Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα για την νέα αφρικανική μετάλλαξη!
Συναγερμός έχει σημάνει από το πρωί σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά τον εντοπισμό μιας νέας μετάλλαξης του κορονοιού που έχει καταφέρει ήδη να σπείρει τον πανικό στην υγειονομική κοινότητα και τις αγορές.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται να συνεδριάσει το απόγευμα για να εξετάσει την επικινδυνότητα της νέας μετάλλαξης, που πρωτοεμφανίστηκε στη Νότια Αφρική και έχει «ταξιδέψει» ήδη σε Ευρώπη – με το πρώτο κρούσμα να έχει εμφανιστεί στο Βέλγιο- και Ασία.
Τι ξέρουν λοιπόν οι επιστήμονες γι΄ αυτή τη νέα μετάλλαξη.
Από που ήρθε
Μόνο εικασίες υπάρχουν μέχρι στιγμής. Ένας επιστήμονας στο Ινστιτούτο Γενετικής UCL στο Λονδίνο είπε ότι πιθανότατα εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια μιας χρόνιας λοίμωξης ενός ανοσοκατεσταλμένου ατόμου, πιθανώς σε έναν ασθενή με HIV/AIDS που δεν υποβλήθηκε σε θεραπεία.
Η Νότια Αφρική έχει 8,2 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV, οι περισσότεροι στον κόσμο. Η παραλλαγή βήτα, μια μετάλλαξη που εντοπίστηκε πέρυσι στη Νότια Αφρική, μπορεί επίσης να προέρχεται από ένα άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό HIV.
Πόσο γρήγορα διασπείρεται
Από την Πέμπτη, εντοπίστηκαν σχεδόν 100 κρούσματα στη Νότια Αφρική, όπου έχει γίνει το κυρίαρχο στέλεχος μεταξύ των νέων λοιμώξεων. Τα πρώιμα αποτελέσματα της δοκιμής PCR έδειξαν ότι το 90% των 1.100 νέων περιπτώσεων που αναφέρθηκαν την Τετάρτη στην επαρχία της Νότιας Αφρικής που περιλαμβάνει το Γιοχάνεσμπουργκ, προκλήθηκαν από τη νέα παραλλαγή, σύμφωνα με τον Tulio de Oliveira, καθηγητή βιοπληροφορικής που διευθύνει ιδρύματα αλληλουχίας γονιδίων σε δύο Νοτιοαφρικανικά πανεπιστήμια.
Στη γειτονική Μποτσουάνα, αξιωματούχοι κατέγραψαν τέσσερα κρούσματα τη Δευτέρα σε άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα.
Στο Χονγκ Κονγκ, ένας ταξιδιώτης από τη Νότια Αφρική βρέθηκε να έχει την παραλλαγή και ένα άλλο κρούσμα εντοπίστηκε σε ένα άτομο που τέθηκε σε καραντίνα σε δωμάτιο ξενοδοχείου απέναντι από την αίθουσα. Το Ισραήλ έχει επίσης εντοπίσει μία περίπτωση σε έναν άνδρα που ταξίδεψε πρόσφατα στο Μαλάουι.
Ποια μέτρα πήραν οι χώρες
Το Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από έξι αφρικανικές χώρες και άλλες ακολούθησαν. Η Σιγκαπούρη περιορίζει την είσοδο σε άτομα που έχουν βρεθεί στη Νότια Αφρική και σε κοντινές χώρες τις τελευταίες 14 ημέρες, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε τη διακοπή των αεροπορικών ταξιδιών από τη Νότια Αφρική.
Η Αυστραλία είπε ότι δεν θα αποκλείσει αυστηρότερους κανόνες για τα σύνορα για ταξιδιώτες από τη νότια Αφρική εάν η κατάσταση κλιμακωθεί, ενώ η Ινδία ενίσχυσε τον έλεγχο των εισερχόμενων ταξιδιωτών από τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ.
Πόσο επικίνδυνη είναι η νέα μετάλλαξη
Είναι σχετικά νωρίς για μία τέτοια εκτίμηση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι υπάρχουν διαθέσιμες λιγότερες από 100 ολόκληρες γονιδιωματικές αλληλουχίες της νέας παραλλαγής, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει το χρόνο που απαιτείται για τη μελέτη της, καθώς και το πόσο καλά λειτουργούν τα τρέχοντα εμβόλια στην καταπολέμησή της.
Οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς, με τις αλλαγές να κάνουν τον ιό άλλοτε πιο αδύναμο ή άλλοτε πιο επιδέξιο στο να αποφεύγει τα αντισώματα και να μολύνει τον άνθρωπο.
Τι πρέπει να προσέξουμε
Ο ΠΟΥ συγκάλεσε συνάντηση την Παρασκευή για να συζητήσει το B.1.1.529 και να αποφασίσει αν θα χαρακτηριστεί επίσημα ως παραλλαγή ενδιαφέροντος ή ανησυχίας. Εάν το κάνει, θα λάβει ένα όνομα με ελληνικό γράμμα σύμφωνα με το σύστημα ονοματοδοσίας του ΠΟΥ, πιθανότατα το γράμμα “nu” (ΝΙ). Οι κυβερνήσεις πιθανότατα θα λάβουν επίσης μέτρα για τους ελέγχους στα σύνορα και τα ταξίδια ως απάντηση στην είδηση της παραλλαγής.
Μόσιαλος: Να απαγορευτούν οι πτήσεις
Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE του Λονδίνου, Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας σήμερα για τη νέα μετάλλαξη τόνισε την ανάγκη συνεχούς επιδημιολογικής επιτήρησης και απαγόρευσης πτήσεων από χώρες της Αφρικής.
Επισημαίνει, επίσης, ότι “και σε πολλές άλλες περιπτώσεις μεταλλάξεων είχαμε ανησυχήσει πολύ αλλά τελικά, με εξαίρεση των ‘Αλφα και Δέλτα παραλλαγών, δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα προβλήματα. Όποτε αν η νέα παραλλαγή είναι λίγο πιο επικίνδυνη αλλά λιγότερο μεταδοτική από τη Δέλτα, τότε ίσως να μην υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα”.
Ο κ. Μόσιαλος αναφέρει ότι πράγματι “υπάρχει ανησυχία διεθνώς για τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού, που την αποκαλούν παραλλαγή Μποτσουάνα, μέχρι να μετονομαστεί και να της αποδοθεί ελληνικό γράμμα. Είναι λάθος βέβαια να την αποκαλούμε παραλλαγή Μποτσουάνα, γιατί ναι μεν η ύπαρξή της ταυτοποιήθηκε στην Μποτσουάνα, αλλά η παραλλαγή μπορεί να ξεκίνησε σε άλλη αφρικανική χώρα”.
Υπενθυμίζει ότι είχε “επισημάνει ήδη από τις αρχές της πανδημίας, ότι αν δεν έχουμε μαζικό εμβολιασμό της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων του πλανήτη, η πιθανότητα εμφάνισης νέων παραλλαγών ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασθέντων θα είναι μεγάλη. Δυστυχώς, στην Αφρική μόνο το 6,5% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο”.