Ενημέρωση με ένα κλικ

Συναγερμός για τον κοροναϊό της Κίνας

Σε επαγρύπνηση βρίσκεται ο ΕΟΔΥ

Αυξάνεται στην Κίνα ο αριθμός των θανάτων από τον κοροναϊό, που παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με τον Sars, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε τον  Δεκέμβριο. Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των θυμάτων έχει αυξηθεί σε έξι.

Την ίδια ώρα έρχονται και από την Αυστραλία τα νέα για το πρώτο ύποπτο κρούσμα για έναν άνθρωπο που μόλις επέστρεψε από την Κίνα. Χθες οι ίδιοι εμπειρογνώμονες από την κινεζική επιτροπή υγείας επιβεβαίωσαν ότι ο ιός μεταδίδεται από τον άνθρωπο στον άνθρωπο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκάλεσε μια επιτροπή έκτακτης ανάγκης.

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ, όπως σύμφωνα με το CNN, θα ανακοινώσουν την πρώτη περίπτωση εμφάνισης για το νέο κορωναϊό στην Αμερική. Πρόκειται για ασθενή στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με μια ομοσπονδιακή πηγή όπως αναφέρει το CNN. Το CDC (Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) θα ανακοινώσει την υπόθεση τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με το CNN.

Οι New York Times γράφουν επίσης για ένα άτομο στην πολιτεία της Ουάσινγκτον που μολύνθηκε από τον ιό, την πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση στις ΗΠΑ. Ο ασθενής, που είχε νοσηλευτεί για πνευμονία την περασμένη εβδομάδα, είχε πρόσφατα επισκεφτεί το Ουχάν, τη κινεζική πόλη που θεωρείται το επίκεντρο της εξάπλωσης του ιού.

Αυξάνονται επίσης οι περιπτώσεις των ατόμων που νοσηλεύονται με τον κοροναϊό, καθώς προστέθηκαν ακόμα 77, με αποτέλεσμα στο σύνολο να έχουμε 291 επίσημα επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ασθενών.

Μετάφραση από το Ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ansa: άρθρο.

Σε επαγρύπνηση για τον κοροναϊό βρίσκεται ο ΕΟΔΥ

Υπενθυμίζεται πως ο ΕΟΔΥ έχει εκδώσει ενημερωτικό υλικό και οδηγίες για τις πύλες εισόδου της χώρας και τα νοσοκομεία, για τα κρούσματα πνευμονίας από νέο στέλεχος κοροναϊού στην πόλη Ουχάν, της Κίνας.

Μετά από σύσκεψη επιστημόνων με θέμα τα επιδημιολογικά δεδομένα για το νέο κοροναϊό (2019-nCoV), που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, υπό τον πρόεδρο του Οργανισμού Παναγιώτη Αρκουμανέα, ανακοινώθηκε πως «O ΕΟΔΥ παραμένει σε επαγρύπνηση σχετικά με την νόσο για ενδεχόμενα κρούσματα σε ταξιδιώτες, ενώ έχει ήδη εκδώσει ενημερωτικό υλικό και οδηγίες για τις πύλες εισόδου της χώρας και τα νοσοκομεία» και συνεχίζει η ανακοίνωση:

«Ο νέος ιός ανήκει στη κατηγορία των κοροναϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα αλλά και σοβαρότερες λοιμώξεις. Ο ιός έχει περιορισμένη μεταδοτικότητα από άνθρωπο σε άνθρωπο και χαρακτηρίζεται από χαμηλότερη θνητότητα από άλλους κοροναϊούς όπως ο ιός MERS-CoV.

Στη σύσκεψη έγινε ανασκόπηση των διεθνών δεδομένων σχετικά με τη νόσο καθώς και εκτίμηση κινδύνου για τη χώρα μας. Σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα καθώς και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC) ο κίνδυνος εισαγωγής κρούσματος κρίνεται χαμηλός.

O ΕΟΔΥ παραμένει σε επαγρύπνηση σχετικά με την νόσο για ενδεχόμενα κρούσματα σε ταξιδιώτες, ενώ έχει ήδη εκδώσει ενημερωτικό υλικό και οδηγίες για τις πύλες εισόδου της χώρας και τα νοσοκομεία.

Το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και συνεργάζεται με τους διεθνείς οργανισμούς για τυχόν περαιτέρω απαραίτητα μέτρα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει