Ενημέρωση με ένα κλικ

Κορονοϊός: 7 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξουμε την υφασμάτινη μάσκα

Η υφασμάτινη μάσκα είναι μέχρι στιγμής το καλύτερο «εργαλείο» για την αποτροπή της εξάπλωσης του COVID-19. Είναι επίσης μια καλή λύση έναντι της χειρουργικής μάσκας, η οποία είναι πιθανή πηγή ρύπανσης σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Ωστόσο, ακόμη και οι υφασμάτινες μάσκες καθίστανται λιγότερο αποτελεσματικές όταν πλένονται και φοριούνται συχνά. Έχοντας, λοιπόν, αυτό κατά νου θα πρέπει να προσέξετε για τα σημάδια που φανερώνουν ότι η μάσκα δεν φιλτράρει πλέον με ασφάλεια τα σταγονίδια όταν αναπνέουμε.

Γι’αυτό, διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι η μάσκα ενδέχεται να θέλει αντικατάσταση.

#1 Φθορά στα λάστιχα

Τα λαστιχάκια είναι το πρώτο μέρος που εμφανίζει φθορά η υφασμάτινη μάσκα. Ειδικά αν έχει πλυθεί σε υψηλή θερμοκρασία. Σύμφωνα με την Hannah Yokoji, διευθύντρια της εταιρείας The Laundress, «το μεγαλύτερο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι τα λάστιχα που διατηρούν τη μάσκα στη θέση τους».

“Εάν αυτά χαλαρώσουν ή τεντωθούν, πρέπει να σταματήσετε να τη χρησιμοποιείτε αμέσως, επειδή εάν η μάσκα δεν έχει τοποθετηθεί σωστά στο πρόσωπό σας, θα μπορούσατε να θέσετε τον εαυτό σας και τους άλλους σε κίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά.

#2 Η εφαρμογή της μάσκας δεν είναι πλέον άνετη

Εάν φοράμε τη μάσκα για λίγο και η εφαρμογή αρχίζει να χαλαρώνει – ειδικά εάν η μάσκα δεν καλύπτει πλέον με ασφάλεια τη μύτη και το στόμα, καλό θα είναι να της αντικαταστήσουμε αμέσως. Η μάσκα θα πρέπει να ταιριάζει πάνω μας. Συγκεκριμένα, κάτω από το πηγούνι, στα μάγουλα και γύρω από τη μύτη δεν θα πρέπει να υπάρχουν κενά.

#3 Αν έχει τρύπες ή σχισίματα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να αλλάξουμε την μάσκα αν έχει τρύπες η μικρές σχισμές, καθώς ο ιός μπορεί πολύ εύκολα να εισέλθει και να εξέλθει από αυτές.

#4 Δεν φεύγει ο ο λεκές

Είτε ο λεκές είναι από καφέ, είτε από προϊόντα μακιγιάζ, εάν δεν φεύγουν κατά το πλύσιμο είναι ένα ακόμη προειδοποιητικό σημάδι φθοράς.

«Εάν η μάσκα είναι ορατά λερωμένη και το πλύσιμο δεν απομακρύνει τον λεκέ, ίσως είναι καιρός να την αλλάξουμε, καθώς υποδηλώνει ότι την έχουμε χρησιμοποιήσει αρκετά», τονίζουν οι ειδικοί.

#5 Το ύφασμα είναι λεπτό

Η υφασμάτινη μάσκα μπορεί να γίνει πιο λεπτή όσο περισσότερο πλυθεί, με αποτέλεσμα να μην μας προστατεύει από τον ιό, σύμφωνα με τον δερματολόγο Howard Sobel, ιδρυτή του Sobel Skin.

Παρόλο που οι τρύπες και τα σχισίματα στη μάσκα μπορεί να είναι πιο εμφανή, ο Sobel είπε ότι υπάρχουν τρόποι να καταλάβουμε αν το ύφασμα είναι πλέον πιο λεπτό.

«Πιθανότατα θα μπορέσεις να πεις ότι μια βαμβακερή μάσκα έχει γίνει πιο λεπτή από την εμφάνιση και την αίσθηση», εξήγησε στο HuffPost. Συγκεκριμένα, πρότεινε να κρατήσουμε τη μάσκα στο φως του ήλιου ή μιας λάμπας, αν μπορούμε να δούμε μέσα από αυτό τότε η μάσκα έχει φθαρεί.

#6 Δεν πλένουμε τη μάσκα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να διατηρηθεί η μάσκα θα πρέπει να την πλένουμε σωστά, καθώς δεν είναι όλες οι μάσκες ίδιες. Γι’αυτό, συνιστούν να βλέπουμε τις οδηγίες πλυσίματος. Στη περίπτωση που δεν αναγράφονται οδηγίες καλό θα ήταν να πλύνουμε την μάσκα στο χέρι.

#7 Την πλένουμε περισσότερο από 30 φορές

Σε κάθε περίπτωση, το συχνό πλύσιμο τεντώνει τις ίνες στα υφάσματα με αποτέλεσμα αυτά να χαλαρώνουν. Επομένως, θα πρέπει να πλένουμε προσεκτικά την μάσκα και να αναγνωρίζουμε ποτε χρειάζεται αντικατάσταση.

«Συνήθως, 30 πλύσεις είναι ένας κανόνας, ειδικά αν πρόκειται για μάσκα υψηλής ποιότητας», τονίζουν οι ειδικοί, “γενικά οι υφασμάτινες μάσκες χάνουν την αποτελεσματικότητά τους μετά από πολλαπλά πλυσίματα”.

 

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει