Ενημέρωση με ένα κλικ

Ανησυχία για πιθανή μετάδοση κορονόϊού μέσω της θάλασσας

Η μόλυνση της θάλασσας από λύματα ανησυχεί επιστήμονες, που εκτιμούν διάδοση του κορονόϊού μέσω αυτών

Την επικινδυνότητα δραστηριοτήτων στις ακτές τονίζει η χημικός ατμόσφαιρας Kim Prather του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps, με τον κορονόϊό, εντός των τειχών της Καλιφόρνια.

To συγκεκριμένο ζήτημα αναδεικνύει μεταφρασμένο κείμενο από τον Αμερικάνικο τύπο και συγκεκριμένα από την ιστοσελίδα LA Times.

Ενδεικτικό της στάσης της αποτελεί η δήλωση της:

«Δεν θα έμπαινα στο νερό ακόμα κι’αν μου δίνατε 1 εκατομμύριο δολάρια αυτή την στιγμή»

Είναι ευρέως γνωστό μεταξύ των ατόμων που ασχολούνται με θαλάσσιες δραστηριότητες, ότι η επίσκεψη σε παραλίες εντός 3 ημερών, μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν, δερματικά εξανθήματα, στομαχικές διαταραχές αλλά ακόμα και σοβαρές ακουστικές και αναπνευστικές μολύνσεις. Απόρροια των παθήσεων αυτών αποτελούν βακτήρια και παθογόνοι οργανισμοί οι οποίοι καταλήγουν στον ωκεανό μέσα από τους δρόμους, ενώ κίνδυνο αποτελούν και τα ανεπεξέργαστα λύματα.

Φόβος της Prather αποτελεί η διάδοση του ιού εντός των υδάτων και η διασπορά του μέσω του αέρα στις παράκτιες περιοχές.

Μέσω έρευνας αποκαλύπτει ότι εντός των αφρών που δημιουργούν οι κυματισμοί, συγκεντρώνονται μικροσκοπικοί παθογόνοι οργανισμοί, με τον αφρό να διασπείρει τους οργανισμούς αυτούς στις παράκτιες περιοχές.

Η ίδια εκτιμά ότι τα σωματίδια κορονόϊού, είναι ελαφρά όχι μόνο για την διασπορά του ιού αλλά και την μεταφορά του μακρύτερα. Κατά την ίδια ο κανόνας απόστασης των 2 μέτρων δεν βρίσκει εφαρμογή στις παραλίες με τους ανέμους να αποκτούν την δυνατότητα διασκορπισμού των σωματιδίων πολύ μακρύτερα

«Δεν θα σε σκοτώσει να χάσεις μερικές ώρες surfing, αλλά θα μπορούσε ν’αποβεί μοιραίο αν πας εκεί και σε χτυπήσει ο λάθος αέρας» αναφέρει, ενώ συμπληρώνει «Δεν μπορείς να δεις τον ίο, ούτε να τον μυρίσεις. Αποτελεί έναν αθόρυβο δολοφόνο»

Επιστήμονες απ’όλον τον κόσμο προσπαθούν να ξεκλειδώσουν τα βασικά χαρακτηριστικά του ιού, παρόλα αυτά κανείς από τον ΠΟΥ ή οποιαδήποτε άλλη αρμόδια υπηρεσία, δεν έχει αναφερθεί σε πιθανότητα διάδοσης του ιού, μέσω του αφρού των κυμάτων ή των παράκτιων ανέμων.
Ως τώρα οι πιο διαδεδομένες μορφές διάδοσης αποτελούν τα σταγονίδια βήχα και φταιρνίσματος καθώς και η επαφή με μολυσμένες επιφάνειες.
Ταυτόχρονα, παρά την εύρεση του ιού σε λύματα, δεν έχει εξακριβωθεί αν επιβιώνει εντός αυτών ενώ δεν έχει προσδιοριστεί ούτε η δυνατότητα επιβίωσης του, ύστερα από την διαδικασία βιολογικού καθαρισμού.
Η ως τώρα οδηγία που έχει εκδοθεί, για απαγόρευση παρουσίας σε παραλίες, βασίζεται στον συγχρωτισμό που μπορεί να δημιουργηθεί από την παρουσία χιλιάδων λουομένων στον ίδιο χώρο.
Τα μέτρα εφαρμόζονται αυστηρώς παρά τις αντιδράσεις αλλά και την παραβατικότητα μερίδας του πληθυσμού.
Αμερικάνικα μέσα όπως οι LA Times αναφέρουν την παρουσία περιπολικών, τα οποία μέσω μεγαφώνων, αναγγέλλουν οδηγίες προς τους πεζούς, με σκοπό την αποτροπή κυκλοφορίας τους, ενώ στην ακτή Manhattan ένας surfer δέχτηκε πρόστιμο 1.000 δολαρίων, ο οποίος αψήφισε τις οδηγίες των αρχών να μην εισέλθει στην θάλασσα.
Η ανησυχία της Prather εντείνεται, με την ίδια να υποστηρίζει, ότι δεν είναι απαραίτητη η καταστροφή των ιών μέσα από την διαδικασία βιολογικού καθαρισμού, με παράδειγμα την Imperial Beach, όπου λύματα καταλήγουν χωρίς καμία επεξεργασία από τον ποταμό Tijuana.
Οι κορονόϊοί περιβάλλονται από μια υδροφοβική, λιπώδης μεμβράνη, η οποία τους βοηθά να επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού, βοηθώντας τους να διασκορπιστούν στην ατμόσφαιρα μέσω του αφρού που δημιουργούν τα κύματα.

Ο ωκεανός, μετά την σκόνη αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή αερόβιων σωματιδίων, με τα σωματίδια αυτά να διασκορπούνται σε μεγάλες εκτάσεις.

Οι εκτάσεις αυτές είναι τόσο μεγάλες που εκτιμάται από έρευνες, ότι δύναται να γυρίσουν τον κόσμο σε 2 εβδομάδες. Ενδεικτικό της δύναμης τους, αποτελεί το γεγονός ότι σωματίδια από την Αφρική, επηρέασαν τις χιονοπτώσεις στην Καλιφόρνια.
«Όταν τα σωματίδια είναι στον αέρα μπορούν να πάνε πολύ μακριά. Ο κόσμος σοκάρεται, όταν μιλάω για την μεταφορά τους μέσω αέρα (…) Βλέπω φωτογραφίες από τις κλειστές παραλίες και τις ταμπέλες να γράφουν μην περπατάτε στην παραλία, μην κολυμπάτε, μην κάνετε surfing, αλλά καμία δεν σου λέει μην αναπνέετε»
Η επιστημονική κοινότητα ακόμα βρίσκεται σε αντιπαράθεση όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του νέου αυτού ιού. Πρόσφατη έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στην New England Journal of Medicine, απεφάνθη ότι υπό συνθήκες εργαστηρίου ο ιός παρέμεινε «ζωντανός και μολυσματικός» για 3 ώρες. Παρόλα αυτά αρκετοί ερευνητές θεωρούν ότι υπό πραγματικές συνθήκες ο χρόνος ζωής του ιού περιορίζεται στα 30 λεπτά.

Ο Charles Gerba, καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Arizona, και μελετητής κορονόϊών εντός λυμάτων, μετά την επιδημία που προκάλεσε ο SARS, αναφέρει ότι οι ιοί αυτοί επιβιώνουν εντός των λυμάτων για 2 με 3 μέρες.

Σε μοριακά πειράματα στα οποία υπέβαλε τον νέο κορονόϊό, παρά την επιβεβαίωση του για το γεγονός διασποράς του μέσω του αέρα, αμφισβητεί έντονα την επιβίωση του μέσα από την διαδικασία του βιολογικού καθαρισμού. «Είναι πολύ ευαίσθητος στα απολυμαντικά» δηλώνει, με το 90% του ιού να αποβιώνει, έπειτα από μια τέτοια διαδικάσια.

Παρόλα αυτά το γεγονός της μολυσματικότητας του ιού σε λύματα, παραμένει ακόμα υπό αμφισβήτηση.

«Η μία έρευνα λέει ναι, η άλλη λέει όχι, όποτε δεν γνωρίζουμε τίποτα που να θεωρείται ακόμα βέβαιο» αναφέρει ο ίδιος. Ταυτόχρονα τίθεται και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ιού σε θαλασσινό νερό, κάτι για το οποίο δεν υπάρχουν ακόμα επαρκείς πληροφορίες, αν και ο ίδιος σχολίασε επ’άυτου ότι παθογόνοι οργανισμοί, όπως η Ηπατίτιδα ή o νοροϊός, τείνουν να επιβιώνουν πολύ περισσότερο στο φυσικό περιβάλλον.

Η  Prather, ελπίζει στην συγκέντρωση περισσότερων στοιχείων, ενώ ετοιμάζεται να εξετάσει σωματίδια εντός του αέρα, σε παράκτιες περιοχές της Καλιφόρνια, ιδίως σε αυτές που θεωρούνται ότι έχουν κακή ποιότητα υδάτων.

«Ο κόσμος συνεχίζει να μιλά για σταγονίδια εκπνοής και επιφάνειας, αλλά πιστεύω, ότι αυτό είναι κάτι το ξεχωριστό (…) Αυτό το πράγμα είναι τόσο μεταδοτικό… Ας πούμε αυτή η χορωδία στην Ουάσινγκτον, αυτοί οι άνθρωποι δεν έβηχαν, απλά τραγουδούσαν! Και όμως κόλλησαν τόσοι πολλοι απ’αυτούς»

Παράλληλα γκρούπ υποστήριξης συνδράμουν στις περιπολίες των ακτών της Καλιφόρνια. Θεωρούν ότι όντως ο φρέσκος αέρας και η επαφή με την φύση είναι σημαντικά, αλλά οι καιροί είναι παράξενοι.

Μερίδα ανθρώπων ανησυχεί, ότι τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οριστικό κλείσιμο των παραλίων, με τον πόλεμο για την εκμετάλλευση τους να είναι έντονος. Παρόλα αυτά οι αρχές σημειώνουν, ότι παρακολουθούν τις κλειστές παραλίες, και η άρση των παρόντων νόμων σε ισχύ θα σημάνει και το άνοιγμα τους στο κοινό.

«Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ανισότητα στην πρόσβαση των παραλίων, και στηρίζουμε σθεναρά τις τοπικές διοικήσεις, να σκεφτούν προσεγγίσεις οι οποίες ισοσκελίζουν τις απαιτήσεις των μέτρων δημόσιας υγείας αλλά και την ίση προσέγγιση στις ακτές, οι ακτές ανήκουν σε όλους» ανέφερε σε επιστολή του προς τους τοπικούς φορείς, ο  Jack Ainsworth, ο διευθυντής της παράκτιας επιτροπής.

Το ίδρυμα Surfrider, ένα απ’τα θερμότερα γκρουπ δημόσιας προσβάσεως στην Καλιφόρνια, διαβεβαίωσε τους παραθεριστές, ότι θα προβούν σε εξονυχιστικούς ελέγχους, την στιγμή όπου τα μέτρα αρθούν, ώστε να διασφαλίσουν ότι ουδείς εκ των ιδιοκτητών παραθαλασσίως, εκμεταλλεύτηκε την παρούσα κατάσταση.

«Εμείς στην Καλιφόρνια, έχουμε παλέψει για ανοικτές παραλίες, για δεκαετίες» δήλωσε η Jennifer Savage, διευθύντρια πολιτικής του ιδρύματος Surfrider.

«Μα πιστεύουμε επίσης στο να είμαστε υπεύθυνοι πολίτες και να προστατεύουμε την υγεία και ασφάλεια της κοινότητας μας»

«Αυτή την στιγμή μπορεί να κάνετε την διαφορά ανάμεσα στην ζωή και τον θάνατο κάποιου που δεν γνωρίζετε»

Πληροφορίες – Μετάφραση: LA Times

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει