Η πανδημία καλπάζει – Τα θύματα αυξάνονται – Ασθενείς σβήνουν περιμένοντας ένα κρεβάτι ΜΕΘ
Από το κακό στο χειρότερο βαδίζει η πανδημία στην Ελλάδα και η κυβέρνηση με αλχημείες διαρροές και πρόταξης της ατομικής ευθύνης προσπαθεί να διασωθεί από τις ευθύνες της λόγω της καταστροφικής διαχείρισης.
Διαρρέει τεχνηέντως στα φιλικά και ελεγχόμενα ΜΜΕ ότι οι ειδικοί χωρίς φυσικά να τους κατονομάζει λένε ότι είναι στο χέρι μας να αναχαιτίσουμε την πανδημία που παρουσιάζει σημαντική έξαρση με πολύ μεγάλη διασπορά του ιού σε όλη την επικράτεια, αφού 24 από τις 75 περιφερειακές ενότητες είναι στο «βαθύ κόκκινο».
Τι λένε οι ειδικοί
Για να ανακοπεί η εκθετική αύξηση πρέπει να τροποποιήσουμε τη συμπεριφορά μας, υπογραμμίζουν οι ειδικοί. Τα όπλα μας είναι ο εμβολιασμός και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης. Εμβολιαζόμαστε για να μη νοσήσουμε βαριά και να μην κινδυνεύσουμε, ενώ ταυτόχρονα με δεδομένο το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο σε όλη την χώρα, αλλά και την μεγάλη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δ, προσέχουμε, κάνοντας χρήση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας, για να αποφύγουμε την έκθεσή μας στον ιό.
Τι δεν λένε όμως οι ειδικοί
Ότι η κύρια εστία υπερμετάδοσης παραμένουν τα ασφυκτικά γεμάτα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ότι όποια μέτρα προβάλλονται παραμένουν ανεφάρμοστα με κυβερνητική ευθύνη, καθώς από την αρχή της πανδημίας με πράξεις και γεγονότα ο πρωθυπουργός και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι καταπάτησαν πρώτοι τους περιορισμούς. Τα φιλικά Μέσα Ενημέρωσης ενω τονίζουν την αναγκαιότητα των εμβολιασμών ταυτόχρονα υπερπροβάλουν το αντιεμβολιαστικό κίνημα προκαλώντας σύγχυση στους αναποφάσιστους πολίτες.
Κατά 50% αυξήθηκαν τα νέα κρούσματα-47.000 τα ενεργά
Τα δεδομένα είναι ανησυχητικά, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε 50% την τελευταία εβδομάδα και τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας, έχουν ξεπεράσει τις 47.000 ανθρώπους. Σημαντική είναι η αύξηση του αριθμού των τεστ που γίνονται, ελέγχεται περίπου το 2% του πληθυσμού κάθε μέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, ο μέσος κυλιόμενος όρος θετικότητας των εργαστηριακών τεστ είναι περίπου 2,2% και η θετικότητα που καταγράφεται στις στοχευμένες μαζικές ανοικτές δειγματοληψίες που κάνει ο ΕΟΔΥ είναι σημαντικά υψηλότερη με το μέσο εβδομαδιαίο όρο της θετικότητας το 3,75%.
Σημαντική πίεση στο ΕΣΥ
Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι πάρα πολύ σημαντική. Καταγράφεται αύξηση των νέων εισαγωγών και των νέων διασωληνώσεων που αναμένεται να επιβαρύνουν το ΕΣΥ ακόμα περισσότερο και τις επόμενες εβδομάδες. Η πληρότητα των διαθέσιμων Covid-19 ΜΕΘ στην επικράτεια έχει φτάσει στο 88% και στη Θεσσαλονίκη στο 97%.
Πλέον είναι καθημερινό φαινόμενο οι θάνατοι ασθενών οι οποίοι καταλήγουν διασωληνωμένοι, αλλά εκτός ΜΕΘ. Παράλληλα, συνεχής είναι η επιλογή ασθενών για εισαγωγή στις ΜΕΘ με ηλικιακά κριτήρια. Οι δύσκολες συνθήκες για γιατρούς και ασθενείς αποτυπώνονται με τον πιο δραματικό τρόπο στο γεγονός ότι σε μόλις 48 ώρες τρεις πολίτες έχασαν τη ζωή τους περιμένοντας να αδειάσει κρεβάτι στην Εντατική.
Νοσοκομειακοί γιατροί κατά Μητσοτάκη
“Η κυβέρνηση εξακολουθεί με θράσος να ισχυρίζεται πως η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Στους πόσους χιλιάδες νεκρούς θα σταματήσει η κατάσταση να είναι διαχειρίσιμη;”
Κόλαφος είναι η ανακοίνωση των νοσοκομειακών γιατρών κατά της κυβέρνησης. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αποκαλύπτει ότι διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους και φορητούς αναπνευστήρες πεθαίνουν καθημερινά περιμένοντας μάταια για ένα κρεβάτι ΜΕΘ (99 στην επίσημη λίστα αναμονής ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ), τα ράντζα πλημμυρίζουν τα νοσοκομεία μετά από κάθε εφημερία, σε πολλά νοσοκομεία (π.χ. Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία) εφημερεύει μόνο ένας γιατρός ακόμα και για 120 ασθενείς.
«Και όμως, η κυβέρνηση εξακολουθεί με θράσος να ισχυρίζεται ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Στους πόσους χιλιάδες νεκρούς θα σταματήσει η κατάσταση να είναι διαχειρίσιμη; Στους πόσους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ; Στα πόσα ράντζα;» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί επισημαίνουν ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι βαριές, καθώς δεν είναι κρεβάτι ΜΕΘ ένας αναπνευστήρας και ένα μόνιτορ, οι 2.000 προσλήψεις μόνιμων γιατρών που διατυμπανίζουν ότι έγιναν δεν έχουν γίνει, ενώ οι 2.000 προσλήψεις επικουρικών γιατρών είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα ανανεώσεις συμβάσεων.
«Πολύ ανησυχητική» χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ελλάδα το ECDC
Η πανδημία του κορωνοϊού επελαύνει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιδεινώνεται καθημερινά, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται ως «πολύ ανησυχητική» για 10 χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, και για άλλες 10 «ανησυχητική» από την αρμόδια υπηρεσία της ΕΕ που παρακολουθεί την εξάπλωση της πανδημίας.
Στην μεγαλύτερη κατάσταση ανησυχίας της πανδημίας, βρίσκεται η Ελλάδα, η Σλοβενία, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Ολλανδία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, και η Ουγγαρία.
Μονοκλωνικά και θεραπείες
Η Ελλάδα έλαβε 2000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων της Regeneron. Στόχος της συγκεκριμένης θεραπείας είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου, η προφύλαξη, δηλαδή, από σοβαρή νόσο.
Οι κλινικοί γιατροί της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, διαμόρφωσαν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης της νόσου, τόσο για τους ασθενείς που αντιμετωπίζονται στην κοινότητα όσο και για νοσηλευόμενους ασθενείς. Η χορήγηση της θεραπείας αυτής συστήνεται με βάση συγκεκριμένα, καλά καθορισμένα κριτήρια και μόνο σε ασθενείς που δεν έχουν αντισώματα έναντι του ιού.
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες ενδέχεται να δοθεί έγκριση από τον ΕΜΑ και για το αντιικό φάρμακο μολνουπιραβίρη της αμερικανικής εταιρείας MSD, που φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου κατά 50%, ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι και τα πρώτα αποτελέσματα από αντίστοιχοι αντιικό φάρμακο της εταιρείας Pfizer.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η διαθεσιμότητα περισσότερων φαρμακευτικών επιλογών δεν μπορεί να συγκριθεί με τα οφέλη του εμβολιασμού. Το εμβόλιο προστατεύει αποτελεσματικά από τη λοίμωξη, ενώ τα φάρμακα προσπαθούν να βελτιώσουν την έκβαση, αφού αρρωστήσει κάποιος.