Μητέρα μετέδωσε τον κορονοϊό στο νεογέννητο μωρό της
Στοιχεία για τα κρούσματα και οι υπερβολικές εκτιμήσεις για τα ποσοστά θνησιμότητας
Ο νέος κοροναϊός μπορεί μεταδοθεί στο παιδί εγκύων που έχουν μολυνθεί, όπως δήλωσαν σήμερα, 4 Φεβρουαρίου, οι γιατροί του Νοσοκομείου Παίδων της Ουχάν, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.
Οι γιατροί δήλωσαν πως αυτό είναι πιθανόν, αφού μια ασθενής που είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό γέννησε στις 2 Φεβρουαρίου και το νεογέννητο, 30 ώρες μετά, βρέθηκε θετικό στον ιό.
Η πόλη Ουχάν είναι το επίκεντρο του ξεσπάσματος του κορονοϊού που έχει επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Κίνας καθώς και στο εξωτερικό.
Τα στοιχεία για τα κρούσματα και οι υπερβολικές εκτιμήσεις για τα ποσοστά θνησιμότητας
Οι θάνατοι από την επιδημία της νέας κινεζικής ιογενούς πνευμονίας είναι σε συντριπτική πλειονότητα συγκεντρωμένοι, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, στην Ουχάν.
Στην πόλη επικεντρώνεται το 73% των επιβεβαιωμένων θανάτων παρά το γεγονός ότι εκεί απαντάται μόνο το ένα τρίτο του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Στην πόλη Ουχάν, επίκεντρο της επιδημίας, αντιστοιχεί ένας νεκρός για 23 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Αυτή η αντιστοιχία πέφτει στον 1 θάνατο προς 50 κρούσματα σε εθνική κλίμακα, ενώ εκτός της Κίνας αντιστοιχεί ένας θάνατος προς 114 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτή η ανακολουθία οφείλεται κυρίως στον χαμηλό βαθμό καταγραφής των ελαφρύτερων περιπτώσεων στην πόλη Ουχάν και σε άλλες περιοχές της επαρχίας Χουμπέι, όπου υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικά τεστ και νοσοκομειακές κλίνες.
«Σε μία έξαρση επιδημίας η διαχείριση των ποσοστών θνησιμότητας θα πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά, διότι συχνά μόνο πολύ σοβαρά περιστατικά καταγράφονται», λέει, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Amesh Adalja, ειδικός στην αντιμετώπιση των πανδημιών στο Johns Hopkins Center for Health Security της Βαλτιμόρης.
«Είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς ότι οι αριθμοί αυτοί αντιπροσωπεύουν το πραγματικό φορτίο της επιδημίας», λέει ο ειδικός που πιστεύει ότι αυτήν την στιγμή το πραγματικό ποσοστό θνησιμότητας βρίσκεται πιθανότατα κάτω του 1%.
Μέχρι χθες, υπήρχαν 24.551 επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως. Ένα ποσοστό θνησιμότητας της τάξης του 1% θα ανέβαζε το σύνολο των κρουσμάτων στις 49.000 με βάση τους 492 επιβεβαιωμένους θανάτους.
Ο Gauden Galea, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα, δήλωσε στο Reuters ότι ένας «χοντρός υπολογισμός» που έγινε με τη διαίρεση του αριθμού των συνολικών κρουσμάτων δια τον αριθμό των θανάτων ανεβάζουν το ποσοστό της θνησιμότητας στο 2% και το ποσοστό αυτό βαίνει μειούμενο.
«Αν προσπαθήσει κανείς να απομυθοποιήσει αυτούς τους αριθμούς των θανάτων περιλαμβάνοντας στον διαιρετέο και τα κρούσματα που χαρακτηρίζονται από ήπια συμπτώματα θα βοηθήσει τους ανθρώπους να αξιολογήσουν καλύτερα τον κίνδυνο», λέει ο Amesh Adalja.
Στην πόλη Ουχάν, ορισμένοι ασθενείς με ηπιότερα συμπτώματα δεν έγιναν δεκτοί στα νοσοκομεία τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των ελλείψεων κλινών και προσωπικού, δήλωσαν πολλοί κάτοικοι στο Reuters. Αλλοι επέλεξαν την αυτοαπομόνωση.