ΟΑΕΔ: Όλα τα νέα προγράμματα για 15.000 ανέργους
Νέα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης ενεργοποιούνται από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).
Βασικός στόχος, είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία λόγω της σημερινής υγειονομικής κρίσης έχει εντείνει την ανασφάλεια στην αγορά εργασίας, οδηγώντας εκατοντάδες ανθρώπους στο ταμείο ανεργίας.
Υπουργείο εργασίας και ΟΑΕΔ εργάζονται πυρετωδώς με στόχο να χτίσουν ένα νέο μέτωπο απέναντι στην αύξηση της ανεργίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση ο Οργανισμός «χτίζει» νέες συνεργασίες με εταιρείες-μεγαθήρια στον τομέα της πληροφορικής στοχεύοντας στην υλοποίηση κοινών δράσεων για την ενίσχυση της ψηφιακής γνώσης στην αγορά εργασίας.
Η αρχή έγινε με τη συνεργασία του ΟΑΕΔ με την Google, μέσω της οποίας 3.370 νέοι άνεργοι θα καταρτιστούν, ώστε να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον στην αγορά εργασίας.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας ΟΑΕΔ – Google Ελλάδας και περιλαμβάνει τη δωρεάν κατάρτιση σε τέσσερις τομείς ψηφιακών δεξιοτήτων υψηλής ζήτησης που οδηγούν στην απόκτηση των εξής πιστοποιητικών: IT Support Specialist Certificate (τεχνική υποστήριξη πληροφορικής), UX Designer Certificate (σχεδιασμός εμπειρίας χρήστη), Project Manager Certificate (διαχείριση έργου) και Data Analyst Certificate (ανάλυση δεδομένων)
Ακολούθησε η σημαντική δράση με την Cisco, για την οποία υπήρξε ενδιαφέρον από 3.159 άνεργους.
Το νέο διαδικτυακό πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων με αντικείμενο την κυβερνοασφάλεια, υλοποιείται στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας του ΟΑΕΔ με τη Cisco για την αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος, την επαγγελματική αποκατάσταση των ανέργων και την ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας.
Τώρα ο Οργανισμός… ρίχνει γέφυρες συνεργασίας και με την Amazon, ώστε οι δύο φορείς να προχωρήσει στην υλοποίηση κοινών προγραμμάτων κατάρτισης με έμφαση στον τομέα ανάπτυξης δεξιοτήτων σε τεχνολογίες υπολογιστικού νέφους (cloudservices). Στόχος του κοινού προγράμματος θα είναι η επαγγελματική αποκατάσταση των ανέργων και η ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας.
Οι άνθρωποι που θα έχουν όφελος από τις δράσεις αυτές είναι μακροχρόνια άνεργοι που δεν έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες και είναι αποσυνδεδεμένοι από την εργασία, υπάλληλοι του δημόσιου τομέα που έχουν ανάγκη από βασικές οι μεσαίες ψηφιακές δεξιότητες, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως εκείνοι που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο ανεργίας και εργαζόμενους στις ΜΜΕ, αλλά και εκπαιδευτικοί που χρησιμοποιούν εργαλεία ψηφιακής εκπαίδευσης στις τάξεις τους.
Σε ό,τι αφορά τις «πράσινες» δεξιότητες, στοχεύουν σε προγράμματα κατάρτισης σε εξειδικευμένες πράσινες δεξιότητες, όπως δεξιότητες που υποστηρίζουν τη βιομηχανία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την κλιματική εξάρτηση και τη διαχείριση φυσικών πόρων, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των σημερινών και προβλεπόμενων ελλείψεων δεξιοτήτων STEM (Science, technology, engineering, andmathematics), που μπορεί να λειτουργήσουν ως εμπόδιο στην πράσινη ανάπτυξη.
Το μπαράζ δράσεων που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ για την κατάρτιση των ανέργων θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, ενώ οι πόροι που θα αξιοποιηθούν συνολικά φτάνουν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η βάση των προγραμμάτων στηρίζεται σε τρεις κατηγορίες τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες, τις ψηφιακές δεξιότητες μεσαίου επιπέδου στους τομείς πωλήσεων, μάρκετινγκ, διαχείρισης πελατολογίου κλ.π. και τις «πράσινες» δεξιότητες.
Παράλληλα, ο ΟΑΕΔ έχει βγάλει από τη φαρέτρα και δύο νέα προγράμματα, τα οποία θα δώσουν «ανάσα» σε 15.000 άνεργους.
Το πρώτο εστιάζει στην απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας και αφορά 10.000 νέους ηλικίας από 18 έως 29 ετών.
Η δράση θα έχει διάρκεια επτά μηνών και θα καλύπτει την Αττική και την Κεντρική Μακεδονίας, περιφέρειες που έχουν ιδιαιτέρως υψηλά ποσοστά ανεργίας.
Έχει προϋπολογισμό 65 εκατ. ευρώ και οι άνεργοι θα λαμβάνουν αποζημίωση 558 ευρώ, καθώς και πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές με την αντίστοιχη αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.
Η δεύτερη δράση θα ωφελήσει 5.000 άνεργους 30 ετών και άνω στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης.
Το ύψος της μηνιαίας επιχορήγησης μισθού και εισφορών θα κυμανθεί από 466 ευρώ για τους κοινούς ανέργους έως και 699 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια ενός έτους ο συνολικός προϋπολογισμός του θα φτάσει τα 32 εκ. ευρώ.