Ενημέρωση με ένα κλικ

Άδωνις Γεωργιάδης: Λίγο πριν την επίταξη ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ

Οι ιδιώτες γιατροί αρνούνται να εργαστούν με μπλοκάκι στο ΕΣΥ, με τον Άδωνι Γεωργιάδη, να σκέφτεται να προχωρήσει σε επίταξη των ιδιωτών γιατρών, για να καλυφθούν τα κενά που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία.

Ο υπουργός υγείας ανακοίνωσε σήμερα στο15th Pharma & Health Conference, ότι από τους 140 στο σύνολο ιδιώτες γιατρούς μόνο 11 ήταν αυτοί που δέχθηκαν να παρέχουν υπηρεσίες προκειμένου να καλυφθούν οι εφημερίες.

Υπό το πρίσμα αυτό ο Άδωνις Γεωργιάδης φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτών γιατρών, στηριζόμενος στον τον νόμο που ψηφίστηκε επί υπουργίας Θάνου Πλεύρη και υποχρεώνει τους ιδιώτες γιατρούς σε έκτακτες καταστάσεις να παρέχουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ.

DailyPharmaNews.gr Σκληραίνει η κόντρα Γεωργιάδη και ιδιωτών γιατρών - Με  10 προτάσεις απαντά ο Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας

Αναφερόμενος ο υπουργός Υγείας  στα 14 νοσοκομεία με άγονες προκηρύξεις θέσεων σε κρίσιμες ειδικότητες έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της Κω και περιέγραψε ότι προκηρύχθηκαν ταυτόχρονα τέσσερις θέσεις παθολόγων και άλλες τέσσερις παιδιάτρων σε 14 προκηρύξεις.

Ο υπουργός ανέφερε ότι στο νησί της Κω λειτουργούν 9 ιδιωτικά ιατρεία και η διοίκηση του νοσοκομείου με υπουργική παρότρυνση πρότεινε στους ιδιώτες γιατρούς εφημερίες με μπλοκάκι, αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση.

Είπε μάλιστα ότι  «η επίταξη είναι μια βάρβαρη λέξη», εντούτοις αυτήν χρησιμοποίησε. Είπε δε ότι «είναι απαράδεκτο οι ιδιώτες γιατροί να λένε ότι το αν λειτουργεί ή όχι ένα νοσοκομείο σε άγονη περιοχή είναι πρόβλημα του υπουργείου».

Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες ο Άδωνις Γεωργιάδης άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρχουν κυρώσεις που θα περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό των ιδιωτών γιατρών από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με τις αντιδράσεις των γιατρών να είναι έντονες και τον υπουργό να προχωρά σε αναδίπλωση.

«Δεν δέχομαι ως υπουργός Υγείας ότι μπορεί σε μία περιοχή να υπάρχει παντελής αδυναμία λειτουργίας του νοσοκομείου λόγω ελλείψεως μιας κρίσιμης ιατρικής ειδικότητας και ταυτόχρονα, στην ίδια περιοχή, να υπάρχει πληθώρα ιδιωτών στην ίδια ειδικότητα οι οποίοι να κάνουν ότι δεν βλέπουν ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Να συζητήσουμε για κίνητρα, για αμοιβές, για ό,τι θέλετε, αλλά στο τέλος πρέπει να μπουν γιατροί στο νοσοκομείο. Θα πρέπει οι ιδιώτες γιατροί να βάλουν πλάτη στο νοσοκομείο», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Έντονη ήταν ωστόσο η αντίδραση της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ) που σε ανακοίνωσή της υπογράμμισε ότι το υπουργείο Υγείας φέρνει νέες εκπλήξεις που μόνο μεγαλύτερη αναταραχή μπορούν να προκαλέσουν στον ήδη πληττόμενο κλάδο της Υγείας.

«Εμείς θεωρούμε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας στον ασθενή και όχι προνόμιο του γιατρού» σημείωσαν επίσης οι παθολόγοι και συμπλήρωσαν:

«Ο γιατρός θα αμειφθεί, θα συστήσει την αρμόζουσα θεραπεία και στη συνέχεια, αφού δεν θα μπορεί να κάνει ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο ασθενής θα πρέπει να βρει από μόνος του πως θα αποζημιωθεί για τη φαρμακευτική του δαπάνη. Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε και τις απειλές του υπουργείου για οριζόντια τιμωρητικά μέτρα των ιατρών που υπερβαίνουν τον μέσο όρο στην συνταγογράφηση».

«Όσον αφορά τις απειλές επίταξης, αυτές έχουν να κάνουν με κρίσεις υγείας, όπως η πανδημία που βιώσαμε, τότε που οι υγειονομικοί ‘χειροκροτήθηκαν’ για την προσφορά τους. Σε κάθε άλλη περίπτωση αποτελεί πολιτική επιλογή μιας Κυβέρνησης που θα την χαρακτηρίζει» επισημαίνουν οι παθολόγοι και προσθέτουν ότι η αποψίλωση του ΕΣΥ από Παθολόγους συνεχίζεται, με εργασιακή εξουθένωση και εξοντωτικές μετακινήσεις σε εκτός νομού Νοσοκομεία.

 Ο υπουργός Υγείας θα θέσει το θέμα σε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας σήμερα.

 

Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει