Ενημέρωση με ένα κλικ

Pfizer: Χαμηλή η ανοσολογική απόκριση από το εμβόλιο στα παιδιά κάτω 5 ετών

Ασθενέστερη της αναμενόμενης είναι η ανοσολογική απόκριση που προκαλεί το εμβόλιο μικρότερης δόσης για παιδιά ηλικίας 2 έως 4 ετών που δοκίμασε η Pfizer, όπως ανακοίνωσε ο φαρμακευτικός κολοσσός την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι προσανατολίζεται στη δοκιμή σχήματος τριών δόσεων.

Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό η εταιρεία, κατά τη διάρκεια παρουσίασης σε επενδυτές, η μελέτη που διεξήγαγε σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 4 ετών, στα οποία χορηγήθηκαν δύο δόσεις των 3 μικρογραμμαρίων του εμβολίου, διαπίστωσε ότι δεν δημιούργησε την ίδια ανοσολογική απόκριση με τη μεγαλύτερη δόση του εμβολίου που έχει ήδη εγκριθεί στις ΗΠΑ για τα παιδιά άνω των 5 ετών.

Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα της δόσης των 3 μικρογραμμαρίων και στα παιδιά ηλικίας 6 έως 24 μηνών, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ως εκ τούτου, η Pfizer έκανε γνωστό που θα δοκιμάσει ένα σχήμα τριών δόσεων και στις δύο αυτές ηλικιακές ομάδα, αλλά και στα μεγαλύτερα παιδιά.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται πως επηρεάζει σε έναν βαθμό το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας για το εμβόλιο των παιδιών κάτω των 5 ετών, αφού η Pfizer ανέμενε αρχικά ότι θα έχει στοιχεία για την ηλικιακή ομάδα 2 έως 4 ετών φέτος. Ωστόσο, εκτιμά ότι η καθυστέρηση δεν αναμένεται να επηρεάσει ουσιαστικά το σχέδιό της να υποβάλει αίτηση για άδεια επείγουσας χρήσηςη το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Τον Ιανουάριο η κλινική δοκιμή του εμβολίου που στοχεύει την Όμικρον
Εν τω μεταξύ, τα στελέχη της Pfizer ενημέρωσαν ότι η φαρμακοβιομηχανία σε συνεργασία με τη γερμανική συνεταίρο της BioNTech έχουν αναπτύξει μια εκδοχή του εμβολίου που είναι προσαρμοσμένη ώστε να αντιμετωπίζει την ραγδαία μεταδιδόμενη μετάλλαξη Όμικρον, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν αυτή θα χρειαστεί.

Όπως έκαναν γνωστό, η κλινική δοκιμή της συγκεκριμένης εκδοχής του εμβολίου αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο.

Σημειώνεται ότι η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον έχει ήδη ανιχνευθεί σε περισσότερες από 77 χώρες στον πλανήτη και έχει εμφανιστεί περίπου στο 1/3 των πολιτειών των ΗΠΑ.

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού των δύο εταιρειών για τους ενηλίκους έχει αποδειχθεί ότι είναι περίπου κατά 95% αποτελεσματικό, αλλά η Pfizer έχει παραδεχθεί ότι η ανοσία που παρέχει μειώνεται μερικούς μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Τα πρώτα στοιχεία από τη χορήγηση τρίτης δόσεις, ωστόσο, υποδηλώνουν ότι η ενισχυτική δόση μπορεί να είναι απαραίτητη για την προστασία από την μετάλλαξη Όμικρον.

Η πανδημία μπορεί να διαρκέσει έως το 2024
Η φαρμακευτική εταιρεία προέβη, όμως, και σε μια δυσάρεστη εκτίμηση για τη διάρκεια της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι ίσως δεν καταφέρουμε να την αφήσουμε πίσω μας πριν από το 2024.

Ο επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής της Pfizer, Mikael Dolsten, δήλωσε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στους επενδυτές, πως η εταιρεία εκτιμά ότι ορισμένες περιοχές θα συνεχίσουν να τελούν υπό καθεστώς πανδημίας, από άποψη κρουσμάτων, το επόμενο ένα ή δύο χρόνια. Σε άλλες χώρες ο κορονοϊός θα γίνει “ενδημικός” με χαμηλό, διαχειρίσιμο αριθμό κρουσμάτων το ίδιο διάστημα.

Η Pfizer εκτιμά, πάντως, ότι έως το 2024 η νόσος Covid-19 που προκαλεί ο κορονοϊός θα έχει γίνει ενδημική σε όλο τον πλανήτη.

“Το πότε και πώς ακριβώς θα συμβεί αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της νόσου, από το πόσο αποτελεσματικά διατίθεται τα εμβόλια και οι θεραπείες και από τη δίκαιη κατανομή τους σε μέρη όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά”, ανέφερε ο Dolsten.

Πρόσθεσε, όμως, ότι “η εμφάνιση νέων παραλλαγών θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο η πανδημία συνεχίζει να εξελίσσεται”.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει