Ενημέρωση με ένα κλικ

Χαρδαλιάς: Ειδικά πρωτόκολλα για την επιστροφή στην εργασία και τα σχολεία

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ξεκαθάρισε ότι η Ειδική Επιτροπή προετοιμάζει ειδικά πρωτόκολλα για όσους επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές στις εργασίες τους, τα οποία θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ προετοιμάζεται σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων.

Στο πλευρό του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά βρέθηκε στην σημερινή ενημέρωση ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, η πρώτη δόση του οποίοι αναμένεται να διατεθεί στη χώρα μας στο τέλος Δεκέμβρη.

«Ενισχύσαμε το σύστημα υγείας, αντιμετωπίσαμε τη μάχη με επιτυχία, με κατάλληλη οργάνωση. Σήμερα προέχει η ευλαβική τήρηση των μέτρων. Πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής. Συνεχίζουμε να ενισχύουμε το σύστημα υγείας. Το ανθρώπινο δυναμικό, οι κλίνες ΜΕΘ, η επάρκεια σε φαρμακευτική αγωγή, τα εμβόλια όταν θα είναι έτοιμα.

Ενισχύσαμε τις δομές υγείας με προσωπικό, από τον Μάρτιο πάνω από 6.000 προσλήψεις υγειονομικών. 1.000 και πλέον μόνιμοι γιατροί διάφορων ειδικοτήτων. Αρχές Σεπτέμβρη 400 νέες θέσεις, οι μισές θα αφορούν τις ΜΕΘ. 1.650 επαγγελματίες νοσηλευτές και 600 νοσηλευτές δημόσιας υγείας», τόνισε αρχικά ο κ. Κοντοζαμάνης και συνέχισε:

«Σε ότι αφορά τις ΜΕΘ, παραλάβαμε τον Ιούλιο του 2019, 557 κλίνες εντατικής θεραπείας, ένα χρόνο μετά είμαστε στις 901 λειτουργικές και θα φτάσουμε τις 1.200 ΜΕΘ. Αναπτύχθηκαν 1017 κλίνες εντατικής θεραπείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.Εργαζόμαστε εντατικά στην υλοποίηση νέων κλινών σε ΜΕΘ, από τις δωρεές. »

«Αυξάνουμε τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό σε όλη την επικράτεια. Παραμένει ο αριθμός κλινών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας τόσο των ύποπτων όσο και των επιβεβαιωμένων. Στη μάχη αυτή δεν περισσεύει κανείς», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας.

Όσον αφορά στο εμβόλιο, ο ίδιος τόνισε: «Βρίσκεται σε εξέλιξη η κοινή προμήθεια από την ΕΕ της ρεμντεσιβίρης. Η πτήση της καλύπτεται από πόρους της ΕΕ. Ήδη η χώρα έχει παραλάβει 178 φιαλίδια και υπάρχουν περίπου 85 σε νοσοκομεία. Έχουμε επάρκεια στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται. Για το εμβόλιο, η ΕΕ διαπραγματεύεται για την κοινή προμήθεια. Μας εξασφαλίζει την χρηματοδότηση του κόστους και έγκαιρη πρόσβαση στα εμβόλια. Αν όλα πάνε καλά οι πρώτες δόσεις θα είναι διαθέσιμες στα τέλη του 2020».

Σχετικά με τις φήμες για την απόκρυψη κρουσμάτων: «Θέλω να είμαι σαφής. Καθημερινά ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει όλα τα κρούσματα της χώρας και την επιδημιολογική έκθεση με πληθώρα στοιχείων. Κανείς δεν μπορεί να κάνει εικασίες, ούτε να αποκρύψει στοιχεία. Αυτά που γράφονται περί εξυπηρέτησης συμφερόντων τα θεωρώ ανάξια σχολιασμού. Παρείχαμε έγκυρη ενημέρωση, δεν κρύψαμε ποτέ τίποτα και δεν θα το κάνουμε.

Μάθαμε να λειτουργούμε αποτελεσματικά, ως ομάδα. Η ομάδα αυτή έχει στόχο ηθικό, κουράγιο δύναμη και έχει μάθει να κερδίζει. Μας δόθηκαν ευκαιρίες που εκμεταλλευόμαστε. Μέσα στην πανδημία χτίζουμε το νέο σύστημα υγείας. Η μάχη είναι καθημερινή. Ενεργούμε με γνώμονα την προστασία της υγείας τους. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

Χαρδαλιάς: Το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια – Αν αποφασιστεί lockdown θα ισχύει για όλη την Αττική, δεν θα αφορά τους δήμους

«Αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες μπορούν να πάρουν τα πράγματα δύσκολη τροπή. Διαμαρτύρονται κάποιοι για τα ωράρια των καταστημάτων. Δεν κάνουμε διακρίσεις στις περιοχές. Στη συζήτηση για την απόφασή μας για την Πάρο και την Αντίπαρο. Η μη ανακοίνωση συγκεκριμένων κρουσμάτων ανά νησί, γίνεται για να μην υπάρχει στοχοποίηση της περιοχής. Στη διαδικασία διαχείρισης της νόσου παίζουν ρόλο τα χωροταξικά στοιχεία.Αποκλειστικό στοιχείο είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Η φημολογία αδήλωτων κρουσμάτων στα νησιά αυτά είναι αστήρικτη. Δηλώνονται υποχρεωτικά στο σύστημα. Στην Πάρο και στην Αντίπαρο δεν υπάρχει λόγος πανικού, είναι όλα απομονωμένα μαζί με το στενό τους περιβάλλον. Η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο. Δεν χρειάζεται κανείς να δημιουργεί πανικό. Σε κάθε γωνιά η Πολιτική Προστασία έχει εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίς Νίκος Χαρδαλιάς και συνέχισε:

«Η Ελλάδα συνεχίζει να βρισκεται σε καλύτερη κατάσταση. Είμαστε 132η χώρα σε κρούσματα/εκατομμύριο και 108 σε θανάτους./εκατομμύριο. Στην Ελλάδα είναι 22 θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο, τα κρούσματα είναι 693 ανά ένα εκατομμύριο. Το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια και έχουν προκληθεί από τις συναθροίσεις. Υπάρχουν χώρες που δεν άνοιξαν τον τουρισμό και εμφανίζουν χειρότερα μέτρα, όπως το Ισραήλ και η Νέα Ζηλανδία. Η Ελλάδα δεν τα πάει χειρότερα, έχουμε καταφέρει να ανοίξουμε οικονομία και τουρισμό με μικρό κόστος. Ας μη βοηθήσουμε άθελά μας τον ιό να εξαπλωθεί. Τηρούμε όλοι τα μέτρα, για να κλείσουμε την πόρτα στον ιό».

Ειδικό πρωτόκολλο για τους χώρους εργασίας θα προτείνουν επιστήμονες με φόντο τα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και πρόσθεσε πως γίνεται ειδική προετοιμασία και για τα σχολεία.

Ερωτήσεις

Κοντοζαμάνης για εμβόλιο και ποιοι θα το κάνουν πρώτοι: «Σίγουρα έχει σχεδιαστεί και σύμφωνα με τις εισηγήσεις, σχέδιο προτεραιοποίησης των ομάδων που θα το κάνουν. Θα υπάρξει προτεραιότητα ναι».

Χαρδαλιάς για τοπικά lockdown: «Δεν υπάρχει κανένα lockdown μέχρι τώρα. Είναι σε φάση ειδικών περιοριστικών μέτρων. Απέχουμε πολύ από κάτι τέτοιο. Μια προοπτική lockdown θα αφορά όλη την Αττική. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι μπορούμε να οδηγηθούμε εκεί. Δεν είναι σε επίπεδο δήμων λοιπόν. Δεν θα συμβεί γιατί θα τηρήσουμε τα μέτρα και δεν θα χρειαστεί τίποτα τέτοιο. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη».

Κοντοζαμάνης για μοριακούς ελέγχους σε όσους εργαζόμενους νοσοκομείων που επιστρέφουν από διακοπές: «Είναι σημαντικό να προστατεύσουμε τους επαγγελματίες υγείας. Οι οδηγίες είναι σαφείς, όποιος επιστρέφει θα πρέπει να κάνει μοριακό έλεγχο και υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες προς όλες τις υγειονομικές περιφέρειες για το πώς θα γίνεται. Δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα. Δεν τίθεται θέμα επάρκειας ή διαθεσιμότητας των τεστ».

Χαρδαλιάς για το 112 στη Μεταμόρφωση και γιατί άργησε η ειδοποίηση: «Όταν φλέγεται κάτι πρέπει να αξιολογήσουμε τι είναι αυτό που φλέγεται. Αν κάποιοι δεν το λαμβάνουν μπορούν να πάρουν το 112 για να τους δώσει λύση, η οποία είναι τεχνική».

Κοντοζαμάνης για τη μείωση των κρουσμάτων τη Δευτέρα και την απόκρυψη κάποιων στις τουριστικές περιοχές: «Δεν πιστεύω ότι οφείλεται στις καλοκαιρινές άδειες, αλλά ότι ο κόσμος συμμορφώνεται περισσότερο στα μέτρα και είναι πιο προσεκτικός. Σε ότι αφορά τις καταγγελίες της ΟΕΝΓΕ, δεν κρύψαμε και δεν έχουμε σκοπό να το κάνουμε».

Χαρδαλιάς για ειδικό πρωτόκολλο εργασίας και σχολείων: «Δεν θα κάνω καμία αναφορά σε αυτά. Μέχρι οι ίδιοι οι ειδικοί να μας δώσουν τους άξονες.»

Κοντοζαμάνης: «Η πραγματική εικόνα είναι αυτή που μας δείχνει το τεστ. Δεν έχουμε αρνηθεί σε κανέναν να κάνει τεστ. Ο πιο αδιάψευστος δείκτης είναι οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και ο αριθμός των θανάτων. Είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Ένας είναι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων».

Χαρδαλιάς για τεστ σε όλους όσους επιστρέφουν από τα νησιά: «Οι εκδρομείς δεν επιστρέφουν με πλαφόν. Κάθε μέρα έχουμε επιστροφές 40-50.000. Είναι δυνατόν να τεστάρουμε τόσο κόσμο; Αυτό που λέμε είναι ότι όλοι όσοι γυρνάμε πρέπει να τηρούμε συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Αν εφαρμόσουμε τα μέτρα δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα».

Για τα βρέφη και πώς κόλλησαν: «Δεν είμαστε σε φάση να πούμε ότι είναι ορφανά αυτά τα δύο. Υπάρχουν εικασίες που συνδέονται σε σχέση με τις επαφές των μωρών».

Χαρδαλιάς για το αν θα αυξηθεί το πρόστιμο: «Όχι δεν σκεφτόμαστε να μεγαλώσουμε το πρόστιμο. Στα νέα παιδιά πρέπει να εξηγήσουμε τι συμβαίνει. Σε αυτούς βασιζόμαστε για να πάνε όλα καλά. Θα δείξουν την υπευθυνότητα που χρειάζεται. Η νεολαία μας είναι υπεύθυνη, δρα και αντιδρά, είναι οι αυριανοί πολίτες και είναι υπεύθυνοι. Τα πρώτα δείγματα της καμπάνιας μας είναι θετικά».

Κοντοζαμάνης για εμβόλιο και αν υπάρχει επικοινωνία με Κομισιόν: «Το ανακοίνωσε ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα εμβόλια δεν παράγονται από τη μία μέρα στην άλλη. Υπάρχουν διάφορα στάδια, ένας αρχικός σχεδιασμός, όταν εγκριθεί θα υπάρξει παραγωγή και σταδιακή διάθεση των δόσεων ξεκινάει τον Δεκέμβρη. Θα έρθουν κι άλλα εμβόλια στη συνέχεια και άλλες συμφωνίες».

Πηγή: newpost.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει