Ελλάδα: Πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στη μείωση χρέους και τη διατήρηση πλεονασμάτων
Η Fitch Ratings επιβεβαιώνει την ισχυρή δημοσιονομική πορεία της χώρας, ενώ άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετωπίζουν αυξημένες πιέσεις.
Καθώς η Ευρώπη εισέρχεται στο 2026, η Fitch Ratings αναδεικνύει μια αξιοσημείωτη διαφοροποίηση στο δημοσιονομικό τοπίο. Ενώ οι περισσότερες οικονομίες της ηπείρου βλέπουν τα δημόσια οικονομικά τους να πιέζονται, η Ελλάδα ξεχωρίζει, τοποθετούμενη στον στενό πυρήνα των χωρών που αναμένεται να διατηρήσουν δημοσιονομικά πλεονάσματα και να συνεχίσουν τη μείωση του χρέους τους.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου αξιολόγησης, η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στην Ευρώπη κατά την περίοδο 2019–2026, ξεπερνώντας τις 40 ποσοστιαίες μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτή η επίδοση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι πιέσεις στις δαπάνες αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, κυρίως λόγω των αμυντικών δαπανών και του κόστους της γήρανσης του πληθυσμού. Το συνολικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπεται να φτάσει το 2,7% του ΑΕΠ το 2026, με την Ευρωζώνη να κινείται κοντά στο 3%.
Η εικόνα αυτή αναδεικνύει την ύπαρξη «δύο ταχυτήτων» εντός της Ευρώπης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Fitch, μόνο η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιρλανδία αναμένεται να εμφανίσουν καθαρά δημοσιονομικά πλεονάσματα το 2026, ενώ η Πορτογαλία πλησιάζει την ισορροπία. Το κοινό σημείο αυτών των επιτυχημένων χωρών, όπως τονίζει ο οίκος, είναι η βαθιά δημοσιονομική προσαρμογή που πραγματοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και η σταθερή δέσμευση στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, ακόμα και κατά τη διάρκεια των κρίσεων της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία.
Αντίθετα, χώρες με μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο, όπως η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία, καταγράφουν σημαντική επιδείνωση της δημοσιονομικής τους θέσης, κυρίως λόγω της εκτίναξης των αμυντικών δαπανών. Για τη Γερμανία, η Fitch προβλέπει έλλειμμα άνω του 4% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια, επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από την εποχή της επανένωσης.
Στην περίπτωση της Ιταλίας και της Ισπανίας, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι είναι περιορισμένοι, παρά το υψηλό χρέος. Αυτό οφείλεται στη δέσμευση της Ιταλίας για δημοσιονομική σύνεση και στην ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική της Ισπανίας. Αντίθετα, η Γαλλία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να εμφανίζουν αδύναμη δημοσιονομική προσαρμογή, αποτέλεσμα πολιτικής αστάθειας και κατακερματισμού.