Ενημέρωση με ένα κλικ

ΕΟΠΥΥ : Πρόσκληση προς τα ιδιωτικά φαρμακεία για τη διανομή 44 ακριβών φαρμάκων

Πρόσκληση προς τα συμβεβλημένα ιδιωτικά φαρμακεία να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία της γειτονιάς, απηύθυνε ο ΕΟΠΥΥ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά με την συμπλήρωση σχετικής φόρμας μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί από τον ΕΟΠΥΥ.

Αναλυτικές τεχνικές οδηγίες για την συμπλήρωση της αίτησης αλλά και για το σύνολο της διαδικασίας, θα αναρτηθούν την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020 στην ιστοσελίδα του οργανισμού, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών φαρμακείων για να συμμετάσχουν στην διαδικασία.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ολοκληρωθεί σε 10 εργάσιμες ημέρες, δηλαδή τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020. Στόχος της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ είναι η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων ιδιωτικών φαρμακείων, προκειμένου οι ασφαλισμένοι να έχουν περισσότερες δυνατότητες επιλογής για τον τρόπο που θα προμηθεύονται τα ΦΥΚ.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγο μετά τη συμφωνία του υπουργείου Υγείας με τις ιδιωτικές κλινικές για τη διάθεση των ογκολογικών θεραπειών για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.

Υπενθυμίζεται πως ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) είχε αποφασίσει τον περασμένο Σεπτέμβριο να στηρίξει μέσω των φαρμακείων του την απόφαση του υπουργείου Υγείας να μειωθούν, αν όχι να εξαλειφθούν, «οι ουρές της ντροπής» όπως τις είχαν χαρακτηρίσει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Υγείας, στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Αρχικός στόχος του υπουργείου Υγείας ήταν η ενεργοποίηση της δωρεάν διανομής ΦΥΚ μέσω των φαρμακείων της γειτονιάς από τις πρώτες ημέρες του 2020, ωστόσο τεχνικής φύσεως προβλήματα στον ΕΟΠΥΥ δεν το επέτρεψαν, και η σχετική διαδικασία θα ενεργοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, πιθανόν και μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.

Με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς θα γίνει η σχετική αποτύπωση στο πεδίο των φαρμακοποιών, που αποτελεί κρίσιμο μέγεθος για την επιτυχία της δράσης. Σύμφωνα με στελέχη του Οργανισμού, η πλατφόρμα στην οποία θα διασυνδεθούν τα ιδιωτικά φαρμακεία είναι έτοιμη. Επίσης, θα ενημερωθούν οι φαρμακευτικές εταιρείες για τα φαρμακεία που έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα και στα οποία θα αποστέλλουν τα φάρμακά τους, τα οποία σήμερα αποστέλλονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα, θα αποσταλεί ενημέρωση προς τους ασθενείς με σοβαρές παθήσεις οι οποίοι λαμβάνουν ΦΥΚ να διασυνδεθούν με το ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ και να εγγραφούν στον προσωπικό Φάκελο Ασφάλισης Υγείας. Κάθε ασθενής θα πρέπει για κάθε συνταγή να συνδέεται στο σύστημα και να επιλέγει το φαρμακείο παραλαβής, ανάμεσα σε εκείνα που έχουν δηλώσει ότι συμμετέχουν στο σύστημα δωρεάν διάθεσης ΦΥΚ.

Σε πρώτη φάση και μέχρι τον Αύγουστο του 2020μ που οι φαρμακοποιοί έχουν αποδεχθεί τη σχετική συμφωνία με το υπουργείο Υγείας – μετά έχει συμφωνηθεί επαναπροσδιορισμός της διαδικασίας-, θα διανέμονται δωρεάν από τα ιδιωτικά φαρμακεία 44 σκευάσματα, 40 ογκολογικά και τέσσερα για την πολλαπλή σκλήρυνση. Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΠΥΥ, τα συγκεκριμένα ΦΥΚ αφορούν περίπου 25.000 συνταγές μηνιαίως που σήμερα εκτελούνται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει