Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης: Αύξηση των κρουσμάτων και στην Ελλάδα
Η φυματίωση παραμένει μία από τις πιο θανατηφόρες λοιμώδεις νόσους παγκοσμίως.
Η 24η Μαρτίου σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης, μια ευκαιρία να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό και να ενισχύσουμε τη δέσμευσή μας για την εξάλειψη αυτής της σοβαρής λοιμώδους νόσου.
Η φυματίωση παραμένει μία από τις πιο θανατηφόρες λοιμώδεις νόσους παγκοσμίως.
Κάθε μέρα, περίπου 3.425 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από φυματίωση και περίπου 30.000 άνθρωποι νοσούν από αυτήν, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) περισσότερα από 10 εκατομμύρια άτομα προσβάλλονται από φυματίωση κάθε χρόνο, ενώ περίπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από τη νόσο ετησίως, καθιστώντας την έτσι μία από τις πιο θανατηφόρες μολυσματικές ασθένειες.
Περισσότεροι από 172.000 άνθρωποι διαγνώστηκαν με φυματίωση το 2023 στην Ευρώπη. Τα παιδιά κάτω των 15 ετών αποτελούσαν το 4,3% του συνόλου των κρουσμάτων της φυματίωσης στην ΕΕ
Αυξημένα κατά 54% ήταν τα περιστατικά φυματίωσης που δηλώθηκαν το 2023 στην Ελλάδα, συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη χρονιά (2022), όπως προκύπτει από στοιχεία που ανακοίνωσε το Γενικό Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.
Από το σύνολο των περιστατικών, το 47% αφορούσε σε Έλληνες και το 53% σε αλλοδαπούς.
Τα παραπάνω αναφέρει σε ανάρτηση του στο Χ ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης (24 Μαρτίου).
Οι παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της φυματίωσης εκτιμάται ότι έχουν σώσει 79 εκατομμύρια ζωές από το 2000. Το 2022 σημειώθηκε σημαντική παγκόσμια ανάκαμψη στην αναβάθμιση των υπηρεσιών διάγνωσης και θεραπείας της φυματίωσης, αντιστρέφοντας σταδιακά τις αρνητικές επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία COVID-19.
Στην τελευταία Παγκόσμια Έκθεση για τη Φυματίωση, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι πάνω από 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι με φυματίωση διαγνώστηκαν και έλαβαν θεραπεία το 2023, έναντι 7,5 εκατομμυρίων το 2022, 6,4 εκατομμυρίων το 2021 και 5,8 εκατομμυρίων το 2020. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικό παγκόσμιο χάσμα μεταξύ του εκτιμώμενου αριθμού ανθρώπων που νοσούν από φυματίωση και εκείνων που διαγιγνώσκονται.
Επιπλέον, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κατά την Υψηλού Επιπέδου Σύνοδο της συμφώνησε σε νέους στόχους για την εξάλειψη της φυματίωσης και εγκαινιάστηκε το Συμβούλιο Επιτάχυνσης Εμβολίων Φυματίωσης, ένας φορέας που θα διευκολύνει την ανάπτυξη, αδειοδότηση και ισότιμη διάθεση νέων εμβολίων κατά της φυματίωσης.
Παρόλα αυτά, η πρόοδος δεν ήταν αρκετή για να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι στόχοι που τέθηκαν το 2018, καθώς οι διαταραχές που προκάλεσαν η πανδημία και οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις υπήρξαν σημαντικά εμπόδια.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις