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο για την υπεράσπιση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει την παραβίαση των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων. Στη συνάντηση στο Προεδρικό Γραφείο στο Ντολμά Μπαχτσέ συμμετείχαν επίσης ο διοικητής της ΜΙΤ Ιμπραήμ Καλίν, ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς και ο Μπουρχανετίν Ντουράν.