Ενημέρωση με ένα κλικ

Στο τραπέζι σκληρά νέα μέτρα: Τοπικά lockdown για ανεμβολίαστους

Το pressing στο σύστημα υγείας και η επιδημιολογική εικόνα της χώρας που συνεχώς επιδεινώνεται, φουντώνουν τα σενάρια για αυστηρότερα νέα μέτρα, εστιασμένα στους ανεμβολίαστους. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο παρακολουθούν το τέταρτο κύμα και την ώρα που οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκι για την πορεία της πανδημίας, ξεκαθαρίζουν ότι το ενδεχόμενο ενός οριζόντιου lockdown δεν είναι στο τραπέζι, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο για όσους πολίτες έχουν κάνει το εμβόλιο.

Όπως έγραψε στο ethnos.gr η Κατερίνα Κοκκαλιάρη, η κυβέρνηση δίνει βαρύτητα στην εφαρμογή των μέτρων που μπήκαν σε εφαρμογή μόλις το περασμένο Σάββατο. Ωστόσο, ήδη έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για νέα μέτρα σε περίπτωση που τα κρούσματα ξεπεράσουν το ψυχολογικό όριο των 10.000.

Το μοντέλο της Αυστρίας όπου οι ανεμβολίαστοι βλέπουν να κλείνουν οι «πόρτες» σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλους χώρους, καθώς και οι αυξανόμενοι περιορισμένοι στη Γερμανία επαναφέρουν τη συζήτηση για ένα ….lockdown ανεμβολίαστων. Το βασικό σενάριο προβλέπει οι αποφάσεις αυτές να έχουν τοπικό χαρακτήρα, δηλαδή να εφαρμοστούν σε περιοχές που είναι στο βαθύ κόκκινο.

Ένα θέμα που είναι στο τραπέζι είναι η αύξηση του αριθμού των τεστ που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι κάθε εβδομάδα. Μάλιστα ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε αναφέρει ότι δεν αποκλείεται τα τεστ να γίνονται ακόμα και καθημερινά. Παράλληλα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να περιοριστεί η πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε χώρους όπως η εστίαση και η διασκέδαση.

Όπως διαφαίνεται, σε σούπερ μάρκετ, φούρνους και φαρμακεία δεν θα μπουν περιορισμοί στην είσοδο των ανεμβολίαστων, όμως σε κόκκινες περιοχές εξετάζεται αν θα μειωθεί ο αριθμός των επιτρεπόμενων πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο.

Σημειώνεται ακόμα πως στο τραπέζι είναι και η στοχευμένη -σε κάποιες ομάδες- επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. Όμως το να ανακοινωθεί υποχρεωτικότητα σε στρατό και σώματα ασφαλείας δε μοιάζει πιθανό σαν σενάριο καθώς θα προκύψουν πολλά κενά σε προσωπικό που δεν θα μπορούν να καλυφθούν.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει