Ενημέρωση με ένα κλικ

Κορονοϊός: Είναι 44 φορές φονικότερος της κοινής γρίπης!

Ο φόβος για τον κορονοϊο και οι διαφορές του από την εποχική γρίπη

Η σοβαρότητα κάθε ασθένειας, ορίζεται από το ποσοστό θανάτων ανά περιστατικό και ο κορονοϊός που κυριαρχεί στην παγκόσμια ειδησεογραφία, φοβίζει τόσο τον κόσμο όσο και τους ειδικούς.

Το ποσοστό θνησιμότητας από την εποχική γρίπη στις ΗΠΑ, είναι μόλις 0,05% ενώ, παγκοσμίως, οι επιδημίες γρίπης οδηγούν στη σοβαρή ασθένεια από 3 έως 5 εκατομμυρίων ανθρώπων και στο θάνατο 290.000 έως 650.000 ανθρώπων.

Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία για τον κορονοϊο, το ποσοστό θανάτων είναι πολύ μεγαλύτερο και φτάνει το 2,2%, δηλαδή, είναι 44 φορές πιο φονικός από την κοινή γρίπη.

Συγκριτικά, η Ισπανική γρίπη του 1918 που «θέρισε» τον παγκόσμιο πληθυσμό, είχε ποσοστό θανάτου κάτω του 5%.

Το πόσο θα καταφέρει να υπάρχει ένας ιός εξαρτάται από την ικανότητά του να αναπαράγεται, σχετίζεται, δηλαδή, με το πόσους ανθρώπους μπορεί να κολλήσει κάποιος άνθρωπος που είναι άρρωστος.

Σύμφωνα με εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η μετάδοση του ιού είναι από 1,4 έως 2,5 άτομα ανά ασθενή.

Συγκριτικά η πανδημία του H1N1 το 2009 είχε ρυθμό επέκτασης 1,2 έως 1,6, κάτι που έκανε πιο εύκολο τον έλεγχο της επέκτασης του ιού.

Αν και οι γρίπες σκοτώνουν μικρό ποσοστό των ανθρώπων που μολύνονται, πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπους και γι’ αυτό προτείνεται ο εμβολιασμός, ειδικά σε ανθρώπους με ανίσχυρο ανοσοποιητικό σύστημα ή υπερήλικες.

Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει