Χατζηδάκης: Κατάθεση του νομοσχεδίου για την επικουρική ασφάλιση αυτή ή την άλλη εβδομάδα
«Δεν είναι μικρό πράγμα να είναι η χώρα στην 8η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από πλευράς ενδιαφέροντος για επενδύσεις. Συνήθως σε τέτοια θέματα, η Ελλάδα ήταν από την 25η έως την τελευταία θέση. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά και δεν είναι τυχαία διαφορετικά». Τα παραπάνω σημείωσε εισαγωγικώς ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος όμως επικαλέστηκε και ένα ακόμη στοιχείο:
«Ήδη τον Ιούνιο τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ δείχνουν ότι το ισοζύγιο προσλήψεων/αποχωρήσεων ήταν θετικό κατά 73.000 θέσεις περίπου. Δεν εφησυχάζουμε φυσικά», διευκρίνισε ο κ. Χατζηδάκης για να προσθέσει, «μια σειρά από αχτίδες αισιοδοξίας μάς επιτρέπουν να πιστέψουμε ότι παρ’ όλες τις αναταράξεις η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή».
Συγκεκριμένα, στο υπουργείο Εργασίας για τη μετα-κορονοϊό εποχή εκπονούνται μεταρρυθμίσεις σε τρεις τομείς:
-Αγορά εργασίας: «Την ώρα που οι ψηφιακές τεχνολογίες ανατρέπουν τα δεδομένα στην αγορά εργασίας, την ώρα που η τηλεργασία επεκτείνεται, την ώρα που η νέα γενιά διαπιστωμένα ζητά την ευελιξία, τη μαζική συμμετοχή γυναικών, την ποικιλομορφία στο εργασιακό περιβάλλον, πώς θα ήταν δυνατόν η Ελλάδα να ανταγωνισθεί άλλες χώρες επί ίσοις όροις, έχοντας ένα ξεπερασμένο από τις εξελίξεις, εργατικό δίκαιο;», διερωτήθηκε ο Κ. Χατζηδάκης, που έκανε ειδική μνεία στην ψηφιακή κάρτα εργασίας:
Η κάρτα είναι «εργαλείο δικαιοσύνης τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων», χαρακτηρίζοντας εξάλλου την εφαρμογή της, «θέμα τιμής». Με στόχο, να μπουν τα θεμέλια ήδη από το φθινόπωρο και να προχωρήσει η εφαρμογή της από το α’ εξάμηνο του 2022.
-Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά: «Αντί ενός γενικού κορβανά για τις επικουρικές (…) πάμε σταδιακά σε ατομικούς κουμπαράδες για τους νέους ασφαλισμένους χωρίς να επηρεάζονται οι παλιοί ασφαλισμένοι, οι νυν συνταξιούχοι».
Ενώ, «όπως δείξαμε με τον αρμόδιο υφυπουργό, τον κ. Τσακλόγλου, η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι το νέο σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε συντάξεις μεγαλύτερες από τις σημερινές, από 43% έως και 68%. Υπάρχει δε, εγγύηση στο νομοσχέδιο ότι ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, οι ασφαλισμένοι θα πάρουν πίσω τις εισφορές τους συν τον πληθωρισμό, άρα δεν θα χάσουν».
Κατά τον Κ. Χατζηδάκη, «είναι μυθεύματα όσα γράφηκαν περί δήθεν αναβολής του νομοσχεδίου και αντιδράσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ούτε αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχουν ούτε αναβολή του νομοσχεδίου θα έχουμε. Θα έχουμε κατάθεση (σ.σ. του νομοσχεδίου) ή στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επομένης. Επομένως η πραγματικότητα απαντά στις κωμωδίες που ζήσαμε την περασμένη εβδομάδα».
Και, εκτίμησε ότι οι νέοι άνθρωποι θα ενταχθούν μαζικά στο νέο σύστημα, «γιατί θα έχουν τον έλεγχο των συντάξεών τους και γιατί θα έχουν την ελπίδα ότι θα έχουν μεγαλύτερες συντάξεις», επιχειρηματολόγησε και διερωτήθηκε: «Γιατί να ακούσουν την αβάσιμη, ξεπερασμένη κριτική;».
-Κατάρτιση/επανακατάρτιση: Οι συγκεκριμένες δράσεις θα χρηματοδοτηθούν «από κονδύλια του τρέχοντος και του επόμενου ΕΣΠΑ, και του Ταμείου Ανάκαμψης». Είναι, επιπλέον, ενδεικτικό ότι «στο σχέδιο που καταθέσαμε εγκρίθηκαν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ για τέτοια προγράμματα, τα οποία θα ξεκινήσουν ήδη από το φθινόπωρο».
Ταυτοχρόνως όμως ο Κ. Χατζηδάκης επεσήμανε και δυο δυσάρεστες πρωτιές: στην ανεργία, καθώς και στο πρόβλημα μεταξύ δεξιοτήτων και ζήτησης από την αγορά εργασίας.
Ήδη την τρέχουσα περίοδο, ο ΟΑΕΔ συνεργάζεται με παγκόσμιους κολοσσούς, όπως google, amazon, cisco και η συμμετοχή στα σχετικά προγράμματα έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, είπε ο υπουργός Εργασίας ανακοινώνοντας ότι είναι υπό επεξεργασία νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο, και το οποίο από τη μια θα εκσυγχρονίζει τον ΟΑΕΔ, από την άλλη θα βάζει τα θεμέλια «για να γίνει πολύ πιο αξιόπιστο το σύστημα κατάρτισης, με βασικούς πυλώνες την ποιότητα, την αξιολόγηση και την πιστοποίηση τόσο των παρόχων κατάρτισης όσο και των καταρτιζόμενων. Η ανάπτυξη της οικονομίας μας θα κριθεί από την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού μας», ήταν το συμπέρασμα του υπουργού Εργασίας.