“Βόμβα” μεγατόνων στο ποδόσφαιρο – Ανακοινώθηκε η European Super League
Αλλάζει άρδην το πρόσωπο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, έπειτα από τη “βόμβα” που έριξαν μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες.
Οι Μαν. Γιουνάιτεντ, Μαν. Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Αρσεναλ, Τότεναμ, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Γιουβέντους, Μίλαν και Ίντερ ανακοίνωσαν ότι δημιουργούν δική τους λίγκα και ότι αποχωρούν από την UEFA.
Αυτό σημαίνει πως ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για την διεξαγωγή των ευρωπαϊκών κυπέλλων (Champions League, Europa League, Conference League) αλλά και των εθνικών πρωταθλημάτων, θα αποτελεί παρελθόν.
Οι ομάδες είναι ανένδοτες και η πρώτη… κανονιά έπεσε στον πόλεμο. Κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι αντιδράσεις της UEFA και τι μέλλει γενέσθαι.
Αναλυτική η διακήρυξη της δημιουργίας:
“12 από τα ηγετικά clubs της Ευρώπης συναντήθηκαν και συμφώνησαν στην καθιέρωση μίας νέας διοργάνωσης, η οποία θα λαμβάνει χώρα στο μέσο της εβδομάδας, της Super League και η οποία θα κυβερνάται από τα ιδρυτικά μέλη της. Μαν. Γιουνάιτεντ, Μαν. Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Αρσεναλ, Τότεναμ, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Γιουβέντους, Μίλαν και Ιντερ είναι τα ιδρυτικά μέλη και αναμένονται ακόμα τρεις σύλλογοι να προστεθούν σε αυτά τα μέλη, με τη διοργάνωση να ξεκινάει το συντομότερο δυνατό.
Τα ιδρυτικά μέλη ανυπομονούν να ξεκινήσουν συζητήσεις με τη FIFA και την UEFA, ώστε να δημιουργηθούν οι συνεργασίες που θα συμβάλουν για το καλό της νέας δομής, αλλά και του ποδοσφαίρου γενικότερα. Η εν λόγω δημιουργία καθιερώνεται σε μία εποχή, κατά την οποία η πανδημία επιτάχυνε τις συνέπειες της αστάθειας του υπάρχοντος οικονομικού μοντέλου. Για τα επόμενα χρόνια, τα ιδρυτικά μέλη έχουν ως στόχο τη βελτίωση και τη μεταβολή της διοργάνωσης, ώστε οι κορυφαίοι σύλλογοι και οι κορυφαίοι παίκτες να μπορούν να ανταγωνίζονται σε σταθερή βάση.
To συντομότερο δυνατό θα ακολουθήσει και η αντίστοιχη για τις γυναικείες ομάδες των συλλόγων, με γνώμονα την πρόοδο και την ανάπτυξη του αθλήματος.
Η ετήσια διοργάνωση θα παρέχει σημαντικά μεγαλύτερη οικονομική αύξηση και στήριξη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, μέσω μακρόχρονης δέσμευσης για πληρωμές χωρίς όριο, που θα αυξάνονται σε συνάρτηση με τα έσοδα. Αυτές οι πληρωμές αλληλεγγύης θα είναι σημαντικά υψηλότερες από όσες προκύπτουν από αυτές των τρεχουσών ευρωπαϊκών διοργανώσεων και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 εκατ. ευρώ, κατά τη διάρκεια της αρχικής περιόδου δέσμευσης των συλλόγων.
Το format της διοργάνωσης:
20 οι συμμετέχουσες ομάδες μαζί με τα 15 ιδρυτικά μέλη – Μηχανισμός πρόκρισης για 5 ακόμη ομάδες κάθε χρόνο, με βάση την πορεία τους την προηγούμενη χρονιά
Ματς μες στην εβδομάδα και τις ομάδες να παίζουν στα εθνικά τους πρωταθλήματα αντίστοιχα, σεβόμενοι το εγχώριο καλεντάρι
Έναρξη τον Αύγουστο – 2 γκρουπ των 10 ομάδων με εντός και εκτός έδρας ματς – Αυτόματη πρόκριση για τα προημιτελικά για τους πρώτους τρεις – Playoffs για τις ομάδες της 4ης και της 5ης θέσης
Νοκ άουτ αγώνες μέχρι τον τελικό του Μαΐου – Ο τελικός σε ουδέτερο έδαφος
Επιπλέον, η διοργάνωση θα χτιστεί πάνω σε βιώσιμα οικονομικά θεμέλια με όλα τα ιδρυτικά club να προσυπογράφουν σε ένα πλαίσιο δαπανών. Ως αντάλλαγμα για τη δέσμευσή τους, οι ιδρυτικοί σύλλογοι θα λάβουν ένα ποσό της τάξης των 3,5 εκατ. ευρώ, μόνο για να υποστηρίξουν τα επενδυτικά πλάνα για τις υποδομές τους και να καλύψουν τον αντίκτυπο της πανδημίας.
Ο Φλορεντίνο Πέρεθ, πρόεδρος της Ρεάλ και πρώτος πρόεδρος της Super League, εξήγησε: “Θα βοηθήσουμε το ποδόσφαιρο σε κάθε επίπεδο και θα το πάμε στο σημείο που αξίζει στον πλανήτη. Το ποδόσφαιρο είναι το μόνο παγκόσμιο άθλημα, με περισσότερους από 4.000.000.000 οπαδούς και ευθύνη μας ως μεγάλοι σύλλογοι είναι να ανταποκριθούμε στις επιθυμίες τους”.
Άρα, πρόεδρος της νέας αυτής Λίγκας θα είναι ο Φλορεντίνο Πέρεθ και αντιπρόεδροι οι Αντρέα Ανιέλι της Γιουβέντους και Τζόελ Γκλέιζερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Χθες, ωστόσο, η UEFA είχε ανακοινώσει ότι είναι αντίθετη σε όλο αυτό το εγχείρημα, σε μια ανακοίνωση την οποία συνυπέγραψαν και οι λίγκες των ομάδων που είπαν πως θα συμμετέχουν στη νέα Λίγκα.