Ενημέρωση με ένα κλικ

Δημοφιλές φάρμακο για τον θυρεοειδή πιθανόν υπεύθυνο για την απώλεια οστικής μάζας

Είναι ένοχο για την εξασθένηση των οστών,απαραίτητος ο τακτικός επανέλεγχος των ασθενών.

Πασίγνωστο φάρμακο για τον θυρεοειδή που χορηγείται σε όσους έχουν υποθυρεοειδισμό (υπολειτουργία του αδένα) πιθανόν  να σχετίζεται με την οστεοπόρωση, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως όσοι εξακολουθούν να λαμβάνουν το φάρμακο λεβοθυροξίνη όταν αντιμετωπίζεται ο υποθυρεοειδισμός τους, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν απώλεια οστικής μάζας.

Η λεβοθυροξίνη (ή Τ4, όπως την αποκαλεί συχνά το κοινό) είναι μία συνθετική ορμόνη. Αποτελεί ένα από τα ευρύτερα χορηγούμενα φάρμακα για την αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού. Κατ’ αυτόν, ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή θυροξίνη, με συνέπεια οι ασθενείς να εκδηλώνουν:

  • Αύξηση του σωματικού βάρους
  • Κόπωση
  • Τριχόπτωση

Δίχως θεραπεία, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να έχει σοβαρές ή ακόμα και απειλητικές για τη ζωή παρενέργειες.

φάρμακο

 

Οι ασθενείς που παίρνουν λεβοθυροξίνη συχνά τη συνεχίζουν και όταν πια τα επίπεδα της θυροξίνης στο αίμα τους έχουν επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα. Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι σε αρκετές περιπτώσεις χορηγείται σε ηλικιωμένους που δεν έχουν στ’ αλήθεια υποθυρεοειδισμό, ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Elena Ghotbi, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη.

Οι συγγραφείς της μελέτης από το Johns Hopkins Medicine, συνέδεσαν τη χρήση λεβοθυροξίνης με μεγαλύτερη απώλεια οστικής μάζας και οστικής πυκνότητας σε διάστημα έξι ετών – ακόμη και σε ηλικιωμένους ενήλικες με φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς.

Από την πλευρά τους, οι κατασκευαστές του Synthroid αναγνωρίζουν ότι η υπερβολική λήψη λεβοθυροξίνης μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη οστική απώλεια – ειδικά στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρές και δυνητικά θανατηφόρες επιπλοκές εάν δεν αντιμετωπιστεί. Περίπου 30 εκατομμύρια Αμερικανοί πιστεύεται ότι πάσχουν από την πάθηση, η οποία συχνά χαρακτηρίζεται από κόπωση, αύξηση του σωματικού βάρους και/ή τριχόπτωση. Οι συγγραφείς της μελέτης δεν είναι σίγουροι γιατί ορισμένοι ασθενείς έλαβαν αρχικά συνταγή για λεβοθυροξίνη – και γιατί εξακολουθούν να τη λαμβάνουν.

Οι ενήλικες που λαμβάνουν λεβοθυροξίνη θα πρέπει να συζητήσουν το φάρμακο με τον γιατρό τους, σταθμίζοντας τα θετικά της θεραπείας έναντι της πιθανής απώλειας οστεοπόρωσης και άλλων πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com