Ενημέρωση με ένα κλικ

ΠΑΚΟΕ: Μολυσμένα τα νερά της λίμνης Βουλιαγμένης

«Oι αμφιβολίες για την καταλληλότητα των νερών της λίμνης συνεχίζονται. Υπάρχουν αναφορές, οι οποίες κάνουν λόγο για παρατεταμένη επιβάρυνση της λίμνης και υψηλές τιμές ρύπων. Κάνουν λόγο ακόμη για κίνδυνο στη δημόσια ασφάλεια και την υγιεινή των λουόμενων. Ο σκοπός που τίθεται, από όσους αμφιβάλλουν για την καθαρότητα των νερών της, είναι η άμεση αποκατάσταση των υδάτων.», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Πανελλήνιο Κέντρων Οικολογικών Ερευνών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΚΟΕ:

Είτε με COVID-19, είτε χωρίς, η πανέμορφη λίμνη της Βουλιαγμένης, γεμίζει από λουόμενους. Αυτό τουλάχιστον έδειξε το πέρασμά μας από το σημείο στολίδι του νοτίου προαστίου της Αθήνας, καθημερινή μέρα μάλιστα και σε ώρα σχετικής αιχμής, όπου στα νερά της λίμνης είχε διαμορφωθεί το ανθρώπινο αδιαχώρητο. Μικροί, κυρίως, αλλά και μεγαλύτεροι απολάμβαναν τα νερά της λίμνης, αδιαφορώντας για τους ιούς που απειλούν τον κόσμο μας, αλλά και για ενδεχόμενη ακαταλληλότητα των υδάτων της λίμνης…

Κατά πόσο, αλήθεια, είναι κατάλληλα για κολύμπι τα νερά της λίμνης της Βουλιαγμένης; Είναι οπωσδήποτε ένα πολύ καλό ερώτημα, που στην εποχή μας έχει και ιδιαίτερο νόημα, αφού δεν είναι και τόσο γνωστή η φύση του νέου θανατηφόρου ιού, καθώς και το πώς αυτός μεταδίδεται. Η ποιότητα των νερών κολύμβησης θα είναι, έτσι κι αλλιώς, ένα θέμα που από εδώ και μπρος θα απασχολεί όλο και περισσότερο τους πάντες.

Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι τα νερά της λίμνης θεωρούνται από πολλούς επισκέπτες της, ευεργετικά. Ότι θεραπεύουν ακόμα και ασθένειες. Το διαπιστώσαμε κατά την ολιγόωρη παραμονή μας εκεί, σε σύντομη κουβέντα που είχαμε με μία ηλικιωμένη γυναίκα. Η ίδια, δήλωσε ότι επισκέπτεται συχνά τον χώρο και ότι πραγματικά αρρώστιες που την ταλαιπωρούσαν έχουν γιατρευτεί.

Εν τούτοις, οι αμφιβολίες για την καταλληλότητα των νερών της λίμνης συνεχίζονται. Υπάρχουν αναφορές, οι οποίες κάνουν λόγο για παρατεταμένη επιβάρυνση της λίμνης και υψηλές τιμές ρύπων. Κάνουν λόγο ακόμη για κίνδυνο στη δημόσια ασφάλεια και την υγιεινή των λουόμενων. Ο σκοπός που τίθεται, από όσους αμφιβάλλουν για την καθαρότητα των νερών της, είναι η άμεση αποκατάσταση των υδάτων.

Πρέπει εδώ να σημειώσουμε, ότι παλαιότερη έρευνα του ΠΑΚΟΕ (2017), που πραγματοποίησε σχετικές μετρήσεις νερού στη λίμνη, έδειξαν κάτι πολύ ενδιαφέρον: ότι η μισή λίμνη είναι κατάλληλη για κολύμπι, ενώ η άλλη μισή ακατάλληλη! Κι αυτό, λόγω της τεράστιας μάλλον απόκλισης που παρατηρήθηκε στα δείγματα ελέγχου των υδάτων, που έγιναν σε δύο διαφορετικά σημεία της λίμνης.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι παρά το γεγονός ότι η χρήση αντηλιακών απαγορεύεται επειδή μπορεί να προκαλέσει μόλυνση μέσα στη λίμνη, παρ’ όλα αυτά δεν είναι λίγοι οι απείθαρχοι που τα χρησιμοποιούν, χωρίς κανένα μάλιστα δισταγμό. Γίναμε αυτόπτες μάρτυρες παρομοίου περιστατικού, που δείχνει ότι πολύ απέχουμε ακόμα από το να τηρούμε βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας…

Πριν από μερικά χρόνια, μια παράξενη φήμη -που ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε τελικά- κυκλοφόρησε γύρω από τη λίμνη. Ότι τα περιβόητα γνωστά της ψαράκια, τα οποία λέγεται ότι “τρώνε” ό,τι είδους ακαθαρσία υπάρχει μέσα στα νερά της λίμνης, εξαφανίστηκαν! Αυτό το συνέδεσαν κάποιοι με τη χρήση των (απαγορευμένων) αντηλιακών, αλλά μάλλον επρόκειτο για ανεπιβεβαίωτους ψίθυρους, ή και για παροδικό φαινόμενο ακόμη, αφού ο σημερινός επισκέπτης της λίμνης βλέπει πεντακάθαρα τα ψαράκια αυτά να πλέουν κάτω από την επιφάνειά της…

Φέτος (2020) η λίμνη φαίνεται πολύ πιο καθαρή από άλλες, προηγούμενες χρονιές, κι αυτό βέβαια σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην επιχείρηση καθαρισμού της που έγινε πέρυσι, και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2019. Φυσικά, όπως θα περίμενε κανείς, από την επιχείρηση αυτή βγήκαν στην επιφάνεια διάφορα σκουπίδια, τα οποία είχαν πέσει εκεί κατά καιρούς από ανθρώπους ασυνείδητους. 75 κιλά συνολικά, ή 379 τεμάχια ανθρώπινης ρύπανσης, ήταν ο τελικός απολογισμός των απορριμμάτων που ανασύρθηκαν από τον βυθό της λίμνης! Απίστευτα πράγματα, αλλά ωστόσο αληθινά.

Επειδή η λίμνη της Βουλιαγμένης θεωρείται ιαματική (η μοναδική, σύμφωνα με την πλειοψηφία των ερευνητών, στην Αττική), έχοντας την ίδια θερμοκρασία επί 12 μήνες τον χρόνο, είναι λογικό να αποτελεί επίκεντρο του ενδιαφέροντος για πολλούς συνανθρώπους μας. Όμως ένα σημαντικό πρόβλημα, που αποτελεί και ανασταλτικό παράγοντα για την επισκεψιμότητά της, είναι η υψηλή τιμή στο εισιτήριό της.

Πράγματι, για να μπει κανείς στη λίμνη καλείται να πληρώσει ούτε λίγο ούτε πολύ… 15 ευρώ! Ποσό το οποίο, ειδικά σε ανθρώπους που έχουν βιοποριστικές ανάγκες, είναι σχεδόν απαγορευτικό. Αυτό είναι εξάλλου ένα σημείο, στο οποίο συμφωνούν όλοι όσοι συνομίλησαν μαζί μας για το ίδιο θέμα. Η έρευνά μας δείχνει ότι είναι απαράδεκτο η λίμνη της Βουλιαγμένης να έχει ένα από τα ακριβότερα εισιτήρια στην Ελλάδα, και όχι μόνο!

Το ερώτημα εδώ, είναι: Για ποιο λόγο το εισιτήριο έφτασε σ’ αυτή τη δυσθεώρητη για τους πολλούς τιμή; Κι ακόμη, προκύπτει μια σειρά από άλλα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα: Ποιος εκμεταλλεύεται αυτό το ποσό, τα έσοδα δηλαδή από τα εισιτήρια της λίμνης; Ή όπως: Θα συνεχίσουν οι συνεχείς αυξήσεις στο εισιτήριο, όπως συνέβη δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, ή θα μείνει αυτό έστω σταθερό; Γιατί για να καταργηθεί, ή να μειωθεί, τα πράγματα είναι μάλλον χλωμά στην εποχή που ζούμε…

Από εκεί και έπειτα, αρκετά είναι τα μυστήρια που καλύπτουν τη λίμνη, της οποίας το όνομα -που δίνει την ονομασία και στην ευρύτερη περιοχή- παραπέμπει σε παλαιότερη καθίζηση και καταβύθιση του χώρου. Βουλιαγμένη, πάει να πει ότι ο τόπος αυτός βυθίστηκε με το πέρασμα του χρόνου μέσα στα νερά, κι έτσι προέκυψε και το κατά πολλούς “παράδοξο” όνομα της λίμνης. Έτσι κι αλλιώς, η έρευνα έχει φανερώσει πολλά για τη φύση και τη δομή της.

Στην πραγματικότητα πάντως, η λίμνη αυτή δεν είναι εντελώς εξερευνημένη, αφού ένα σημαντικό της μέρος δεν έχει ακόμη εξερευνηθεί ολοκληρωτικά. Κι αυτό είναι ένα σημείο που σε κάποιους προκαλεί προβληματισμούς. Ας μην λησμονούμε ότι η λίμνη της Βουλιαγμένης είναι πασίγνωστη για τα σπήλαιά της, τα οποία ωστόσο σε κάποιο αξιοπρόσεκτο βαθμό μάς είναι ακόμα άγνωστα. Επίσης, το μέγιστο σημείο βάθους στο οποίο έχουν καταφέρει να καταδυθούν οι λεγόμενοι σπηλαιοδύτες είναι 127 μέτρα. Όλα αυτά δείχνουν ότι έχουμε να μάθουμε πολλά ακόμα για την περίφημη λίμνη…

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει