Ενημέρωση με ένα κλικ

Υπ. Εργασίας: Αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση για τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων

Τα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης επιχειρήσεων και εργαζομένων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης που εφαρμόζει η κυβέρνηση βρέθηκαν στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης στη Βουλή μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είχε καταθέσει σχετική επερώτηση.

Τόσο ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης όσο και ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόλογου έκαναν λόγο για μέτρα στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας και κατηγόρησαν το ΣΥΡΙΖΑ για αοριστολογίες, ανέξοδη κριτική και μικροκομματική πολιτική.

Από την πλευρά τους, οι επερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισαν στην κυβέρνηση «σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση τη χώρα και περαιτέρω φτωχοποίηση την κοινωνία».

Ο υπουργός Εργασίας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα». «Είστε στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και θα παραμείνετε εκεί, όπως θα παραμείνετε και στα έδρανα της αντιπολίτευσης γιατί είστε θύματα της αλαζονείας και της περιχαράκωσης στον εαυτό σας», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε:

«Μόνο από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχουν δαπανηθεί έως τώρα 3,5 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, με την εφαρμογή μέτρων από τα οποία επωφελούνται 1.700.000 πολίτες. Ενώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η μοναδική συγκεκριμένη πρόταση που έγινε προέβλεπε να δοθούν όλα τα χρήματα τον Μάιο και Ιούνιο του 2020. Κάτι που, αν είχε συμβεί θα ήμασταν άοπλοι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Όλα τα άλλα έχουν την αξιοπιστία των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ πριν το 2015, τις οποίες εγκατέλειψε σε μια νύχτα».

Έμφαση έδωσε ο κ. Χατζηδάκης στα θέματα της αρμοδιότητας του τονίζοντας πως σε ό,τι αφορά τον ΕΦΚΑ και τις εκκρεμείς συντάξεις, άμεσα θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία για την καταβολή της εθνικής σύνταξης και των αναδρομικών, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές δυσκολίες σε όσους περιμένουν να εκδοθεί η σύνταξή τους.

«Ένα κράτος που καθυστερεί για 2, 3, 4 χρόνια να δώσει συντάξεις, δεν δικαιούται να βγάζει γλώσσα στους ασφαλισμένους και να τους περνά από 40 κόσκινα μέχρι να τους δώσει έστω μια προσωρινή ενίσχυση. Το ξεκαθαρίζω για να το ακούνε και κάποιοι γραφειοκράτες. Το θέμα των συντάξεων θα λυθεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Προσέθεσε ακόμη πως «είναι ψευδές ότι οι εκκρεμείς συντάξεις αυξήθηκαν μετά τις εκλογές, καθώς τον Αύγουστο του 2019 η κυβέρνηση παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ 190.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις». «Συνολικά μαζί με τις επικουρικές, τις συντάξεις χηρείας και λοιπές εκκρεμότητες εκκρεμούσαν 1.059.000 συντάξεις. Αυτό είναι το ρεκόρ του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφερόμενος στα εργασιακά, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι «το νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση θα περιλαμβάνει διατάξεις για την τηλεργασία, την επέκταση της γονικής άδειας στους πατέρες, ρυθμίσεις στο πλαίσιο της κοινής λογικής για το συνδικαλισμό και ρυθμίσεις προσαρμογής στον ευρωπαϊκό μέσο όρο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας».

Ανακοίνωσε επίσης ότι «το υπουργείο θα προχωρήσει το συντομότερο στην ενσωμάτωση της σχετικής σύστασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) σε ό,τι αφορά την σεξουαλική παρενόχληση και τη βία στους χώρους εργασίας».

Ακόμα, ο κ Χατζηδάκης απέρριψε τις επικρίσεις για την ανεργία, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ΕΕ ως προς την εξέλιξη της ανεργίας κατά την περίοδο της πανδημίας». «Δεν εφησυχάζουμε, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Ως προς το επίδομα ανεργίας, μελετούμε προτάσεις και εξετάζουμε τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό για τους ανέργους», σημείωσε.

Για το ασφαλιστικό επισήμανε ότι «ο νόμος Βρούτση διόρθωσε τα ημαρτημένα του νόμου Κατρούγκαλου, που κηρύχθηκε σε τέσσερα σημεία αντισυνταγματικός από το ΣτΕ», και προσέθεσε ότι «είναι ένας νόμος θετικός και θα εφαρμοστεί πλήρως». «Όταν δομήθηκε το ασφαλιστικό η σχέση εργαζομένων προς συνταξιούχους ήταν 4 προς 1, σήμερα είναι 1 προς 1. Δεν θα φέρουμε ρύθμιση που θα είναι δική μας πατέντα, αλλά κοιτάζουμε αυτά που ισχύουν σε δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες».

Τέλος, ο κ Χατζηδάκης έδωσε έμφαση στο θέμα της κατάρτισης, κάνοντας λόγο για «διαχρονικά προβλήματα που πρέπει άμεσα να λυθούν». «Θα πάρουμε πρωτοβουλία με νομοσχέδιο ώστε να εφαρμοστεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Μας ενδιαφέρει η σύνδεση της αμοιβής εκείνων που παρέχουν κατάρτιση με τα αποτελέσματα, δεν θέλουμε να πετάμε λεφτά από το παράθυρο».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει