Ενημέρωση με ένα κλικ

Σε προχωρημένο στάδιο 8 εμβόλια εναντίων του κορονοϊού

Δηλώσεις του λοιμοξιολόγου, Σωτήρη Τσιόδρα

Στην πορεία της ανάπτυξης εμβολίων αλλά και των κλινικών δοκιμών, όσον αφορά την αντιμετώπιση του κορονοϊού, αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Τις απόψεις αυτές εξέφρασε κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού. Ο ίδιος ανέφερε την ταυτόχρονη πορεία 8 διαφορετικών εμβολίων κατά του κορονοϊού, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο των δοκιμών σε ανθρώπους.

Ο ίδιος δηλώνει την ανάπτυξη των συγκεκριμένων εμβολίων βάσει διαφορετικής τεχνολογίας. Ταυτόχρονα σε εξέλιξη βρίσκονται 10 κλινικές έρευνες σε ανθρώπους, ενώ δύο εξ αυτών βρίσκονται στη φάση 2, με την χορήγηση εμβολίων σε περισσότερους υγιείς εθελοντές, να βρίσκεται προ των πυλών.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε την ταυτόχρονη πραγματοποίηση επιπλέον 110 προγραμμάτων εμβολίων για τον κορονοϊό.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε ιδιαιτέρως σε αμερικανική έρευνα εμβολίου η οποία και εξήγαγε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Εξήγησε πως σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα, οι άνθρωποι στους οποίους χορηγήθηκε το εμβόλιο ανάπτυξαν αντισώματα σε επίπεδα ανάλογα με εκείνους που ανάρρωσαν από τον κορονοϊό.

Το εμβόλιο βασίζεται σε νέα τεχνολογία όπου μόρια Messenger RNA κατευθύνουν τον οργανισμό στη δημιουργία των αντισωμάτων, με τον κ. Τσιόδρα ν’αναφέρεται και κατά το παρελθόν στο συγκεκριμένο εμβόλιο.

Η δοκιμή του εμβολίου πραγματοποιήθηκε από το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας NIH σε 45 υγιείς εθελοντές ηλικίας 18 έως 55 ετών και το εμβόλιο χορηγήθηκε τυχαία σε δύο δόσεις μιας εκ των τριών προεπιλεγμένων ποσοτήτων: 25, 100 και 250 microgram.

Όπως διαπιστώθηκε όλοι οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν ανιχνεύσιμα αντισώματα ανάλογα με τις δόσεις του εμβολίου που τους χορηγήθηκε.

Οι 15 εθελοντές οι οποίοι έλαβαν δύο δόσεις με τη μικρότερη ποσότητα των 25 mg του εμβολίου είχαν στο αίμα τους αντισώματα σε αντίστοιχα επίπεδα με εκείνα ατόμων που ανέρρωσαν από τον κορονοϊό.

Σε δέκα άτομα, τα οποία έλαβαν από δύο δόσεις 100 mg του εμβολίου βρέθηκαν με επίπεδα αντισωμάτων υψηλότερα από εκείνα ιαθέντων.

Όπως είπε o Σωτήρης Τσιόδρας, ευρύτερης κλίμακας μελέτες, με περισσότερα άτομα θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο.

Εκτίμησε ότι υπάρχει πιθανότητα να έχουμε ένα εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό ως το τέλος του χρόνου ή τις αρχές του 2021.

Ο ίδιος δήλωσε ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή να ώστε μην γίνονται βιαστικά οι προσπάθειες για τα εμβόλια.

Την Κυριακή, αναφερόμενος στην ευρεία χρήση ενός εμβολίου, σημείωσε πως οι περισσότεροι επιστήμονες εκτιμούν ότι μια τέτοια προοπτική βρίσκεται 12 με 18 μήνες μακριά.

«Αν και κάποιες δόσεις εμβολίου μπορεί να είναι έτοιμες μέχρι το τέλος του χρόνου δεν θα φτάσουν ούτε για μία χώρα», πρόσθεσε μιλώντας σε διαδικτυακό σεμινάριο που οργάνωσε το Ωνάσειο Ίδρυμα.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει