Ενημέρωση με ένα κλικ

Λινού: “Υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση”

Για την ενδεχόμενη άρση των μέτρων κατά του κορονοϊού, αλλά και για το άνοιγμα των σχολείων αναφέρθηκε η Αθηνά Λινού, τονίζοντας πως πρώτα πρέπει να υπάρχουν τα επίσημα στοιχεία, ώστε να γίνει η αξιολόγηση.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε στην πρωινή εκπομπή του OPEN και εξέφρασε την ανησυχία της, μιας και δεν υπάρχει ακόμα για τον αριθμό των κρουσμάτων στην περίοδο των γιορτών.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο άνοιγμα λιανεμπορίου αλλά και τον προγραμματισμό των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού εκτιμώντας το πότε θα τελειώσει οριστικά η πανδημία.

 

Αρχικά η κ. Λινου αναφέρθηκε: «ότι η πανδημία θα τελειώσει μέσα στο 2021. Το πόσο γρήγορα, εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας και από την ευχέρεια με την οποία θα αποκτήσουμε τα εμβόλια. Θα πρέπει να παραχθούν σε μεγάλες ποσότητες και να εγκριθούν γρήγορα ορισμένα ακόμα έτσι ώστε να μην υπάρξει έλλειψη. Και σαν χώρα ταυτόχρονα, να είμαστε έτοιμοι διοικητικά για να εμβολιάσουμε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού».

Επίσης, αναφορικά και με τον κώδωνα κινδύνου που έκρουσαν οι άνθρωποι της Biontech επεσήμανε: «καθώς υπάρχουν μόλις δύο εμβόλια που έχουν εγκριθεί στον δυτικό κόσμο, αλλά υπάρχει ελπίδα, καθώς υπάρχουν άλλα δυο τρία εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν, άρα θα υπάρξει παγκόσμια επάρκεια».

Για το εμβόλιο της AstraZenecaπαρουσιάστηκε επιφυλακτική καθώς σημείωσε ότι: «έχει 60-70% αποτελεσματικότητα. Είναι σαν να εμβολιάζουμε μόνο τα 3/4 του πληθυσμού».

Όσο αναφορά τα σχολεία η κα Λινού επεσήμανε πως άπαντες πρέπει να είναι σε απόλυτη προσοχή καθώς «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση στην Αττική και όρισε πρώτης σημασίας τον αερισμό των κλειστών χώρων. Και τα σχολεία αν ανοίξουν. Είναι γερασμένο το εκπαιδευτικό σύστημα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία κι όχι με ενιαία τακτική. Θα πρέπει να ανοίξουν όσα έχουν λίγα παιδιά, όσα βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Να μεγαλώσουν τα διαλείμματα και να αερίζονται για περισσότερη ώρα οι αίθουσες».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει