Ενημέρωση με ένα κλικ

“Ρήγμα 11 χιλιομέτρων απειλεί την Λάρισα με σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ”

«Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου» ανέφερε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Αθανάσιος Γκανάς.

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς, έκρουσε το καμπανάκι κινδύνου για ισχυρό σεισμό στην Λάρισα, μιλώντας για μέγεθος πάνω από 6 ρίχτερ

«Στη Λάρισα ξέρουμε ότι υπάρχει ένα ρήγμα που περνάει μέσα από την πόλη, το οποίο το έχουμε χαρτογραφήσει και έχει ένα μήκος τουλάχιστον 11 χιλιομέτρων, που σημαίνει ότι μπορεί να δώσει ένα σεισμό πάνω από 6 ρίχτερ, μπορεί και 6,2 ρίχτερ, είπε ο κ. Γκανάς στην ΕΡΤ Λάρισας.

Όπως διευκρίνισε θα πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά με το ρήγμα της Λάρισας, το οποίο έχει χαρτογραφηθεί μεν, αλλά θα πρέπει να βρεθούν δεδομένα για το πότε έχει γίνει ο τελευταίος σεισμός, από την στιγμή που δεν υπάρχουν δεδομένα δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο επικίνδυνο είναι το συγκεκριμένο ρήγμα..

«Μπορεί να έχει γίνει πριν από 2.000 χρόνια, που αυτό σημαίνει ότι το ρήγμα βρίσκεται στο τέλος του κύκλου και άρα είναι ώριμο αλλά  μπορεί να έχει γίνει και νωρίτερα »

Κοντά στη Λάρισα υπάρχουν κι άλλα ρήγματα που συνεχίζουν ανατολικά προς Πλατύκαμπο και βόρεια προς τη Γυρτώνη και βορειότερα προς τη Ροδιά, τα οποία θέλουν προσοχή», καθώς το ίδιο πράγμα ισχύσει και για αυτά τα ρήγματα που είναι ανατολικότερα προς τον Πλατύκαμπο και βορειότερα, όπως στο Ασμάκι και στο Ελευθέριο.

Χρειάζονται και αυτά περαιτέρω δουλειά στο πεδίο για να μπορέσουμε να τα χαρακτηρίσουμε για την επικινδυνότητα τους» είπε ο κ. Γκανάς.

Τέλος ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, θεωρεί εγκληματικό όχι μόνο για την Λάρισα αλλά και για τον Βόλο και όλες τις Θεσσαλικές πόλεις, το πως δίνονται άδειες για δεκαόροφες οικοδομές.

«Οι δικές μας οι πόλεις είναι χτισμένες πάνω σε ρήγματα ή κοντά σε αυτά και θα πρέπει να υπάρχουν σχέδια διαφυγής και εκκένωσης. Δεν μπορούν να στοιβάζονται πολυόροφες οικοδομές μέσα σε γειτονικά οικοδομικά τετράγωνα. Είναι μεγάλο λάθος αυτό και πρέπει να σταματήσει. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου» ανέφερε.

Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει