Ενημέρωση με ένα κλικ

Πώς να προστατευτείς αν χτυπήσει κεραυνός το αυτοκίνητο σου

Ο καιρός αυτές τις μέρες κάνει τα τερτίπια του, με μεγαλύτερο αυτό των πολλών και σε μεγάλη συχνότητα κεραυνών, με τραγικές συνέπειες το τελευταίο διάστημα, οπότε θα ήταν χρήσιμο να ξέρεις πως μπορείς να προφυλαχθείς αν συμβεί να χτυπήσει κεραυνός το αυτοκίνητο σου.

Αυτές τις μέρες οι μετεωρολόγοι μιλούν για ένα εξπρές κύμα κακοκαιρίας που πρόκειται να επηρεάσει τις επόμενες ώρες το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας, με κύριο χαρακτηριστικό του, την μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε πως να προστατευθούμε αν τύχει να μας βρει μια καταιγίδα την ώρα που βρισκόμαστε μπροστά στο τιμόνι του αυτοκινήτου μας και δεν μπορούμε να βρεθούμε σε ένα πιο ασφαλές μέρος π.χ. στο εσωτερικό κάποιου κτηρίου.

Το αυτοκίνητο μπορεί να μετατραπεί σε ένα πρόχειρο καταφύγιο παρότι αποτελείται από μέταλλο καθώς παρέχει τη στοιχειώδη προστασία από την πτώση κεραυνού.

Το μέταλλο είναι ένας εξαιρετικός αγωγός του ηλεκτρισμού και η τάση που δημιουργείται είναι τεράστια. Ευτυχώς, υπάρχει το “Κλουβί Φαραντέι” που “ελέγχει” τον ηλεκτρισμό και μας προστατεύει.

Παίρνει δηλαδή του φορτίο του κεραυνού και το διοχετεύει στο έδαφος.

Το αυτοκίνητο φέρει χαρακτηριστικά κλουβιού Φαραντέι, με αποτέλεσμα να προστατεύονται όλοι οι επιβάτες του.

Το αυτοκίνητο μπορεί να πάθει ζημιά  οι επιβάτες του όμως  δεν θα τραυματιστούν, αρκεί:

να αποφεύγουμε την επαφή στο εσωτερικό του αυτοκινήτου με μεταλλικά τμήματα του πλαισίου ή του αμαξώματος και να έχουμε κλειστά τα παράθυρα, ώστε το ηλεκτρικό φορτίο που θα αναπτυχθεί να μην μας κεραυνοβολήσει.

 

Το αυτοκίνητο μας προστατεύει από τους κεραυνούς αρκεί να μην ακουμπήσουμε κανένα μεταλλικό μέρος του

 

  • Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι πολύ επικίνδυνο να καθόμαστε δίπλα σε αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια καταιγίδας καθώς υπάρχει πιθανότητα ο κεραυνός να πέσει επάνω στο όχημα και να εξοστρακιστεί πράγμα που ενέχει μεγάλη πιθανότητα να μας τραυματίσει ακόμα και θανάσιμα.
  • Και πάντα καλό θα είναι σε περίπτωση καταιγίδας να μην βιαστούμε να πάμε στον προορισμό μας, το φρόνιμο είναι να σταματήσουμε το αυτοκίνητο, καλό θα είναι όχι κοντά σε δέντρα και να περιμένουμε να υποχωρήσει το φαινόμενο για να συνεχίσουμε την πορεία μας.

Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει