Ενημέρωση με ένα κλικ

Η Ροσίο Σαν Μιγκέλ αφέθηκε ελεύθερη στη Βενεζουέλα

Απελευθερώθηκε η δικηγόρος και ακτιβίστρια, κατηγορούμενη για συνωμοσία κατά του Νικολάς Μαδούρο, στο πλαίσιο κινήματος απελευθέρωσης πολιτικών κρατουμένων.

Η διακεκριμένη δικηγόρος και ακτιβίστρια από τη Βενεζουέλα, Ροσίο Σαν Μιγκέλ, η οποία είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2024, αφέθηκε ελεύθερη σήμερα. Η απελευθέρωσή της έρχεται στο πλαίσιο ενός κινήματος απελευθέρωσης πολιτικών κρατουμένων που ανακοινώθηκε από τις αρχές της Βενεζουέλας. “Η Ροσίο είναι ήδη ελεύθερη, η υγεία της είναι σταθερή και είναι καλά”, δήλωσε τηλεφωνικά η δικηγόρος της, Τέρεσλι Μαλαβέ.

Η Σαν Μιγκέλ αντιμετώπιζε κατηγορίες για “προδοσία”, “τρομοκρατία” και “συνωμοσία”. Νωρίτερα, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, επιβεβαίωσε από την Ισπανία την απελευθέρωση της Σαν Μιγκέλ, η οποία διαθέτει διπλή υπηκοότητα, καθώς και την απελευθέρωση τεσσάρων ακόμη Ισπανών.

Οι αρχές της Βενεζουέλας είχαν κατηγορήσει την Σαν Μιγκέλ, η οποία είναι στρατιωτική εμπειρογνώμονας και διευθύντρια της ΜΚΟ Control Ciudadano, ότι εμπλεκόταν σε μια φερόμενη συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία του προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Οι κατηγορίες αυτές είχαν απορριφθεί κατηγορηματικά από την υπεράσπισή της. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είχε συχνά αναφέρεται σε πραγματικές ή φανταστικές συνωμοσίες.

Η Σαν Μιγκέλ είχε συλληφθεί στις 9 Φεβρουαρίου 2024 στη ζώνη μετανάστευσης του αεροδρομίου του Καράκας. Τότε βρισκόταν μαζί με την κόρη της, Μιράντα Ντίας, η οποία είχε προφυλακιστεί για σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη υπό όρους.

Η σύλληψή της είχε λάβει χώρα πέντε μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Ιουλίου του 2024, στις οποίες αναδείχθηκε νικητής ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο. Το αποτέλεσμα αυτό είχε προκαλέσει απογοήτευση στην αντιπολίτευση, η οποία είχε καταγγείλει νοθεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 2.400 άνθρωποι συνελήφθησαν και 28 έχασαν τη ζωή τους κατά την καταστολή των ταραχών που ακολούθησαν τις εκλογές.

Οι σημερινές απελευθερώσεις γίνονται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τη σύλληψη του προέδρου Μαδούρο και της πρώτης κυρίας, Σίλια Φλόρες, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έπειτα από μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση που διεξήχθη στο έδαφος της Βενεζουέλας.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com