Ενημέρωση με ένα κλικ

Αισιοδοξία Σωτήρη Τσιόδρα για διαθεσιμότητα του εμβολίου έως το τέλος του χρόνου

Δηλώσεις του Σωτήρη Τσιόδρα

Στις προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας παγκοσμίως για την παραγωγή εμβολίου ενάντια στον κορονοϊό, αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ημερήσια ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού.

Ο ίδιος ανέφερε ότι την παρούσα στιγμή, περισσότερες από 100 ομάδες ανά τον κόσμο έχουν ξεκινήσει μελέτες για τα εμβόλια.

Μεγάλη αντιπαράθεση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ένα εμβόλιο διατίθεται προς κοινή χρήση σε τόσο σύντομο διάστημα, με την πρώτη δοκιμή εμβολίου στην Ευρώπη να επιβεβαιώνεται επισήμως προ 20 ημερών.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, θεωρεί ως απώτερο σκοπό την δημιουργία εμβολίου καθώς και μιας αξιόπιστης φαρμακευτικής αγωγής, με σκοπό να μην θεωρούνται απαραίτητα τα μέτρα αποστασιοποίησης και περιορισμού μετακινήσεων.

Εντός των δηλώσεων του ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε σε τρεις φάσεις μελέτης των εμβολίων οι οποίες θα οδηγήσουν στην τελική διάθεσή του στο κοινό. Στην πρώτη φάση, ένα πληθυσμός εθελοντών λαμβάνει διαφορετικές δόσεις του εμβολίου, προκειμένου να διαπιστωθεί η ικανή ποσότητα, ώστε αυτό να καταστεί αποτελεσματικό, αλλά και για να διαπιστωθούν τυχόν παρενέργειες.

Έπειτα και από την δεύτερη φάση των δοκιμών, ένα εμβόλιο περνά στην φάση 3, η οποία αφορά στη χορήγηση του εμβολίου σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας του ιού.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις συζητήσεις εντός Ευρώπης για την πολιτική η οποία θα ακολουθηθεί εφόσον το εμβόλιο είναι διαθέσιμο. Ήδη έχει προγραμματιστεί για σήμερα τηλεμαραθώνιος με στόχο την ενίσχυση της χρηματοδότησης γύρω από το εμβόλιο.

Το πιθανότερο σενάριο κατά τον Σωτήρη Τσιόδρα αποτελεί ο εμβολιασμός κατά προτεραιότητα των ομάδων αυξημένου κινδύνου, ενώ εκτίμησε πως ως το τέλος του έτους είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν διαθέσιμες μερικές δεκάδες εκατομμύρια δόσεις. Την συγκεκριμένη άποψη ενστερνίζονται και Γερμανοί επιστήμονες οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί παλιότερα επί του θέματος.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει