Ενημέρωση με ένα κλικ

Κικίλιας: Έρχεται νομοσχέδιο για υποχρεωτικό εμβολιασμό στην προσχολική ηλικία

«Δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιήσουμε την Υγεία» ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα, με αφορμή τις αντιδράσεις για τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, υπογραμμίζοντας ότι είναι ο θεματοφύλακας της δημόσιας δωρεάν υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, «οι ιδιωτικές υπηρεσίες που θα παρέχονται μέσα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ». Όπως είπε «η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και θα εξακολουθήσει να είναι». Ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι το υπουργείο έχει φροντίσει να πληρώνουν λιγότερα οι πολίτες και ξεκαθάρισε ότι οι εξετάσεις θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Σχετικά με τις αντιπαραθέσεις που έχουν προκύψει για το θέμα, τόνισε ότι αυτή η αντιμετώπιση δεν κάνει καλό. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τον αντικαπνιστικό νόμο λέγοντας χαρακτηριστικά: «απέδειξα με τον αντικαπνιστικό νόμο ενώνοντας καπνίζοντες και μη καπνίζοντες ότι δεν μας χωρίζει τίποτα. Ενωθήκαμε σε μια μεταρρύθμιση, η οποία πέτυχε».

Σχετικά με τα προβλήματα στα νοσοκομεία ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «στόχος είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία και να μην υπάρχουν αγκυλώσεις, ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής», ενώ τόνισε ότι πλέον θα υπάρχει αξιολόγηση των διοικητών στα νοσοκομεία.

Για τα φάρμακα είπε ότι το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε ανατιμολόγηση και νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, όπου δεν υπήρξε καμία αύξηση αντίθετα, όπως είπε «θα έχουμε μειώσεις σε πάνω από 3000 φάρμακα, κάτι που έφερε εξοικονόμηση εκατομμυρίων ευρώ».

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν 50 εκατομμύρια λιγότερη συμμετοχή στα φάρμακα και τόνισε ότι οι μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων θα συνεχιστούν, όπως και οι μειώσεις στις τιμές των υπηρεσιών υγείας, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει και πρόβλεψη για την συνέχιση του ΕΚΑΣ όσον αφορά στην συμμετοχή στα φάρμακα.

Για την τεχνητή έλλειψη φαρμάκων ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «υπάρχουν διαρθρωτικά μέτρα που θεσπίστηκαν αλλά δεν εφαρμόστηκαν. Υποχρέωση μου είναι να τρέξω αυτές τις διαδικασίες για να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης. Υπάρχουν διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες».

Όπως είπε «με την καμπάνια που κάναμε φέτος εμβολιάστηκαν για την γρίπη 3 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ πέρσι είχαν εμβολιαστεί 2 εκατομμύρια άνθρωποι».

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι στις 7 Ιανουαρίου έρχεται νομοσχέδιο για την δημόσια υγεία όπου υπάρχει πρόβλεψη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην προσχολική ηλικία. Ωστόσο για το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας, το οποίο δεν διατίθεται δωρεάν, ο Υπουργός τόνισε ότι Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι δεν είναι υποχρεωτικό και ότι όλα τα εμβόλια που είναι υποχρεωτικά διατίθενται δωρεάν.

Για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία είπε πως έχει ζητήσει μελέτες για τα προβλήματα όλων των νοσοκομείων και ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τα νοσοκομεία και μέσα στο 2020 θα γίνουν κτηριακές παρεμβάσεις, ενώ θα γίνουν και προσλήψεις προσωπικού όπου υπάρχουν ελλείψεις. Τέλος, όπως είπε θα δημιουργηθούν γραφεία εξυπηρέτησης του πολίτη στα επείγοντα των νοσοκομείων.

Για τους διοικητές των νοσοκομείων, μετά από αντιδράσεις για συγκεκριμένους διορισμούς, τόνισε ότι ελέγχονται από την υπηρεσία τα δικαιολογητικά όλων. «Με νόμο του κράτους έφερα την αξιολόγηση των διοικητών στα νοσοκομεία, η οποία θα γίνεται ανά τρεις μήνες. Αν υπάρχουν αστοχίες είμαστε εδώ για να τις διορθώνουμε. Είμαι ανοικτός στο να βελτιωνόμαστε και να εξελισσόμαστε, ωστόσο δεν θα επιτρέψω την ανθρωποφαγία. Αν υπάρχει κάποιο λάθος θα το διορθώσουμε. Βάζουμε προϋποθέσεις ώστε οι διοικητές να είναι οι καλύτεροι δυνατοί», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Τέλος, για τα κρούσματα χρηματισμών γιατρών, είπε ότι το Υπουργείο θα είναι αμείλικτο σε τέτοια φαινόμενα και προέτρεψε όποιον έχει τέτοια στοιχεία να πάει άμεσα να τα καταγγείλει στον εισαγγελέα και στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει