Ενημέρωση με ένα κλικ

Η Λίμνη με τα οστά στο πάτο της – Ορατά μόνο ένα μήνα τον χρόνο

Η «λίμνη των οστών» κρύβει μυστικά που ίσως ποτέ κανείς δεν θα καταφέρει να ανακαλύψει.

Μοιάζει με μια πανέμορφη λίμνη που όμως κρύβει ένα μακάβριο περιεχόμενο, ένα νεκροταφείο ψυχών που φιλοξενεί στο εσωτερικό της περισσότερους από 400 ανθρώπινους σκελετούς. Δεν είναι άλλη από την Λίμνη των οστών που βρίσκεται στο παγετώδης Roopkund στα σύνορα Ινδίας – Νεπάλ, στα 16 χιλιάδες πόδια των Ιμαλαΐων.

Τις  μακάβριες σκηνές με τους περίπου 400 σκελετούς , μπορούν να τις δουν οι περιπατητές, καθώς βρίσκονται μόλις 2,5 μέτρα από την επιφάνεια της λίμνης,   μόνο για ένα μήνα τον χρόνο, όταν τα παγωμένα νερά της λίμνης λιώνουν αρκετά.

Πώς κατέληξαν νεκροί τόσοι άνθρωποι; Και γιατί τα κορμιά τους παρέμειναν στη λίμνη, χωρίς κανείς να τα περισυλλέξει; Τα ερωτήματα πολλά, οι πιθανές εξηγήσεις ελάχιστες και οι ανθρωπολόγοι βέβαιοι πως η «λίμνη των σκελετών» κρύβει μυστικά που ίσως ποτέ κανείς δεν θα καταφέρει να ανακαλύψει.

Ήταν το 1942 όταν ένας δασοφύλακας του εθνικού πάρκου Nanda Devi της Ινδίας, ανακάλυψε τα ανθρώπινα απομεινάρια στη Roopkund.

Η λίμνη είναι 11 μήνες το χρόνο πάγος, ο οποίος λιώνει για 30 περίπου μέρες κάθε καλοκαίρι αποκαλύπτοντας το «σκοτεινό» μυστικό του.

Ο πάγος έχει διατηρήσει τα λείψανα σε άριστη κατάσταση, ενώ σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται υπολείμματα σάρκας που αρχικά μπέρδεψαν τους ανθρωπολόγους που έσπευσαν να δώσουν λύση στο μυστήριο της λίμνης – νεκροταφείο.

Από τη στιγμή που ο δασοφύλακας ανακάλυψε τους σκελετούς, δεκάδες επιστήμονες προσπάθησαν να δώσουν μια σαφή εξήγηση. Παρότι αρχικά έγινε λόγος για κάποια άγνωστη επιδημία, υπήρξαν κι εκείνοι που απέδωσαν την εύρεση τόσων σκελετών σε ενός είδους μαζική τελετουργική αυτοκτονία.

Κάποιοι άλλοι, υποστήριξαν πως τα λείψανα ανήκουν σε Ιάπωνες στρατιώτες που σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν τα Ιμαλάια κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, θεωρία που αποδείχθηκε λάθος, καθώς οι ιατροδικαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι σκελετοί χρονολογούνται πίσω στο 850 μ.Χ.

Κάθε φορά που ο πάγος λιώνει, στο εσωτερικό της λίμνης διακρίνονται ρούχα, χειροποίητα αντικείμενα από ξύλο, σιδερένιες λόγχες, παπούτσια από δέρμα και δαχτυλίδια.

Τα «μυστικά» της λίμνης αποτελούν πόλο έλξης για εκατοντάδες τουρίστες που σπεύδουν να δουν από κοντά τη διασημότερη λίμνη της Ινδίας και να απαθανατίσουν του σκελετούς. Δεν αρκούνται όμως στο να δουν και να φωτογραφίσουν.

Πολλά κομμάτια έχουν εξαφανιστεί με το πέρασμα των χρόνων, γεγονός που καθιστά σαφές πως οι επισκέπτες παίρνουν μαζί τους ως… σουβενίρ τα οστά της λίμνης!

Οι επισκέπτες δεν διστάζουν να τους αγγίξουν, να τους τοποθετήσουν σε διάφορα σημεία ώστε να βγάλουν την «τέλεια» φωτογραφία αλλά και να αφαιρέσουν ιστορικά ευρήματα ώστε να έχουν… κάτι να θυμούνται.

Οι ιατροδικαστικές έρευνες, κατέληξαν στο ότι όλα τα θύματα πέθαναν λόγω κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων που προκλήθηκαν από ισχυρά χτυπήματα στην περιοχή της κεφαλής. Πιθανότητα πρόκειται για μία ομάδα ανθρώπων που για άγνωστο λόγο βρέθηκε στην περιοχή της λίμνης τη λάθος στιγμή.

Η ινδική μυθολογία λέει ότι ο βασιλιάς Jasdhaval του Kannauj πήρε τις χορεύτριες και την έγκυο σύζυγό του στο Roopkund για να επισκεφθούν το ιερό Nanda Devi, έναν ναό που χρονολογείται πριν από περίπου χίλια χρόνια.

Η ομάδα φέρεται να παγιδεύτηκε σε μια ισχυρή καταιγίδα και να χτυπήθηκε από σφοδρή χαλαζόπτωση που τους εξαφάνισε στη λίμνη, όπου σταδιακά μετατράπηκαν σε σκελετούς.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι από αυτούς πέθαναν πριν από περίπου 1.000 χρόνια – αλλά όχι απαραίτητα ταυτόχρονα.

Ίσως ακόμη πιο περίεργο είναι ότι οι ερευνητές βρήκαν στη συντριπτική πλειονότητα, το DNA τους να προέρχεται από τη Μεσόγειο, δηλαδή χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα βουνά της Ινδίας.

Η Kathleen Morrison, από το τμήμα ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, εξήγησε ότι ένα ελληνικό βασίλειο υπήρχε στην ινδική υποήπειρο για περίπου 200 χρόνια, ξεκινώντας από το 180 π.Χ.

Όπως επεσήμανε «το γεγονός ότι υπάρχει κάποια άγνωστη ομάδα μεσογειακών ευρωπαϊκών λαών δεν είναι πραγματικά μια μεγάλη αποκάλυψη. Όταν βλέπεις πολλούς ανθρώπινους σκελετούς, συνήθως είναι νεκροταφείο».

Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει